Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Τύχη βουνό είχε ο "Αλέκος"...


Οι συνοδοιπόροι της έχουν ήδη μεταναστεύσει σε πιο θερμά νερά, εκείνη όμως έμεινε ξωπίσω, λόγω …ατυχίας! Μία τραυματισμένη χελώνα Caretta caretta βρέθηκε στο νησί της Σάμου και χρειάστηκε να μεταφερθεί αεροπορικώς στο κέντρο διάσωσης του Συλλόγου «Αρχέλων», στη Γλυφάδα Αττικής. Έτσι σήμερα, χάρης στην ανθρωπιά κάποιων, βρίσκεται στη μονάδα εντατικής περίθαλψης του Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης του συλλόγου, όπου λαμβάνει αντιβίωση και ορό. Το Κέντρο περιθάλπει σήμερα είκοσι θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες θα απελευθερωθούν αργότερα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Μάλιστα, ο δύτης Αλέκος Μπαξεβάνης που την εντόπισε στο Πυθαγόρειο της Σάμου, της έδωσε και το όνομά της : «Αλέκος»! Όπως έγινε γνωστό, η χελώνα με μήκος 65,5 εκατοστά και βάρος 37 κιλά, είχε τραυματιστεί από αλιευτικά εργαλεία (μισινέζες), τα οποία της έκοψαν ένα τμήμα από ένα πτερύγιο και προκάλεσαν μια βαθιά πληγή σε ένα άλλο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αλιευτικά εργαλεία αυτού του είδους εγκαταλείπονται συχνά στο βυθό από ασυνείδητους και είναι συχνή αιτία τραυματισμού για χελώνες και άλλα θαλάσσια είδη.

Ο συμπαθητικός τραυματίας μεταφέρθηκε αρχικά στο Λιμεναρχείο Σάμου, όπου μέλη της Οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» κατασκεύασαν ένα κουτί για τη μεταφορά της. Ωστόσο, δεν αναχωρούσε κάποιο πλοίο για Πειραιά σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο συντονιστής της διάσωσης επικοινώνησε με τον κ. Ασλανίδη, από το τμήμα cargo του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο οποίος συνεννοήθηκε με την Olympic Air για τη μεταφορά στην Αθήνα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου