Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ανασκεύασε τις δηλώσεις του ο Μεσούτ Γιλμάζ


Να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα προσπάθησε με νέες δηλώσεις του ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ μετά την κυνική του ομολογία για εμπρησμούς ελληνικών δασών από Τούρκους πράκτορες τη δεκαετία του 90’.
Στις νέες του δηλώσεις ο Μεσούτ Γιλμάζ απέδωσε σε λάθος του δημοσιογράφου της εφημερίδας Birgün τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. «Εγώ τόνισα πως θα ήταν λάθος να δημοσιευτούν πληροφορίες ότι τα δάση αυτά καίγονται λόγω εμπρηστών που συνεργάζονταν με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει κάποια απόδειξη.Όπως μπορούν να καταλάβουν όλοι το θέμα δεν αφορούσε τα δάση στην Ελλάδα, αλλά τα δάση στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό δεν υπήρξε θέμα με τα μυστικά κονδύλια», τονίζει στην ανακοίνωση του ο Γιλμάζ.
Ωστόσο για το ζήτημα αυτό φέρνει με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής. Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής, αναφέρεται στις δημόσιες δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ στην και τονίζει ότι «ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας με τρόπο απολύτως κατηγορηματικό παραδέχεται ότι με χρηματοδότηση από κρατικά μυστικά κονδύλια, τουλάχιστον την εποχή της Πρωθυπουργίας Τσιλέρ (1995-1997), τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα δάση της Ελλάδας προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές».
Επίσης ο κ. Χουντής επισημαίνει πως Συνεχίζοντας, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του επισημαίνει ότι «είναι αδιανόητο κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμπεριφέρονται ως παρανοϊκοί εγκληματίες», και αφού τονίζει ότι «ο κυριότερος όρος συνέχισης των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, είναι η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με του γείτονές της» καταλήγει λέγοντας ότι «μετά και την ομολογία Γιλμάζ, η κυβέρνηση της Τουρκίας οφείλει να ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες διερεύνησης αυτών των καταγγελιών».
Παράλληλα, ο Νίκος Χουντής καλεί την Κομισιόν να παρέμβει άμεσα στο θέμα, ώστε να απαιτήσει και αυτή από την Τουρκία την έναρξη σχετικών δικαστικών και ανακριτικών διαδικασιών, και ζητά να εξεταστούν οι «δυνατότητες ενεργοποίησης διεθνούς εντάλματος σύλληψης προκειμένου να δικαστούν όσοι φέρονται αναμεμιγμένοι σε αυτήν την τραγική υπόθεση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου