Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Στην παχυσαρκία οδηγεί η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών


Πέρα από τη σταδιακή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών συμβάλλει και στη νόσο της παχυσαρκίας.

Οι επιστήμονες της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας Meta-IHT τόνισαν ότι τα πολλά αντιβιοτικά ανατρέπουν την ισορροπία στο «οικοσύστημα» του εντέρου, μειώνοντας την παρουσία των «καλών» μικροοργανισμών που παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού, καθώς διασπούν τις τροφές. Αυτό έχει ως συνέπεια τα άτομα που τρώνε παραπάνω και δεν ασκούνται σωματικά ν΄ αυξάνουν το σωματικό τους βάρος.


Βάσει της έρευνας, την οποία αναφέρει και η βρετανική «Independent», και η οποία ανέλυσε την εντερική χλωρίδα 177 ανθρώπων από τους οποίους οι 55 ήτα λεπτοί και οι υπόλοιποι υπέρβαροι η παχύσαρκοι, διαπιστώνεται ότι όλοι οι άνθρωποι διακρίνονται, όπως συμβαίνει και στις ομάδες αίματος, σε τρεις διακριτούς «εντερικούς τύπους», ανάλογα με τα είδη βακτηρίων που φιλοξενούν. Ακολούθως, οι λεπτοί άνθρωποι έχουν συνήθως πιο πλούσια (πιο διαφοροποιημένη) κοινότητα βακτηρίων σε σχέση με τους υπέρβαρους και παχύσαρκους.

Η ως άνω διαπίστωση ενισχύει τη θεωρία ότι τα αντιβιοτικά ενδέχεται να προδιαθέτουν ορισμένους ανθρώπους να παίρνουν κιλά, επειδή σκοτώνουν ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό τους.

«Είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Στανισλάβ Ντούσκο Έρλιχ, μικροβιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας της Γαλλίας, υπερθεματίζοντας ότι «αυτό που ανακαλύψαμε, είναι ότι διαφέρουν οι βακτηριακές κοινότητες στο έντερο των λεπτών και των παχύσαρκων ανθρώπων. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η διαταραχή αποτελεί την αιτία ή τη συνέπεια της παχυσαρκίας».

Τη σχέση, άλλωστε, ανάμεσα στη χλωρίδα του εντέρου, στην χρήση των αντιβιοτικών και στην αύξηση του λίπους στο σώμα, έχουν αποδείξει και προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες σε ποντίκια και άλλα ζώα. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα φαινόταν διστακτική στο να περιλάβει και τους ανθρώπους σε αυτή τη συσχέτιση.

Αξίζει ν΄ αναφερθεί ότι το υγιές ανθρώπινο έντερο περιέχει συνολικά κάπου 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα μικροοργανισμών, δεκαπλάσια από τα 10 τρισεκατομμύρια κύτταρα του ανθρωπίνου σώματος. Τα μέλη μιας οικογένειας τείνουν να έχουν παρόμοια «οικοσυστήματα» εντερικών βακτηρίων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου