Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής και οι απαιτήσεις της εποχής μας ολοένα και αυξάνονται, υποχρεώνοντας τους περισσότερους από εμάς να περνάμε ατελείωτες ώρες στον εργασιακό μας χώρο. Και δυστυχώς τις περισσότερες φορές, το φόρτο εργασίας είναι τόσο μεγάλο και ο ελεύθερος χρόνος τόσο λίγος, που ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα διαθέσουν έστω και λίγα λεπτά από αυτόν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο για να παρασκευάσουν τα γεύματα τους από το σπίτι.
Κατά συνέπεια, πλέον όχι μόνο οι εργασιομανείς καριερίστες άντρες αλλά η πλειονότητα των εργαζομένων καταλήγουν να τρέφονται με γεύματα εκτός σπιτιού ή να περνάνε ολόκληρη την ημέρα νηστικοί και στη συνέχεια να καταφεύγουν μαζικά σε μεγάλη κατανάλωση. Αυτό έχει ως συνέπεια, αφενός να παραμελούμε την υγεία μας αλλά και να ανεβάζουμε τον δείκτη της ζυγαριά μας.
Μάλιστα, η επιδείνωση του προβλήματος ξεκινά, όταν οι παραγγελίες στη δουλειά περιορίζονται στο γρήγορο φαγητό σε υψηλά κορεσμένα και τρανς λιπαρά (μπέργκερ, πατάτες τηγανιτές, πίστα, σάντουιτς με λιπαρές σως και αλλαντικά), ενώ τα μόνα σνακ που μεσολαβούν μεταξύ των γευμάτων είναι τα μπισκότα και τα τσιπς!
«Δεν είναι καθόλου δύσκολο να οργανώσουμε την εργασιακή μας ημέρα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να εντάξουμε και την ισορροπημένη διατροφή στα πλαίσια αυτής», τόνισε μιλώντας στον «ΑΤ» η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Κάλλια Γιαννιτσοπούλου και πρόσθεσε «μπορεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι πολλές ώρες εργασίας να μειώνουν τον χρόνο στον οποίο θα μπορούσαμε να παρασκευάσουμε το φαγητό της ημέρας στο σπίτι μας, ωστόσο ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές να τρεφόμαστε υγιεινά κατά τη διάρκεια της εργασιακής μας μέρας».
Απλά tips για καλύτερη διατροφή στη δουλειά:
- Μην ξεχνάτε ποτέ το πρωινό σας. Αποτελεί βασικό ρυθμιστή της όρεξης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη και αν δεν προλαβαίνετε να το πάρετε στο σπίτι μπορείτε αμέσως μόλις φτάσετε στην εργασία σας να το καταναλώσετε.
- Παρότι μπορεί το φόρτο εργασίας να σας κάνει να χάνετε το αίσθημα της πείνας, πρέπει να μπείτε στη διαδικασία να παίρνετε κάποιο σνακ μεταξύ των γευμάτων σας, Αυτό θα συντελέσει στο να έχετε ενέργεια καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα μειώσει την πείνα σας πριν το κυρίως γεύμα.
- Προτιμήστε σνακ όπως κράκερ σικάλεως, κριτσίναι σικάλεως, φρούτα, χυμό η γιαούρτι και αποφύγετε γλυκά, μπισκότα, τσιπς ή συχνή κατανάλωση προϊόντων με ζύμη, όπως για παράδειγμα τυρόπιτα.
- Για κυρίως γεύμα στη δουλεία μπορείτε να φτιάξετε ένα τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών, ντομάτα και γαλοπούλα, από το προηγούμενο βράδυ και να το φάτε το μεσημέρι της επόμενης ημέρας μαζί με ένα φρούτο ή ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι.
- Τις ημέρες που μαγειρεύεται μπορείτε να φτιάξετε μεγαλύτερες ποσότητες τις οποίες να φυλάσσετε στο ψυγείο ή την κατάψυξη και να τις παίρνετε μαζί σας στη δουλειά της επόμενης ημέρας μαζί με ένα φρούτο ή ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι.
- Αν αποφασίσετε να παραγγείλετε, μην αφεθείτε στα λεγόμενα φαστ φουντ. Προτιμήστε μια σαλάτα ανάμεικτων λαχανικών με κοτόπουλο-κρέας ή τόνο ή καλαμάκια κοτόπουλο με σαλάτα ή μια μπαγκέτα σικάλεως χωρίς σως ή βούτυρο με λαχανικά, τυρί χαμηλών λιπαρών, αυγό ή κάποιο αλλαντικό χαμηλών λιπαρών.
- Βάλτε ένα όριο στις παραγγελίες από έξω, διότι όσο υγιεινή και να είναι η επιλογή σας, το σπιτικό φαγητό πάντα είναι πιο ελεγχόμενο ως προς τη θερμιδική του αξία. Καλό θα ήταν να μην παραγγέλνετε φαγητό από έξω περισσότερες από δυο φορές την εβδομάδα.
- Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε υγρά και κυρίως νερό κατά τη διάρκεια της εργασιακής σας ημέρας. Ένα μπουκαλάκι πάνω στο γραφείο σας, δίπλα στον υπολογιστή θα σας βοηθήσει να θυμάστε ότι πρέπει να διατηρείτε τον εαυτό σας ενυδατωμένο.
- Αν έχετε καταναλώσει το ελαφρύ γεύμα στη δουλειά και τα σνακ τότε θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να οδηγηθείτε σε υπερφαγική κρίση το βράδυ και παράλληλα θα έχετε καλύτερα επίπεδα συγκέντρωσης καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, προτείνει εύκολα, γρήγορα αλλά κυρίως γεύματα, που μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταναλώσει στην εργασία του, από το πρωί… έως το βράδυ.
Κυρίως γεύματα στη δουλειά :
- Δευτέρα: μια τονοσαλάτα, με μαρούλι τόνο και λίγο καλαμπόκι
- Τρίτη: Σαλάτα με κοτόπουλο τύπου ceazar’s
- Τετάρτη: Μια μπαγκέτα σικάλεως με γαλοπούλα, τυρί και ντομάτα
- Πέμπτη: Δυο καλαμάκια κοτόπουλο με αλάδωτη πίτα
- Παρασκευή: Σαλάτα ρόκα, σπανάκι, παρμεζάνα, ντοματίνια
Πρωινό στη δουλειά:
- Σοκολατούχο γάλα με 0% λιπαρά και μια μπάρα δημητριακών
- Ένα ποτήρι φυσικού χυμού και δυο κριτσίνια σικάλεως ή με σουσάμι
- Ένα ποτήρι φυσικού χυμού με δυο μουστοκούλουρα
Σνακ στη δουλειά:
- Χυμός χωρίς ζάχαρη
- Κράκερς σικάλεως
- Μια μπανάνα
- Καλοκαιρινά φρούτα 3 βερίκοκα ή 2 ροδάκινα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου