Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ανησυχία για τους ασθενείς με λυσοσωμικά νοσήματα


Ενδεχόμενη μείωση του προϋπολογισμού, κατά 50%, του Ινστιτούτου Υγείας τού Παιδιού, εγείρει φόβους και ανασφάλεια για τους ασθενείς με λυσοσωμικά νοσήματα, ανέφερε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Λυσοσωμικά Νοσήματα «Η Αλληλεγγύη», Αικατερίνη Θεοχάρη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κ. Θεοχάρη αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της ύπαρξης και λειτουργίας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, καθώς, όπως είπε, αποτελεί τον μοναδικό επίσημο και παγκόσμια αναγνωρισμένο Ελληνικό φορέα, στον οποίο γίνεται εξ ολοκλήρου η διάγνωση και παρακολούθηση, με εξειδικευμένες εξετάσεις των ασθενών και των οικογενειών, που πάσχουν από σπάνια μεταβολικά νοσήματα.

«Δεν θα πρέπει ο εξορθολογισμός των δαπανών στο χώρο της Υγείας να γίνει εις βάρος των ασθενών», είπε η κ. Θεοχάρη λέγοντας ότι «στα πλαίσια της ισότιμης αντιμετώπισης των ασθενών με σπάνια νοσήματα, τα κρατικά νοσοκομεία θα πρέπει να παρέχουν αδιάκοπτα τη θεραπεία». Τονίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη τού Συλλόγου, η κ. Θεοχάρη στάθηκε στη μη ένταξη των παθήσεων στο νέο κανονισμό αναπηρίας και στα θέματα που έχουν προκύψει, μετά τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), σχετικά με την εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων.

Η κ. Θεοχάρη πρότεινε τη δημιουργία εθνικών κέντρων αναφοράς για τη διευκόλυνση και την ενημέρωση των ασθενών για τη διάγνωση, παρακολούθηση, καθώς και την ψυχολογική και κοινωνική φροντίδα και κατέληξε λέγοντας ότι η «Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα για κάθε πολίτη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου