Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Κυπριακό: Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι Τουρκοκύπριοι για λύση


Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ο Κουντρέτ Οζερσάι, σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Αναφερόμενος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο Κουντρέτ Οζερσάι παρέπεμψε σε δήλωση του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην οποία είχε κάνει λόγο για ενθαρρυντικές προόδους στις συνομιλίες, σημειώνοντας πως αυτό δεν το λέει για να ισχυριστεί ότι το Κυπριακό βρίσκεται κοντά στη λύση.

Όπως επεσήμανε, η περίοδος που ακολουθεί θα είναι δυσκολότερη και κρισιμότερη επειδή αμφότερες οι πλευρές θα αναγκαστούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις.

Κατά δήλωση του κ. Οζερσάι, η τουρκοκυπριακή πλευρά έφυγε από τη Νέα Υόρκη ευχαριστημένη, ενώ άποψή του ήταν ότι θα μπορούσαν να είχαν προκύψει καλύτερα αποτελέσματα και αν προσεγγίζονταν θετικότερα οι συγκεκριμένες προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, σήμερα -εκτίμησε- το Κυπριακό θα βρισκόταν σε καλύτερο σημείο.

Δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί σύγκλιση μόνο με τη βούληση της μιας πλευράς, ισχυρίστηκε ο σύμβουλος του Ντ. Ερογλου και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πήγε στην Νέα Υόρκη προετοιμασμένη και με θετικές διαθέσεις με στόχο να τεθεί στο περιθώριο η αβεβαιότητα.

Όσον αφορά την πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Οζερσάι δήλωσε ότι ακόμη δεν είναι γνωστό το πότε θα συγκληθεί και ότι «περιμένουν από τον ΓΓ να τους προσκαλέσει για την πολυμερή κατά τη συνάντηση του Ιανουαρίου».

Ερωτηθείς εξάλλου, κατά πόσο συζητείται το θέμα του χάρτη και των αριθμών, στο εδαφικό, ο κ. Οζερσάι απάντησε αρνητικά , υπενθυμίζοντας την αναφορά σε εκθέσεις του γ.γ. του ΟΗΕ ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει στην τελική φάση. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους λόγους που επέβαλαν τη συζήτηση των θεμάτων αυτών στο τέλος της διαδικασίας, απάντησε πως αν συζητούνταν προηγουμένως, η οικονομική ζωή, οι επενδύσεις και ο προγραμματισμός των περιοχών εκείνων θα πάγωνε.

Τέλος, για το θέμα της ιθαγένειας που παραχώρησε το ψευδοκράτος σε έποικους επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει όπως αυτή ισχύει και στο νέο συνεταιρισμό. Πρόσθεσε ότι το θέμα της ιθαγένειας δεν αποτελεί χωριστό κεφάλαιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου