Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Μικρά μυστικά για να μην σας λείψει...τίποτα




Μικρά μυστικά για το πώς μπορείτε να λαμβάνετε τα απαραίτητα μικροθρεπτικά στοιχεία ακολουθώντας μια χορτοφαγική δίαιτα…


Ασβέστιο:
Οι αυστηρά χορτοφάγοι είναι αυτοί που «κινδυνεύουν» περισσότερο από την έλλειψη ασβεστίου, καθώς αποκλείουν τελείως από την διατροφή τους την κύρια πηγή ασβεστίου που είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρχει στο καθημερινό διατροφολόγιο πράσινα λαχανικά, αμύγδαλα, ξερά φασόλια και ταχίνι.

Σίδηρος:
Για να αποφύγετε την έλλειψη σιδήρου, η οποία μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, αφού η κύρια πηγή πρόσληψής του είναι το κόκκινο κρέας τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να εντάξετε στην διατροφή σας σύκα, ξερά δαμάσκηνα, δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο, φακές, σόγια και σπανάκι.

Βιταμίνη Β12:
Όλοι οι αμιγώς χορτοφάγοι θα πρέπει να καταναλώνουν εμπλουτισμένα δημητριακά με βιταμίνη Β12 ή γάλατα φυτικής προέλευσης από σόγια ή μαγιά. Ακόμα για να αποφευχθεί η έλλειψη της Β12 καλό είναι να λαμβάνουν και ειδικά συμπληρώματα διατροφής.

Βιταμίνη D:
Εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία αποτελούν μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης D, και οι φυτικές μαργαρίνες αποτελούν μια καλή «λύση» στο καθημερινό διαιτολόγιο. Και μην ξεχνάτε… πως η καθημερινή έκθεση στον ήλιο για περίπου 20 λεπτά βοηθάει στην σύνθεση της βιταμίνης αυτής ενδογενώς!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου