Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Χορτοφαγία & Υγεία... Άραγε πάνε μαζί?


Η χορτοφαγική δίαιτα αν ακολουθηθεί σωστά και με προσοχή μπορεί να αποτελέσει μια άκρως ισορροπημένη δίαιτα, με πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με την κ. Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγο και διατροφολόγο, MSc,MBA, SRD τα οφέλη μιας ισορροπημένης χορτοφαγικής δίαιτας ποικίλλουν. Αρχικά, όσοι ακολουθούν αυτό το μοντέλο διατροφής, μειώνουν την πρόσληψη της χοληστερίνης, επομένως μειώνουν και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η χορτοφαγική δίαιτα συνεπάγεται μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών τα οποία κατά γενική ομολογία δεν έχουν να προσφέρουν και πολλά στον οργανισμό, ενώ είναι και αυτά που ευθύνονται για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.
Ακόμα, οι τροφές που καταναλώνονται είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, που έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του παχέως εντέρου ενώ βελτιώνουν και τη συχνότητα της εντερικής λειτουργίας.
Επιπρόσθετα, λόγω του ότι η φυτοφαγία, βασίζεται κυρίως στη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πλούσια λήψη βιταμινών και οξέων από τον οργανισμό.
Ωστόσο, ένα ακόμα πολύ βασικό στοιχείο το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού είναι η πρωτεΐνη, την οποία συνήθως λαμβάνουμε από το κρέας και τα ψάρια. Επειδή όμως, οι τροφές αυτές είναι άκρως «απαγορευμένες» για τους χορτοφάγους, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα πολύ καλό υποκατάστατο ώστε να μην στερούμαστε θρεπτικών συστατικών. Μόνο στην περίπτωση των αυστηρώς χορτοφάγων, οι οποίοι δεν καταναλώνουν καμία ζωική τροφή, ούτε καν τροφές που προέρχονται από ζώα, όπως γάλα, αυγά μέλι κτλ., υπάρχει κίνδυνος έλλειψης βιταμίνης Β12 η οποία και σχετίζεται με τη μεγαλοβλαστική αναιμία. Γι’ αυτό τον λόγο οι αυστηρώς φυτοφάγοι θα πρέπει να καταναλώνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12 ώστε να καλύπτουν την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού.
Όσον αφορά τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού -όπως είναι οι έγκυες και τα παιδιά- μπορούν ακόμα και αυτές να καλύπτουν τις ανάγκες τους μέσα από μια ισορροπημένη φυτοφαγική δίαιτα.

Οπως μας εξήγησε η κ. Γιαννιτσοπούλου, μια ενδεικτική ημερήσια φυτοφαγική διατροφή, θα πρέπει να περιλαμβάνει:
* Τη συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών και οσπρίων προκειμένου ο οργανισμός να λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες πρωτεΐνης.
* Επιπλέον, χρειάζεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πράσινων φυλλωδών λαχανικών όπως το σπανάκι, η ρόκα και το μπρόκολο που είναι πλούσια σε ασβέστιο και φυλλικό οξύ.
* Η παρουσία 6 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως κρίνεται απαραίτητη.
* Ενώ τέλος, προτείνεται και η κατανάλωση προϊόντων σόγιας, ως υποκατάστατο των γαλακτοκομικών και το κρέατος.
Συμπερασματικά, η κ. Γιαννιτσοπούλου δήλωσε στον «Α.Τ.»: «Το μοντέλο της φυτοφαγικής διατροφής μπορεί να αποτελέσει ιδανικό διατροφικό σχήμα, αρκεί να υπάρχει πληρότητα θρεπτικών συστατικών και να μην ξεχνάμε ποτέ την αξία που έχει η κατανάλωση τροφών που υποκαθιστούν την θρεπτική αξία του κρέατος».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου