Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Το "φαρμακείο" των διακοπών σας

Αν ανήκετε στους εκδρομείς του Αυγούστου, τότε μάλλον θα ετοιμάζεστε για την πολυπόθητη αναχώρηση προς τον προορισμό των διακοπών σας. Ωστόσο όσο και να περιμένατε αυτό το διάλλειμα από την καθημερινότητα, η φάση της οργάνωσης των όσων θα πάρετε μαζί σας, μπορεί να είναι αγχωτική, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά…
Πέρα από όσα θεωρείτε απαραίτητα, που σίγουρα θα είναι πολλά, ο «Α.Τ» σας προτείνει να πάρετε μαζί σας και ένα μικρό «φαρμακείο διακοπών» γιατί, όσο ξέγνοιαστες και αν είναι οι διακοπές, θα πρέπει να είστε σε θέση να αντεπεξέλθετε σε κάποια μικρά προβλήματα, που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα μικρά σας αγγελούδια.
Ηλίαση, τσιμπήματα, μύκητες και ξηρότητα στα μάτια είναι μερικά από τους συνηθισμένους… κινδύνους του καλοκαιριού. Ο παιδίατρος Ευάγγελος Κάνταρος σας δίνει συμβουλές για το πώς να τα αντιμετωπίσετε και σας προτείνει τι θα πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο που θα πάρετε μαζί σας.


Ηλίαση
Τις μεσημεριανές ώρες, που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετες προς τη γη, αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει το παιδί σας ηλίαση, ειδικά όταν έχει παραμείνει εκτεθειμένο για πολύ ώρα στον ήλιο με ακάλυπτο το κεφάλι. Τα συνήθη συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ζαλάδα, ναυτία, εμετός, ερυθρό και ξηρό δέρμα, ενώ είναι πιθανό να σηκώσει και πυρετό.
Για να αντιμετωπίσετε το περιστατικό αυτό θα πρέπει να μεταφέρετε αμέσως το παιδί σε σκιερό μέρος, να του βγάλετε τα ρούχα και να το δροσίσετε με βρεγμένες πετσέτες. Καλό θα ήταν το παιδί να καταναλώσει αρκετό δροσερό νερό, αν δεν κάνει εμετό. Στη συνέχεια επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.
Η ηλίαση είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο με ακάλυπτο το κεφάλι και τον αυχένα. Κατά τις μεσημβρινές ώρες, που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην γη, ο κίνδυνος ηλίασης είναι μεγαλύτερος.
Τσίμπημα από τσούχτρα ή μέδουσα
Δυστυχώς την ώρα που το παιδάκι σας απολαμβάνει το μπάνιο του στη θάλασσα είναι πιθανό να δεχθεί… επίθεση από τσούχτρα ή μέδουσα, γεγονός που αν και δεν είναι ανησυχητικό για την υγεία του, είναι αρκετά επίπονο.
Για να ανακουφίσετε το παιδί από το έντονο τσούξιμο καθαρίστε καλά στο σημείο με θαλασσινό νερό ή φυσιολογικό ορό. Στη συνέχεια τοποθετείστε αμμωνία ή αναλγητική αλοιφή. Εναλλακτικά προμηθευτείτε από το φαρμακείο ειδικά στικ πενάκια σε σχήμα σωληναρίου και έχουν αναλγητικές και αντί-οιδηματικές ιδιότητες.
Αν πατήσει αχινό
Αν και ο αχινός αποτελεί ένα γευστικό και γκουρμέ… μεζέ, είναι πιθανόν τα μαύρα του αγκάθια να βρεθούν στο πόδι του παιδιού σας με ένα πάτημα.
Χωρίς να πανικοβληθείτε προσπαθήστε να κρατήσετε το παιδί ήρεμο και τοποθετείστε στο σημείο κάποια λιπαρή ουσία, προκειμένου να μαλακώσει. Μετά με μια βελόνα ή με το τσιμπιδάκι των φρυδιών αφαιρέστε το αγκάθι και απολυμάνετε την πληγή με καθαρό οινόπνευμα. Θυμηθείτε να το αφήσετε ανοιχτό για να αναπνέει.
Επιπεφυκίτιδα
Ο κύριος λόγος που τα παι9δία εμφανίζουν επιπεφυκίτιδα στις διακοπές είναι οι πολλές βουτιές στη θάλασσα, το αλάτι, η άμμος και φυσικά ο ήλιος. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τα μάτια να κοκκινίζουν και να παράγουν τσίμπλες.
Αρχικά κάνετε πλύση των ματιών με φυσιολογικό ορό. Αν το πρόβλημα δεν υποχωρεί προμηθευτείτε κάποιο ειδικό γι’ αυτές τις περιπτώσεις κολλύριο.
Μύκητες
Στην άμμο της θάλασσας… κατοικούν διάφοροι μύκητες, που μπορεί εμφανίσουν μυκητιάσεις στο δέρμα του παιδιού. Γι’ αυτό τα παιδιά δεν πρέπει να κάθονται απευθείας στην άμμο, αλλά πάνω σε ψάθα ή πετσέτα, ενώ μετά το μπάνιο επιβάλλεται καλό ντους. Επιπλέον σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται το παιδί θα πρέπει να φοράει το μαγιό του ή έστω το βρακάκι του.
Επειδή η αντιμετώπισή τους είναι πολύπλοκη, εξαιτίας των διαφορετικών ειδών μυκήτων, σε περίπτωση που το παιδί εμφανίσει συμπτώματα, απευθυνθείτε στον παιδίατρο για να σας συστήσει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.
Τσιμπήματα
Τους καλοκαιρινούς μήνες τα παιδάκια συνηθίζουν να έχουν στο σώμα τους σημάδια από τσιμπήματα, καθώς κουνούπια και σκνίπες φαίνεται πως τους έχουν… αδυναμία.
Πρώτα από όλα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σωστά τα εντομοαπωθητικά προϊόντα. Τοποθετείστε το εντομοαπωθητικό, κυρίως τα τις απογευματινές και βραδινές ώρες, πίσω από τον αυχένα του παιδιού, ή πίσω από τους αγκώνες, ή πίσω από τα γόνατα, ώστε να μην είναι εύκολο να το πιάσει και να το βάλει στο στόμα.
Μάλιστα μπορείτε να βάλετε λίγο από το προϊόν και στο κρεβατάκι ή στο καροτσάκι του παιδιού. Αναφορικά με τις ταμπλέτες κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλό θα ήταν να βρίσκονται έξω από το δωμάτιο του παιδιού.
Σε περίπτωση που κάποιο κατεργάρικο κουνούπι περάσει την … ασπίδα προστασίας, ανακουφίστε το παιδάκι σας από τη φαγούρα με στικ αμμωνίας.

Το φαρμακείο των διακοπών
Αυτό λοιπόν πρέπει να περιέχει:
  • Οξυζενέ για τον καθαρισμό των πληγών
  • Αντισηπτικό για τις πληγές ή τα τραύματα
  • Ιωδιούχο διάλυμα για απολύμανση
  • Βαμβάκι, γάζες, επιδέσμους, λευκοπλάστ, τσιρότα
  • Οινόπνευμα για την απολύμανση αντικειμένων
  • Θερμόμετρο, αντιπυρετικό, παυσίπονο
  • Αλοιφή, σπρέι ή στικ αμμωνίας για τα τσιμπήματα
  • Εντομοαπωθητικό
  • Παγοκύστες ή πετσέτες για κομπρέσες
  • Ένεση κορτιζόνης
Αντιϊσταμινικό σε σιρόπι

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου