Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Απειλή για την Κρήτη η διάβρωση των ακτών


Απειλή για την Κρήτη αποτελεί η διάβρωση των ακτών, καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής θα υπάρξει αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Η επισήμανση αυτή έγινε στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά, με θέμα τη διάβρωση των ακτών.

Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης, «το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών υπάρχει σήμερα παντού σε όλη την Κρήτη, όμως κοιτάζοντας σε 30- 40 χρόνια θα έχομε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Λόγω της κλιματικής αλλαγής θα υπάρξει αύξηση της στάθμης της θάλασσας κυρίως στα σημεία όπου υπάρχουν οι ωραιότερες παραλίες όπως τα Φαλάσαρνα, η Γεωργιούπολη, ο Πλατανιάς. Η κλιματική αλλαγή θα μεγεθύνει το πρόβλημα σε όλη την Κρήτη», τόνισε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το εύρος της διάβρωσης εξαρτάται από το ύψος που θα έχει η στάθμη της θάλασσας.

«Αν πάμε στο χειρότερο δυνατό σενάριο, μέσα σε 50 χρόνια η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανεβεί περίπου μισό μέτρο που σημαίνει ότι πολλά ξενοδοχεία στα βόρεια της Κρήτης θα είναι πλωτά ξενοδοχεία όπως στη Βενετία».

Η ημερίδα έγινε με αφορμή τη διάβρωση των ακτών η οποία παρατηρείται από την περιοχή του Κολυμβαρίου μέχρι και τον Πλατανιά και έχει ως αποτέλεσμα μέσα σε λίγα χρόνια να έχουν χαθεί 40 μέτρα παραλίας, ενώ πολλές επιχειρήσεις που βρισκόταν στην παραλία έχουν υποστεί ζημιές.

Ως λύση για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, πέρα από τις παρεμβάσεις που γίνονται προτάθηκε αυτή της εκπόνησης μιας συνολικής μελέτης για όλο το παραλιακό μέτωπο του βόρειου άξονα των Χανίων.

Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη να γίνει σωστή διαχείριση της παράκτιας ζώνης και όλα τα έργα να μην γίνονται αποσπασματικά, αλλά να στηρίζονται σε μελέτες και μετρήσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου