Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Το μεγαλύτερο πασχαλινό αυγό στον κόσμο δεν είναι μόνο ένα καλλιτεχνικό αριστούργημα, αλλά αποτελεί το πρώτο μοντέλο ηλεκτρονικού υπολογιστή



Στον Καναδά βρίσκεται το μεγαλύτερο πασχαλινό αυγό στον κόσμο ή αλλιώς «Pysanka», το οποίο κατασκευάστηκε το 1975 προς τιμήν των πρώτων ουκρανικών οικισμών στη χώρα. Το όνομα «Pysanka», το πήρε από μια folklore τεχνοτροπία, με την οποία οι Ουκρανοί διακοσμούν, ακόμη και σήμερα, τα πασχαλινά αυγά τους.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, πέραν του μεγέθους του είναι η περίπλοκη γεωμετρία. Η εν λόγω ιδέα οφείλεται εξ ολοκλήρου στον Ρόναλντ Resch, καθηγητή πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, ο οποίος, μάλιστα, ανέπτυξε νέα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για το σχεδιασμό του.
Ουσιαστικά το «Pysanka» είναι ένα ιδιόμορφο παζλ, το οποίο αποτελείται από 524 μοτίβα αστέρων, 2.206 ισόπλευρα τρίγωνα, 3.512 κατόψεις, 6.978 παξιμάδια και μπουλόνια, και 177 εσωτερικές υποστηρικτικές δοκούς.
Εις επίρρωση των ως άνω το «Pysanka» δεν είναι μόνο ένα καλλιτεχνικό αριστούργημα, αλλά αποτελεί το πρώτο μοντέλο ηλεκτρονικού υπολογιστή σε τέτοιου είδους κατασκευή, το οποίο εφαρμόζει καινοτομίες τόσο στα μαθηματικά, όσο και στην αρχιτεκτονική και τη μηχανική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου