Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Τι λέτε;.. Παίζουμε τον μάγειρα;


Είναι μια ώρα δύσκολη… του φαγητού η ώρα! Για πολλές μαμάδες αλλά και για τα παιδάκια τους όταν φτάνει η ώρα του φαγητού ξεκινά το «μαρτύριο»… Η μητέρα αγχώνεται για το αν το παιδάκι της θα φάει σωστά και αρκετά και έτσι βρίσκει διάφορους τρόπους για του ελκύσει το ενδιαφέρον. Μερικές φορές μάλιστα στη προσπάθειά της να επιτύχει το στόχο της φτάνει ακόμη και να του φωνάζει ή να το εκφοβίζει (με τον κλασσικό μπαμπούλα). Από τη μεριά τους οι μπόμπιρες και οι μικρές κυρίες αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν το στοματάκι τους βρίσκοντας χίλιες δυο εξαιρετικά εμπνευσμένες δικαιολογίες…


Αν λοιπόν έχετε δοκιμάσει το αεροπλανάκι ή το τραινάκι, με τη μπουκιά «καρφιτσωμένη» στο πιρούνι, αν έχετε ήδη επικαλεστεί… τον μπαμπά, τη γιαγιά και τους λοιπούς συγγενείς αλλά τίποτα από αυτά δεν έπιασε, δοκιμάστε κάτι πιο ευρηματικό και «ξεγελάστε» τα αγγελούδια σας!

Σκεφτήκατε ποτέ να αλλάξετε τον τρόπο που σερβίρετε το φαγητό στα παιδάκια σας;


Με αυτή την τεχνική η κ. Βίκυ Γεωργουσοπούλου κατόρθωσε να «ανοίξει» την όρεξη της μικρής της κόρης « Δεν έτρωγε καθόλου και έψαχνα να βρω μια λύση. Σκέφτηκα ότι αν τις παρουσίαζα ένα όμορφα διακοσμημένο πιάτο, με παιδικά σχέδια μπορεί και να την έκανα να το δοκιμάσει». Τελικά η κ. Γεωργουσοπούλου πέτυχε το στόχο της καθώς η μικρή ανταποκρίθηκε στο παιχνίδι των γεύσεων «Άρχισε να τρώει μέχρι και τα λαχανικά τα οποία απεχθανόταν» τόνισε. Εξαιρετικά σημαντικό όμως είναι ότι με αυτή τη μέθοδο το παιδί έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στην κουζίνα και να περνάει δημιουργικό χρόνο με την μαμά στολίζοντας το φαγητό.

Ωστόσο, αν δεν έχετε εμπιστοσύνη στις καλλιτεχνικές σας δυνατότητες ή αν σκέφτεστε ότι δεν διαθέτετε τον απαιτούμενο χρόνο αρκεί να σκεφτείτε ότι με ένα μπιφτεκάκι για κεφάλι, τηγανιτές πατατούλες για μαλλιά και πέντε λωρίδες από καρότο για το υπόλοιπο σώμα, έχετε φτιάξει ένα ανθρωπάκι. « Δεν χρειάζεται πολύ χρόνο, ούτε ιδιαίτερες δεξιότητες. Αρκεί να έχετε φαντασία και να προσπαθήσετε να αξιοποιήσετε όλα τα υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα σας ώστε να έχετε ένα καλαίσθητο αλλά και θρεπτικό αποτέλεσμα. Εγώ εμπνέομαι καθημερινά από όσα αρέσουν στην μικρή μου και μου ζητάει να τα φτιάξουμε μαζί. Και αν δεν πετύχει με την πρώτη μην απογοητευτείτε άλλωστε θα έχετε πετύχει την συνεργασία με το παιδί σας» είπε η κ. Γεωργουσοπούλου.

Ανοίχτε λοιπόν το ψυγείο σας και δείτε τα τρόφιμα με… άλλο μάτι! Το αγγουράκι κομμένο σε μικρά τρίγωνα μπορεί να γίνει το σώμα ενός ψαριού! Το ρύζι μπορεί εύκολα να σχηματίσει ένα λαγουδάκι!

Για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες αλλά και για να ανταλλάξετε απόψεις με την κ. Γεωργουσοπούλου μπορείτε επισκεφτείτε την διαδικτυακή σελίδα www.katelovegreg.blogspot.com



Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ…

Γράφει η κ. Τίνα Γιάκα, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

"Όλα τα παιδία, σχεδόν, περνούν κάποτε μια περίοδο «ανορεξίας» η οποία είναι φυσιολογική και περαστική. Η ηλικία που συνήθως εμφανίζεται είναι μετά το δεύτερο έτος της ζωής τους και συμπίπτει με την ανάπτυξη του εγώ και του αρνητισμού, όταν δηλαδή το παιδί αποκτά ένα βαθμό αυτονομίας και προσπαθεί να επιβληθεί μέσα στη σχέση με τους γονείς. Σε ένα παιδί ηλικίας δυο έως πέντε ετών, θα μειωθεί η όρεξη για φαγητό αλλά θα αυξηθεί καθώς το παιδί θα μεγαλώνει. Πολλές μητέρες αγχώνονται με αυτό το γεγονός και αποζητούν γρήγορες και εύκολες λύσεις. Το να φτιάχνουμε λοιπόν στο παιδί το αγαπημένο του φαγητό με διάφορα δημιουργικά σχέδια είναι ένα έξυπνο και διασκεδαστικό κόλπο να φέρουμε το παιδί πιο κοντά στο φαγητό. Βλέποντας τα σχέδια και τα χρώματα το παιδί βλέπει το φαγητό σαν παιχνίδι και κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον του. Μην ξεχνάμε πως για το παιδί κάθε δραστηριότητα είναι παιχνίδι το οποίο του παρέχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει αγχώδης καταστάσεις με συμβολικό τρόπο".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου