Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

30 κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών σε 10 περιοχές της Ελλάδος- Ο υπουργός υποσχέθηκε και 10χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού

Κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών, που θα φτάνουν τα 30 σε αριθμό σε όλη την επικράτεια και προεκλογικές υποσχέσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στα κέντρα αυτά προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός αμέσως μόλις τελείωσε η συνάντηση που είχε προγραμματίσει με τους περιφερειάρχες, τόνισε ότι σε κάθε Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας θα απασχολούνται περίπου 1.000 άτομα την ημέρα, σε 24ωρη βάση, ενώ το έργο θα φτάσει σε ύψος τα 250 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκούς πόρους.
«Αυτά τα κέντρα θα λειτουργήσουν, ακόμα κι αν υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Περιμένουμε από τους περιφερειάρχες να μας υποδείξουν τους κατάλληλους χώρους που θα στεγαστούν τα κέντρα κράτησης. Αν κάποιοι δεν υποδείξουν χώρους, τότε το πρόγραμμα θα προχωρήσει με αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο. Εδώ δεν χωρούν αντιπαλότητες, προηγείται η ασφάλεια, η υγεία του κόσμου και η κοινωνική συνοχή».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε τα οικονομικά οφέλη που θα επιφέρει στις τοπικές κοινωνίες η δημιουργία των κέντρων, καθώς δίπλα από κάθε κέντρο κράτησης θα δημιουργηθεί και ένα καινούργιο Αστυνομικό Τμήμα για να επιβλέπει τη λειτουργία του, αλλά και για να «βοηθά» στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.
«Σε κάθε χώρο φιλοξενίας δημιουργείται Αστυνομικό Τμήμα, της τάξης των 150 αστυνομικών, οι οποίοι θα τοποθετούνται με κριτήρια και την εντοπιότητα, προκειμένου να ενισχύσουμε και τις τοπικές κοινωνίες. Θα υπάρχουν, επίσης, 250 άτομα, 70 άτομα εσωτερικής φύλαξης από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης έτσι ώστε η μεν ασφάλεια να είναι δεδομένη μαζί με τις υποδομές των κέντρων φιλοξενίας αυτών, αλλά συγχρόνως και να απασχολούνται και πάρα πολλοί ντόπιοι, νέοι κυρίως από τις τοπικές κοινωνίες. Υπολογίζουμε ότι σε κάθε Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας θα απασχολούνται περίπου 1.000 άτομα την ημέρα, σε 24ωρη βάση, σε εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια και έτσι θα δημιουργήσουμε ένα νέο κύκλο εργασιών, απασχόλησης και ευημερίας σε κάθε περιοχή» επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Σφοδρές είναι με το… «καλημερά» οι αντιδράσεις στις περιφέρειες στις εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Αρνητικό παραμένει το κλίμα στην τοπική κοινωνία του Δήμου Βοϊου Κοζάνης, μετά τις αρχικές επισημάνσεις του υπουργείου σχετικά με τη δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών σε πρώην στρατόπεδο, κοντά στον οικισμό της Νεάπολης.
«Δεν υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία στρατόπεδα που να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και τόνισε ότι θα γίνει δημοκρατικός διάλογος για το θέμα στα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο.
Αντίθετος στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών εντός των ορίων του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης δηλώνει και ο δήμαρχός του Γιάννης Αναστασιάδης, με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα. «Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία οποιουδήποτε τέτοιου κέντρου στην περιοχή μας», σχολίασε στο ΑΜΠΕ, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ευθύμης Φωτόπουλος επισήμανε ότι η περιφέρεια δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στη βούληση των τοπικών κοινωνιών. «Εμείς θα περιμένουμε την τοποθέτηση για τους χώρους που προτείνει το υπουργείο, θα έρθουμε σε επαφή με τους δημάρχους και αν κάποιος Δήμος ενδιαφερθεί για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών, συνεκτιμώντας τα ανταποδοτικά οφέλη, θα στείλουμε τις σχετικές αποφάσεις στην Ένωση των Περιφερειών και το υπουργείο. Αν όμως δεν υπάρξει θετική απόφαση δεν θα συναινέσουμε σε καμία απόφαση του υπουργείου».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου