Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Στηρίζει Μάριο Mόντι ο Μπερλουσκόνι


Ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσέφερε σήμερα την υποστήριξή του στον πρώην επίτροπο της ΕΕ Μάριο Μόντι, ο οποίος θεωρείται ευρύτατα ότι θα τον διαδεχθεί στην πρωθυπουργία.

«Σας υποβάλλω τα συγχαρητήριά μου και αυτά της κυβέρνησης για το διορισμό σας ως ισόβιου γερουσιαστή, απόδειξη της πολύ μεγάλης επιστημονικής και κοινωνικής αξίας σας, και σας εύχομαι να έχετε μια καρποφόρα θητεία προς το συμφέρον της χώρας», γράφει ο Μπερλουσκόνι στο μήνυμα που απηύθυνε στον Μόντι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο διόρισε χθες τον Μόντι ισόβιο γερουσιαστή, μια απόφαση που ερμηνεύεται σ' όλη την Ιταλία ως προοίμιο του διορισμού του επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Μπερλουσκόνι.

Το διάταγμα αυτό του Ναπολιτάνο συνυπέγραφε εξάλλου ο Μπερλουσκόνι, ενώ αυτό δεν είναι απαραίτητο βάσει της ιταλικής νομοθεσία.

Τη λύση Μόντι αρχίζει να βλέπει ευνοϊκά ο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρουν οι παρατηρητές, ο Μπερλουσκόνι φοβάται ότι η χώρα του μπορεί να μην αντέξει τις συνεχείς πιέσεις των αγορών και στις επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίαςφέρεται να έχει θέσει και το θέμα «αξιοπρεπούς αποχώρησής» του από το πολιτικό σκηνικό.

Μία πιθανή λύση για να αποφύγει ο Καβαλιέρε τη συνέχιση των δικαστικών του υποθέσεων είναι να οριστεί και ο ίδιος ισόβιος γερουσιαστής, όπως έγινε χθες βράδυ με τον Μάριο Μόντι.

Αντιτίθεται η Λέγκα του Βορρά

Ο ελάσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το κόμμα της Λέγκας του Βορρά, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε κίνηση για να αντικατασταθεί ο Μπερλουσκόνι από τον πρώην επίτροπο της ΕΕ Μάριο Μόντι.

«Αν ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δώσει εντολή στον Μόντι να σχηματίσει κυβέρνηση. . . η Λέγκα του Βορρά θα μετακινηθεί στην αντιπολίτευση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος εκπροσωπεί τη Λέγκα του Βορρά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου