Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Σπιρουλίνα η θαυματουργή


Την αποκάλεσαν «τροφή θαύμα», «τροφή του μέλλοντος» αλλά και «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα»! Σε κάθε περίπτωση, όπως και αν τελικά επιλέξετε να τη χαρακτηρίσετε το μόνο σίγουρο είναι πως η σπιρουλίνα, το μικροσκοπικό αυτό πρασινομπλέ φύκι, περιέχει τόσα πολλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που σίγουρα θα πρέπει να την εντάξετε στη διατροφή σας!


Η σπιρουλίνα, ή αλλιώς «arthrospira» (Αρθροσπείρα), είναι ένα μικροσκοπικό υδρόβιο φύκι του γλυκού νερού με εξαιρετικά θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, και ανήκει στα κυανοβακτήρια.
Συμπεριλαμβάνεται στα 8 συνολικά φύκια που μπορούν καταναλωθούν ως τροφή από τον άνθρωπο, αφού μεταξύ των μικροφυκών ελάχιστα είδη μπορούν να καλλιεργηθούν για διατροφικούς σκοπούς.
Η σπιρουλίνα υπάρχει στη γη πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια και στοιχεία μαρτυρούν πως οι Αζτέκοι και οι Μάγια την μάζευαν από τις λίμνες, την αποξήραιναν σε σχήμα μπισκότου και τη χρησιμοποιούσαν ως τρόφιμο και πηγή ενέργειας και αντοχής. Ιστορικές καταγραφές δείχνουν επίσης πως η Σπιρουλίνα ήταν πηγή τροφής σε πολλά μέρη της Μεσοαμερικής του 15ου αιώνα.

ΠΟΥ ΘΑ ΤΗ ΒΡΕΙΤΕ

Σήμερα, η σπιρουλίνα καλλιεργείται συνήθως σε νερό, μέσα σε πολύ καθαρές δεξαμενές, με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, χωρίς λιπάσματα, εντομοκτόνα και συντηρητικά. Eπίσης, δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Kάποιες εταιρείες την παράγουν απευθείας σε φυσικές λίμνες. Στη συνέχεια, θερίζεται, ξηραίνεται ή υγροποιείται, συσκευάζεται και πωλείται. Θα τη βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε διάφορες μορφές, όπως σκόνη, νιφάδες, κάψουλες, καθώς και σε υγρό σιρόπι. H Nιγρίτα Σερρών είναι το μοναδικό μέρος στην Eυρώπη όπου καλλιεργείται σπιρουλίνα. Στην αγορά θα βρείτε, επίσης, σπιρουλίνα Xαβάης, η οποία θεωρείται από τις καλύτερες του κόσμου.

ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

• Έχει 60-70% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αντίστοιχα η περιεκτικότητα άλλων τροφών σε πρωτεΐνη είναι η σόγια με 35%, η σκόνη γάλακτος με 35%, το κρέας 15-25%, τα αυγά 12%, δημητριακά 8-14%.
• Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β12 είναι 2-6 φορές περισσότερη από το ωμό βοδινό συκώτι.
• Περιέχει 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το ωμό σπανάκι και 28 φορές περισσότερο από το ωμό βοδινό συκώτι.
• Είναι 3 φορές περισσότερο πλούσια σε βιταμίνη Ε από το ωμό φύτρο σιταριού και έχει 49% καλύτερη απορρόφηση από την συνθετική βιταμίνη Ε.
• 25 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα β-καροτίνης από ό,τι τα ωμά καρότα
• Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα της είναι τρεις φορές περισσότερα από ό,τι στο λάδι νυχτολούλουδου.
• Η περιεκτικότητά της σε χλωροφύλλη είναι 5-30 φορές υψηλότερη από τον σπόρο άλφα-άλφα, το σταρόχορτο και το κριθαρόχορτο.

ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΦΥΚΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ

Η σπιρουλίνα μπορεί να καταναλωθεί και ως πρόσθετο συστατικό σε διάφορα είδη τροφίμων (ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, χυμού κλπ) αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως άριστη ζωοτροφή, ως τροφή σε υδατοκαλλιέργειες, ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χρωστικών τροφών και καλλυντικών, για φθορίζοντες δείκτες σε ιατρικά τεστ καθώς και για την παραγωγή ενζύμων στη Μοριακή Γενετική.
Είναι ασφαλέστατο διατροφικό προϊόν και αυτό έχει αποδειχθεί τόσο από εκτενείς τοξικολογικές μελέτες όσο και από την μακροχρόνια κατανάλωσή της ανά τους αιώνες.
Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, το «μαγικό» αυτό μικροσκοπικό φύκι εκτός από τις βιολογικές και φαρμακολογικές ιδιότητες έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τέλος, η σπιρουλίνα έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή ακόμη και της ΝΑSA, οι αστροναύτες της οποίας δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη σπιρουλίνα και λόγω των τόσων πολλών θρεπτικών συστατικών της, την χρησιμοποιούν σαν υποκατάστατο της υψηλής απαιτήσεων διατροφής τους.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ

• Tη σπιρουλίνα σε μορφή σκόνης μπορείτε να τη διαλύσετε σε διάφορους χυμούς φρούτων, να τη βάλετε σε κρύες σος για σαλάτες και θαλασσινά ή ψάρια.
• Ένα κουταλάκι σκόνη σπιρουλίνας μπορεί να δώσει υπέροχη γεύση στις κρασάτες σουπιές, στο χταπόδι στιφάδο, στις σάλτσες για μακαρόνια κλπ. Προσέχετε μόνο να την προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν μέρος των θρεπτικών συστατικών της.
• Σε υγρή μορφή (σιρόπι), μπορείτε να την αναμείξετε σε σκέτο νερό, αφεψήματα, χυμούς, αλλά και να τη βάλετε στο γιαούρτι ή στο παγωτό σας.
Μπορείτε επίσης να την εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας χρησιμοποιώντας την σαν επιπρόσθετο συστατικό μέσα στα γεύματά σας. Μεταξύ άλλων μπορείτε να την καταναλώσετε μέσα στον χυμό ή τη σάλτσα για τα μακαρόνια σας.
Χυμός με σπιρουλίνα
Υλικά (για 1 χυμό): 1 μήλο, 1 πορτοκάλι, 3 φέτες ανανά, 1 κουταλάκι σπιρουλίνα.
Eκτέλεση: Bάζετε τα φρούτα στον αποχυμωτή και μόλις πάρετε τον χυμό τους, προσθέτετε τη σπιρουλίνα. Aνακατεύετε καλά, μέχρι να διαλυθεί η σκόνη και σερβίρετε.

Σάλτσα για μακαρόνια ή ψάρια ψητά
Yλικά (για 4 μερίδες): 5 τριμμένες ντομάτες, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κρεμμύδι, 1/2 ματσάκι μάραθο, 1 κουταλάκι σπιρουλίνα σε σκόνη, 1 κουταλάκι ζάχαρη, 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
Eκτέλεση: Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε ελαφρά με λίγο από το ελαιόλαδο. Tρίβετε τις ντομάτες και τις προσθέτετε στην κατσαρόλα. Mόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνετε το μάραθο ψιλοκομμένο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Aφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτετε το ελαιόλαδο και τη σπιρουλίνα. Συνοδεύει μακαρόνια, ρύζι, ψητά ψάρια ή γαρίδες.

ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ"

Το όνομα του Σουηδού Marcus Rohrer είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη σπιρουλίνα και την ιστορία της. Ο Marcus Rohrer «ανακάλυψε» τη σπιρουλίνα στην αρχή της δεκαετίας του 1980, κατά τη διάρκεια μιας προσωπικής αναζήτησης για έναν ολιστικό, υγιή τρόπο ζωής και αναγνώρισε αμέσως πως πρόκειται για ένα «αριστοτέχνημα της φύσης», περιλαμβάνοντας στη σωστή ποσότητα, όλα τα θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται για να ενισχύει έναν υγιή τρόπο ζωής.
Έπειτα από την ορατή και σημαντικά θετική επίδραση στην υγεία και στην καλή φυσική κατάσταση των αδελφών του, ο Rohrer, ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση, η οποία έχει εξελιχθεί στην επιχείρηση με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της πιο αγνής σπιρουλίνας στον πλανήτη. Σήμερα η «Marcus Rohrer Spiroulina» αναπτύσσεται στην ηλιόλουστη Χαβάη, σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο καινούργιες υδάτινες εγκαταστάσεις του κόσμου, στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Καλλιεργείται σε ένα μοναδικό μείγμα από νερό εξαιρετικά αγνό, ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και με περιεκτικότητα περισσότερων από 90 ιχνοστοιχείων.
Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει πως η σπιρουλίνα συνιστά μια από τις πιο πλούσιες πηγές ηλιακής ενέργειας, η οποία απορροφάται από τα ανθρώπινα κύτταρα και έχει σημαντική ρυθμιστική και τονωτική επίδραση στις σωματικές λειτουργίες, ενισχύοντας την αίσθηση της καλής φυσικής κατάστασης. Ωστόσο, η πολύτιμη αυτή ηλιακή ενέργεια μπορεί να χαθεί σύντομα, αν τοποθετηθεί μέσα σε συμβατικά δοχεία. Ο Rohrer, αναγνώρισε αυτό το πρόβλημα, και δημιούργησε το επαναστατικό γυαλί VioSol, ένα ιώδες γυαλί το οποίο προστατεύει και διατηρεί την ηλιακή ενέργεια, καθώς και άλλα πολύτιμα στοιχεία που περιέχει η σπιρουλίνα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΥΡΑΚΗ

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και ειναι και πολύ γευστική... ειδικά με χυμό!!!

Δημοσίευση σχολίου