Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ποια είναι η καλύτερη πόλη για να ζει κάποιος;


Η εξαιρετική υποδομή της Βιέννης, οι ασφαλείς δρόμοι της και οι καλές υπηρεσίες υγείας της την καθιστούν την ωραιότερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς, σύμφωνα με την ετήσια παγκόσμια έρευνα της εταιρείας συμβούλων ανθρωπίνου δυναμικού Mercer, η οποία κατατάσσει τη Βαγδάτη στην τελευταία θέση του καταλόγου που κατάρτισε φέτος.
Σε καλές θέσεις του καταλόγου βρίσκονται επίσης γερμανικές και ελβετικές πόλεις, με τη Ζυρίχη, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ, τη Φρανκφούρτη, τη Γενεύη και τη Βέρνη να βρίσκονται στις 10 πρώτες.
Στα συν της πρωτεύουσας της Αυστρίας, με τα πολύ όμορφα κτίρια, τα πάρκα και το εκτεταμένο δίκτυο για ποδηλάτες είναι και η πρόσφατη μείωση του κόστους του εισιτηρίου της για τα δημόσια μέσα μεταφοράς σε 1 ευρώ την ημέρα.
Άλλο ένα συν είναι η πολύ χαμηλή εγκληματικότητα στην πόλη αυτή των 1,7 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία καταλαμβάνει συχνά την πρώτη θέση του καταλόγου της Mercer.
Η εταιρεία συμβούλων ανθρωπίνου δυναμικού, η οποία αξιολογεί ετησίως περισσότερες από 200 πόλεις στον κόσμο, προειδοποιεί ωστόσο ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις που έρχονται πρώτες δεν θα πρέπει να παίρνουν τη θέση που καταλαμβάνουν ως δεδομένη.
«Δεν έχουν ανοσία σε οποιαδήποτε επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου αν επιμείνει αυτή η (οικονομική) αναστάτωση», σημειώνει στην ιστοσελίδα της εταιρείας ο κορυφαίος ερευνητής της Λάγκιν Παρακάτιλ.
Η Mercer, η οποία καταρτίζει επίσης κατάλογο των πόλεων βάσει της προσωπικής ασφάλειας σε αυτές, κατατάσσει φέτος την Αθήνα σε χαμηλή θέση, λόγω των συμπλοκών ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία και την πολιτική αστάθεια.
«Το 2011 η Αθήνα κατατάσσεται στην Ευρώπη στις πιο χαμηλές θέσεις του καταλόγου για την προσωπική ασφάλεια», επισημαίνει ο Παρακάτιλ.
Ταυτοχρόνως και το Όσλο έπεσε στην 24η θέση στον κατάλογο αυτόν για την προσωπική ασφάλεια μετά το μακελειό τον Ιούλιο από τον Άντερς Μπρέιβικ. Συνήθως βρισκόταν στις πρώτες 15 θέσεις, σύμφωνα με τη Mercer.
Τέλος η πολιτική αναταραχή, η έλλειψη ασφάλειας και οι επιθέσεις σε ντόπιους και ξένους κατατάσσουν τη Βαγδάτη στο χειρότερο μέρος για να μείνει κανείς το 2011, και όσον αφορά την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια, σύμφωνα με τη Mercer.
Η πολιτική και οικονομική αναταραχή στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχει μειώσει τη βαθμολογία στις περιοχές αυτές. «Πολλές χώρες όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Υεμένη είδαν τα επίπεδα της ποιότητας ζωής τους να πέφτουν σημαντικά», επισημαίνει επίσης ο Παρακάτιλ.
«Η πολιτική και οικονομική ανοικοδόμηση στις χώρες αυτές, σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση των βασικών ανθρωπίνων αναγκών, θα ξανανεβάσει αναμφισβήτητα την περιοχή», προσθέτει.
Αν και η γενική εικόνα είναι αβέβαιη για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, λόγω της οικονομικής και πολιτικής αναστάτωσης, πόλεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού φαίνεται ότι θα επωφεληθούν χάρη στην πολιτική σταθερότητα και την στέρεη ανάπτυξη που έχουν.
Το Όκλαντ, το Σίδνεϊ, το Ουέλινγκτον, η Μελβούρνη και το Πέρθ βρίσκονται στις πρώτες 20 θέσεις του καταλόγου του 2011 για την ποιότητα ζωής, ενώ η Σιγκαπούρη είναι η ασιατική πόλη με την καλύτερη κατάταξη (25η θέση) στον κατάλογο αυτόν.
Ακολουθούν ο κατάλογος με τις 10 πόλεις που έρχονται πρώτες όσον αφορά την ποιότητα ζωής στον κατάλογο της Mercer.

1. Βιέννη, Αυστρία

2. Ζυρίχη, Ελβετία

3. Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία

4. Μόναχο, Γερμανία

5. Ντίσελντορφ, Γερμανία

6. Βανκούβερ, Καναδάς

7. Φρανκφούρτη, Γερμανία

8. Γενεύη, Ελβετία

9. Βέρνη, Ελβετία

10. Κοπεγχάγη, Δανία

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου