Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Η οικονομική κρίση ανεβάζει...τη λίμπιντο!!!


Η οικονομική κρίση αυξάνει… τη λίμπιντο! Και όμως όσο περίεργο και αν ακούγεται οι οικονομικές δυσκολίες, τα προβλήματα και τα άγχη της καθημερινότητας, φέρνουν τα ζευγάρια πιο κοντά, τα «δένουν» περισσότερο και κατά συνέπεια τονώνουν και τη σεξουαλική τους ζωή. Αυτό επεσήμανε ο νευρολόγος – ψυχίατρος δρ. Θάνος Ασκητής μιλώντας στον «Α.Τ.».
Από την άλλη όμως, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες συνεχίζουν να απασχολούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όπως άλλωστε συνέβαινε και στην «προ κρίσης» εποχή. Οι άνδρες ζητούν σε μεγαλύτερο βαθμό βοήθεια από ειδικό, είτε από δική τους πρωτοβουλίας είτε κατόπιν προτροπής της συντρόφου.
Ποια είναι τα βασικότερα σεξουαλικά προβλήματα και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε; Ο δρ. Θάνος Ασκητής μάς δίνει τις απαντήσεις.

* Εχει διαφοροποιηθεί το σεξουαλικό προφίλ των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια;
«Ναι και μάλιστα σημαντικά. Οι άνθρωποι σήμερα είναι πιο ενημερωμένοι για το σεξ και αυτό τους βοηθάει στην καλύτερη και πιο ελεύθερη σεξουαλική τους έκφραση.
Ξεκινούν νωρίτερα τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, έχουν λιγότερα ταμπού και αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους ικανοποίησης, όπως το cybersex. Χαρακτηριστική αλλαγή παρουσιάζει η γυναίκα, η οποία είναι πιο απαιτητική και διεκδικητική, ενώ ο άνδρας είναι πιο αγχωμένος και αμήχανος τόσο στην προσέγγιση του άλλου φύλου όσο και στη σεξουαλική του ζωή».

* Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων;

«Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά σε αυτή την περίοδο της οικονομικής ανασφάλειας, της αγωνίας, του άγχους και της προσωπικής αβεβαιότητας, το σεξ δείχνει να έχει “ανοδική πορεία”.
Σε μια κοινωνία όμως που η οικονομική κρίση δεν κάνει εξαιρέσεις και «χτυπά την πόρτα» όλων μας, οι άνθρωποι τείνουν να έρχονται περισσότερο κοντά και το σεξ δείχνει να κερδίζει έδαφος σε ζευγάρια που έχουν μια καλή σχέση. Φυσικά, δε μιλάμε για περιπτώσεις ανέχειας και οικονομικής εξαθλίωσης.
Προσπαθώντας λοιπόν να κάνουν οικονομία, περιορίζουν τις κοινωνικές τους εξόδους, προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους να περνάνε καλά και φαίνεται να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έρχονται πιο κοντά, να επικοινωνούν περισσότερο και να απολαμβάνουν συχνότερες σεξουαλικές επαφές. Από την άλλη, μέσω της σεξουαλική εμπλοκής οι σύντροφοι βρίσκουν και μια διέξοδο, παίρνουν μια ανάσα από τα προβλήματα της καθημερινότητας».
* Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι κάτι που αντιμετωπίζεται;
«Πρόκειται για ένα πρόβλημα πολύ συχνό και στα δυο φύλα. Η σεξουαλική αυτή δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε οργανικούς, ψυχολογικούς ή μεικτούς παράγοντες. Οι οργανικοί παράγοντες έχουν να κάνουν κυρίως με διαταραχές των ορμονικών επιπέδων, με παθήσεις του θυρεοειδή αδένα και παρενέργειες από διάφορα φάρμακα. Οι ψυχολογικοί παράγοντες σχετίζονται με το πώς νιώθει το άτομο με τον εαυτό του και με το σύντροφό του στη σχέση γενικότερα. Επίσης ψυχολογικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική επιθυμία. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στην εποχή μας η μειωμένη επιθυμία είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία που μπορεί να θεραπευτεί και πολλά ζευγάρια έχουν «απ
αλλαγεί» από τη δυσκολία αυτή. Όταν ο σύντροφός μας έχει αυτή τη δυσλειτουργία μπορούμε να του μιλήσουμε για το ζήτημα αυτό, με υποστηρικτικό τρόπο, ώστε να δραστηριοποιηθεί και να αναζητήσει τη λύση στους κατάλληλους θεραπευτές. Η επικοινωνία, που είναι καλό να υπάρχει μεταξύ των δύο συντρόφων, ενισχύει τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη και τους βοηθάει να ξεπερνούν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει, κάνοντας τη σχέση τους πιο δυνατή».

Παρόλο που η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να έχει συμβάλει στην ποσοτική, τουλάχιστον, αύξηση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών, μεγάλος αριθμός ανδρών και γυναικών έρχονται αντιμέτωποι με διαφόρων τύπων σεξουαλικά προβλήματα. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, οι άνδρες συνεχίζουν να έχουν τα πρωτεία στην αναζήτηση θεραπευτικής λύσης, καθώς στην εν λόγω μελέτη το 92% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες και μόλις το 8% γυναίκες.
Παράλληλα, από το 92% των ανδρών, το 57% αντιμετωπίζει πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, το 34% πρόωρη εκσπερμάτιση, το 5% ανεσταλμένη εκσπερμάτιση και το 3% υποτονική επιθυμία.
Σε σύγκριση με τα αμέσως 2 προηγούμενα χρόνια από την κρίση, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει σημαντικά η ποσόστωση αυτή, με εξαίρεση την υποτονική επιθυμία, που έχει μειωθεί στον ανδρικό πληθυσμό.
Αντιθέτως στις γυναίκες οι ποιοτικές διαφορές είναι πιο ορατές. Το 40% απευθύνθηκε στο Ινστιτούτο για πρόβλημα επέλευσης οργασμού, επίσης το 40% για υποτονική επιθυμία και το 20% για διαταραχές που σχετίζονται με πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.
Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι η διαταραχή οργασμού στις γυναίκες παρουσιάζει τα δυο τελευταία χρόνια αύξηση της τάξης του 14%, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί και στην οικονομική κρίση.
Η Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας που διατηρεί τα Ι.Ψ.Σ.Υ. δέχεται καθημερινά ανώνυμες κλήσεις, για θέματα σεξουαλικότητας και ψυχικής υγείας.
Από τα πιο συχνά προβλήματα που αναφέρουν οι άνδρες είναι η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση, ενώ τις γυναίκες απασχολούν κυρίως προβλήματα οργασμού και υποτονικής επιθυμίας.
Ωστόσο και τα δύο φύλα αναφέρουν προβλήματα σχέσεων σε σημαντικό ποσοστό.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου