Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Η μορφή του κόσμου μας... 8,8 Ρίχτερ μετά


Πολύ περισσότερες, από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, φαίνεται ότι είναι τελικά οι συνέπειες του ισχυρότατου σεισμού των 8,8 βαθμών, που συντάραξε τη Χιλή στις 27 Φεβρουαρίου, όχι μόνο για τους κατοίκους της νοτιοαμερικάνικης χώρας αλλά και για την ίδια την μορφολογία του πλανήτη μας. Σύμφωνα με επιστημονικές μετρήσεις, η δόνηση εκτός του ότι επηρέασε τον άξονα ισορροπίας της Γης μειώνοντας, έστω και ανεπαίσθητα, τη διάρκεια της ημέρας, παραμόρφωσε μέχρι και το γήινο φλοιό μετατοπίζοντας για μέτρα ολόκληρες πόλεις!


Σε χθεσινή ανακοίνωση του Πολιτειακού Πανεπιστήμιου του Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με προκαταρκτικές μετρήσεις, η Κονσεπσιόν –δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χιλής-, που άλλωστε ήταν και η πλησιέστερη στο επίκεντρο του σεισμού, βρίσκεται τώρα 3,04 μέτρα πιο δυτικά από ό,τι ήταν πριν από το σεισμό τις 27 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία, που επεξεργάστηκαν Αμερικανοί και Χιλιανοί επιστήμονες, η πρωτεύουσα της χώρας Σαντιάγο μετακινήθηκε κατά 27,7 εκατοστά, επίσης προς τα δυτικά.

Ακόμα και το Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, που βρίσκεται στην Ανατολική ακτή της Νότιας Αμερική, και απέχει από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης περισσότερο από 1.300 χιλιόμετρα, μετακινήθηκε σχεδόν 4 εκατοστά, ενώ σημαντικές παραμορφώσεις του γήινου φλοιού καταγράφηκαν και σε πιο μακρινές, από την περιοχή του σεισμού, περιοχές όπως είναι τα νησιά Φόκλαντς στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Οι μετατοπίσεις, που ανακοίνωσε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, υπολογίστηκαν με βάση τις μετρήσεις από σταθμούς GPS σε όλο τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται, ότι προηγούμενοι υπολογισμοί της NASA έδειξαν ότι η δόνηση της Χιλής προκάλεσε μια ανεπαίσθητη αλλά μόνιμη μετατόπιση του άξονα της Γης, με αποτέλεσμα η διάρκεια της ημέρας να μειωθεί κατά 1,26 microsecond (εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου). Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το φαινόμενο οφείλεται στην απότομη μετατόπιση εδαφών, η οποία άλλαξε την κατανομή της μάζας του πλανήτη. Το ίδιο είχε εξάλλου παρατηρηθεί και μετά το σεισμό της Σουμάτρας, που προκάλεσε το ασιατικό τσουνάμι του 2004.

Ο σεισμός της Χιλής ήταν ο πέμπτος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, ισοδύναμός σε ενέργεια με το ισχυρότερο πυρηνικό όπλο της ιστορίας (τη σοβιετική «βόμβα Τσάρο», που δοκιμάστηκε για πρώτη και τελευταία φορά το 1961), και προκάλεσε ένα τσουνάμι που εξαπλώθηκε στο ένα τέταρτο του πλανήτη με ταχύτητα αεριωθούμενου, διασχίζοντας όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό και φτάνοντας στις ακτές της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου