Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

«Άκαρπη» η συνάντηση Μέρκελ-Κάμερον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο ότι προτίθενται "να εργαστούν από κοινού" για να επιλυθούν οι διαφωνίες που διχάζουν τις δύο χώρες σε ό,τι αφορά την πολιτική έναντι της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.


Οι δύο χώρες διαφωνούν έντονα σχετικά με την γερμανική πρωτοβουλία για την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές αλλά και στην αξίωση του Βερολίνου να τροποποιηθούν οι συνθήκες της ΕΕ.

"Εργαζόμαστε μαζί για να βρούμε μια κοινή λύση πριν από τη σύνοδο (κορυφής της ΕΕ) την 9η Δεκεμβρίου", δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ.

"Η Γερμανία έχει τα δικά της συμφέροντα και το ίδιο και η Βρετανία", δήλωσε ο Κάμερον. "Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου".

Πριν από την επίσκεψη του Κάμερον --η χώρα του οποίου δεν έχει ενταχθεί στο ευρώ-- ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε έγραψε στην εφημερίδα Financial Times ότι το τύπωμα χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να σωθεί το ενιαίο νόμισμα θα αποτελούσε ένα "βαρύ σφάλμα".

Ο Βέστερβελε τόνισε παράλληλα ότι οι περαιτέρω αλλαγές στις υφιστάμενες συνθήκες της ΕΕ είναι αναπόφευκτες. "Εάν θέλουμε να μεταστρέψουμε την κατάσταση αμετάκλητα, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την τροποποίηση των συνθηκών", ανέφερε ο Βέστερβελε.

Όσο "κουραστική και δύσκολη" κι αν είναι μια τέτοια διαδικασία είναι ο καλύτερος τρόπος για να "αποτραπεί η αποσύνδεση της ευρωζώνης από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ", υποστήριξε.

Ο Κάμερον πιέζει την Μέρκελ να ανατεθεί ευρύτερος ρόλος στην ΕΚΤ, που χαρακτηρίζεται "δανειστής της τελευταίας προσφυγής" για τις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από κρίσεις χρέους. Αυτό όμως θα αποτελούσε "ένα βαρύ σφάλμα", αντέτεινε στο άρθρο του ο Βέστερβελε. "Το να βάλουμε τις εκτυπωτικές μηχανές της ΕΚΤ να δουλέψουν θα έφερε μόνο βραχυχρόνια ανακούφιση στην καλύτερη περίπτωση".

Αλλά ταυτόχρονα (το τύπωμα χρήματος) θα αύξανε τον πληθωρισμό και θα ακύρωνε τις μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε ο Βέστερβελε. "Εν τέλει θα καταλήγαμε με ένα υποτιμημένο νόμισμα και μια ακόμα πιο αποσταθεροποιημένη ευρωζώνη".

Οι Μέρκελ και Σαρκοζί έστειλαν σημαντικά διαφοροποιημένα μηνύματα μετά τη συνάντησή τους, παραδεχόμενοι ότι δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν τις διαφορές πολιτικής που τους χωρίζουν ειδικά για το φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι ουδεμία πρόοδος υπήρξε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Κάμερον επέμεινε ότι χρειάζεται ένα αξιόπιστο "τείχος προστασίας" για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους και να χρησιμοποιηθούν όλοι οι υπάρχοντες θεσμοί. Η Μέρκελ αντίθετα επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ μιας προσέγγισης "βήμα προς βήμα".

"Το βρετανικό αίτημα να χρησιμοποιήσουμε μεγάλη δύναμη πυρός για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της ευρωζώνης είναι σωστό. Αλλά πρέπει να φροντίσουμε ότι δεν θα παριστάνουμε πως διαθέτουμε δυνάμεις που δεν έχουμε. Διότι οι αγορές θα αντιληφθούν πολύ γρήγορα ότι αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα", επισήμανε η Μέρκελ.

"Δεν υποτιμώ καθόλου, ούτε για ένα λεπτό, την δέσμευση των χωρών όπως η Γερμανία και οι άλλες (χώρες) της ευρωζώνης να διασφαλιστεί η επιτυχία του ευρώ", είπε ο Κάμερον.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου