Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Γενικεύονται οι επισχέσεις εργασίας γιατρών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης


Γενικεύονται οι επισχέσεις εργασίας των γιατρών σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παρά τις περικοπές στους μισθούς τους που ξεπερνούν το 50%, και τις αμοιβές από τις εφημερίες, που ορισμένοι έχουν να τις πληρωθούν από το 2010, οι νοσοκομειακοί γιατροί της πόλης δηλώνουν ότι δεν αφήνουν τους ασθενείς να ταλαιπωρηθούν, επειδή, όπως αναφέρουν, οι επισχέσεις είναι συμβολικές.

Ζοφερή χαρακτήρισε την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, επισημαίνοντας ότι το «κούρεμα» των αποθεματικών, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των νοσοκομείων, τα οποία δεν διαθέτουν ούτε τον αναγκαίο εξοπλισμό, ούτε τα απαραίτητα φάρμακα και υλικά, ούτε και τις αναγκαίες υποδομές για να μπορέσει εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση του Ιπποκρατείου το οποίο δεν διαθέτει ούτε αγγειογράφο, ούτε στεφανιογράφο, ενώ ο αξονικός τομογράφος είναι απαρχαιωμένος. Στο ίδιο νοσοκομείο οι οφειλές για τις εφημερίες του 2010 ανέρχονται στο ποσό των 5.000 ευρώ για τον κάθε γιατρό.

Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί 6000 γιατρούς και τώρα πρέπει να το χρησιμοποιούν 40.000, δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα καθώς ο γιατρός δαπανά περισσότερο χρόνο για να γράψει μια συνταγή από το χρόνο που αφιερώνει στην εξέταση του ασθενούς.

Χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης στο χώρο της υγείας αποτελεί η περίπτωση του Θεαγενείου, την οποία παρουσίασε η πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών του νοσοκομείου, Μαρία Κυνηγού. Στο νοσοκομείο αυτό που εξυπηρετεί ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, δεν υπάρχουν απλά φάρμακα, αλλά και βασικά χημειοθεραπευτικά.

«Χρειάστηκε επείγουσα συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου για να μπορούν οι εξωτερικοί ασθενείς να προμηθευτούν τα χημειοθεραπευτικά τους από το φαρμακείο του νοσοκομείου. Οι αρχικές οδηγίες ήταν να δίνουμε ηλεκτρονικές συνταγές που ήταν πρακτικά αδύνατο να εκτελεστούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία οδηγώντας τους ασθενείς σε ταλαιπωρία και καθυστέρηση. Η γραφειοκρατία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της ηλεκτρονικής αναγραφής παραπεμπτικών με απόλυτα ανεπαρκή υποδομή πληροφορικής έχει επιδεινώσει την ήδη βεβαρυμένη κατάσταση», επισήμανε η κ Κυνηγού.

Οι εφημερίες στο Θεαγένειο, σύμφωνα με την ίδια, είναι ανασφαλείς καθώς όλο το νοσοκομείο εφημερεύει χωρίς κανέναν ενεργό ειδικό ογκολόγο, παθολόγο ή χειρουργό και υπάρχουν τμήματα όπου δεν εφημερεύει κανείς γιατρός ούτε κάν σε εφημερία ετοιμότητας.

Η κ Κυνηγού κατάγγειλε ακόμη ότι οι χημειοθεραπείες παρά την έγκριση από το Επιστημονικό Συμβούλιο και τον ΕΟΦ δεν εγκρίνονται από τα ταμεία, ότι υπάρχουν εξετάσεις που πρέπει να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι γιατί και αυτές δεν τις εγκρίνουν τα ταμεία, ενώ οι ανασφάλιστοι καλούνται να προπληρώσουν κάθε μέρα της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου