Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Τα 7 αινίγματα της επιστήμης που ζητούν εξήγηση


Μαύρες τρύπες, το τρίγωνο των Βερμούδων και η τέταρτη διάσταση είναι μερικά μόνο από τα φαινόμενα που έχουν καταφέρει να δώσουν εξήγηση οι επιστήμονες. Πολλά, όμως, παραμένουν άλυτα δημιουργώντας ερωτηματικά αλλά και την ελπίδα ότι σε όσα δεν έχουμε «καταλάβει» ακόμα κρύβονται σημαντικά κλειδιά για την ερμηνεία ολόκληρου του Σύμπαντος.



1. Το πρόβλημα «FLY-BY»
Τα διαστημόπλοια προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση των καυσίμων πολλές φορές εφαρμόζουν διάφορα «κόλπα» που βασίζονται στην φυσική. Έτσι, αντί να χρησιμοποιούν συνέχεια τους προωστήρες αλλάζουν την κατεύθυνση τους δεσμεύοντας την τεράστια δύναμη της βαρύτητας των πλανητών. Ωστόσο, μία ανεξήγητη συνέπεια που εμφανίζεται είναι παρότι οι κινητήρες δεν λειτουργούν, η ταχύτητα αυξάνεται.

2. Η νόσος του Morgellon
Με συμπτώματα όπως έντονη υπερκόπωση, φαγούρα, εξανθήματα και ίνες που προέρχονται από το εσωτερικό του δέρματος η νόσος του Morgellon έχει επισήμως χαρακτηρισθεί ως ψυχική ασθένεια. Ωστόσο στην ιατρική βιβλιογραφία καταγράφεται ως ανεξήγητη δερματοπάθεια. Για πρώτη φορά κατονομάστηκε από έναν Άγγλο γιατρό πριν από 300 χρόνια αν και η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση εντοπίστηκε μόλις το 2002.

3. Η ανωμαλία στο λίθιο
Το σύνολο ολόκληρου του αποθέματος ατόμων λιθίου του Σύμπαντος, μερικά από τα οποία βρίσκονται στις μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων, δημιουργήθηκαν στα πρώτα πέντε λεπτά μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Και ενώ η ποσότητα υδρογόνου και ηλίου είναι εντυπωσιακή ακόμα και σήμερα, η αντίστοιχη λιθίου παρουσιάζει ανωμαλία. Μερικά από τα ισότοπα του λιθίου όπως το λίθιο-7 παρουσιάζει έλλειψη της τάξεως των δύο τρίτων ενώ 1000 φορές περισσότερο από όσο θα έπρεπε να υπάρχει είναι το λίθιο-6.

4. Ο ανεξήγητος ήχος «Bloop»
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε γεμίσει τους ωκεανούς με υποβρύχια μικρόφωνα ή αλλιώς «υδρόφωνα» προκειμένου να εντοπίζει εχθρικά υποβρύχια. Ωστόσο, τα εν λόγω μικρόφωνα εξακολουθούν να λειτουργούν συλλέγοντας διάφορους περίεργους ήχους από τα βάθη των ωκεανών. Ένας ήχος συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων καθώς εικάζουν ότι προέρχεται από ζώο. Αναλύσεις, όμως, έδειξαν ότι το ζώο αυτό θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο και από την πιο μεγάλη φάλαινα. Το Εθνικό Τμήμα Καταγραφής των Ωκεανών των ΗΠΑ ονόμασε αυτόν τον ανεξήγητο ήχο «The Bloop».

5. Άξονας του κακού
Το σύμπαν υποτίθεται ότι είναι «ισότροπο», που σημαίνει ότι φαίνεται ίδιο με όποιο τρόπο και αν το κοιτάξει κανείς. Δυστυχώς, η κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων υποβάθρου που γεμίζει όλους τους χώρους δεν λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα ζεστά και κρύα σημεία πρέπει να διανέμονται τυχαία, ωστόσο, επιστήμονες παρατήρησαν την ύπαρξη ενός σχεδίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν βιβλίο με οδηγίες. Η ύπαρξη ενός σχεδίου με τέτοιες δυνατότητες αναφέρεται ως ο «άξονας του κακού» από τους επιστήμονες καθώς όπως υποστηρίζουν δεν διαθέτουμε ακόμα την μαθηματική ικανότητα να διαχειριστούμε το σύμπαν όπου η μία κατεύθυνση θα έρχεται σε αντίθεση με την άλλη.

6. Υβριδικά πλάσματα
Ο Luidia sarsi αρχικά είναι μία κάμπια που στο εσωτερικό της ζει ένας μικροσκοπικός αστερίας. Σταδιακά, ο αστερίας μεγαλώνει και αφήνει την προνύμφη. Μία ζωή διπλασιάστηκε. Το θαλάσσιο γονιδίωμα squirt δείχνει να είναι αποτέλεσμα σύντηξης δύο εντελώς διαφορετικών πλασμάτων, αψηφώντας όλα τα συνήθη δόγματα της βιολογίας. Υποβρυχίως, τα αυγά και σπερματοζωάρια συχνά μεταφέρονται μακριά από εκεί που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι, αφήνοντάς τα ελεύθερα να δοκιμάσουν σύλληψη με "λάθος" εταίρο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τουλάχιστον το 10% των φυτικών ειδών προέρχονται από παρόμοιες διεργασίες.

7. Σκοτεινή Ύλη
Σμήνη γαλαξιών και συσπειρώσεις μετακινούνται με ταχύτητα 1000 χλμ/ώρα προς ένα κομμάτι ουρανού ανάμεσα στους αστερισμούς Centaurus και Vela με αποτέλεσμα να απορροφώνται και να χάνονται. Η καλύτερη εξήγηση για αυτή την "σκοτεινή ροή" είναι η βαρυτική έλξη μιας μαζικής δομής πέρα από την άκρη του ορατού σύμπαντος. Αυτό είναι άλλο ένα πλήγμα για την εικόνα που έχουμε για τα πράγματα καθώς πολλοί πιστεύουν ότι είναι γραφτό να έχουν και άλλα αστέρια την ίδια μοίρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου