Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ρινικό σπρέι κατά της γρίπης



Ρινικό σπρέι που ενδέχεται ν’ αντικαταστήσει το κλασσικό εμβόλιο κατά της γρίπης υποστηρίζουν πως κατασκεύασαν οι ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου Όλμπανι της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντένις Μέτζγκερ. Μέχρι σήμερα, συνηθίζεται ο κλασικός εμβολιασμός με ένεση κατά της γρίπης ωστόσο οι Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι πιο αποτελεσματική και εύκολη η χρήση ενός ρινικού σπρέι.
Συνδυάζοντας το περιεχόμενο των παραδοσιακών εμβολίων κατά των παθογόνων μικροοργανισμών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, με μια φυσική ανοσοποιητική χημική ουσία, την ιντερλευκίνη-12, η οποία ενισχύει την προστατευτική δράση του προϊόντος, το οποίο χορηγείται στον ασθενή από την μύτη με ψεκασμό οδηγήθηκαν σε εξαιρετικά πορίσματα.

Το σπρέι αφενός αυξάνει την αντίσταση των ρινικών κοιλοτήτων στις μολύνσεις και αφετέρου σταματά ευκολότερα την μόλυνση προτού αυτή εδραιωθεί στον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό, το σπρέι υπόσχεται καλύτερη προστασία έναντι μιας πιθανής πανδημίας, επί παραδείγματι από την γρίπη των χοίρων ή των πτηνών.
Ακολούθως, διαπιστώθηκε ότι το ρινικό σπρέι προσφέρει αυξημένη προστασία έναντι διαφόρων μικροοργανισμών, όπως ο ιός της γρίπης, το βακτήριο του πνευμονιόκοκου κ.α. Η αποτελεσματικότητα του σπρέι βασίζεται ιδιαίτερα στη δράση της ιντερλευκίνης-12, που ενεργοποιεί τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, οδηγώντας σε αύξηση των αμυντικών λευκών κυττάρων που καταπολεμούν τους «εισβολείς».
«Οι μολυσματικοί παράγοντες ευθύνονται ακόμα για περίπου το 25% των θανάτων παγκοσμίως και οι κυριότεροι ‘δολοφόνοι’ είναι οι οξείες μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος. Είναι δύσκολο όμως να επιτευχθεί ανοσία στο σημείο εισόδου των μικροοργανισμών και έτσι τα παραδοσιακά εμβόλια προσφέρουν μερική μόνο προστασία» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, υπερθεματίζοντας ότι ο « Ο ενδορινικός εμβολιασμός παρακάμπτει αυτό το πρόβλημα, επιτυγχάνοντας ανοσία στις πνευμονικές οδούς, πράγμα που εμποδίζει την αρχική μόλυνση και τις συστημικές επιπλοκές. Ο εμβολιασμός μέσω ρινικού σπρέι είναι μια μη επεμβατική διαδικασία, που είναι πιο εύκολη σε σχέση με τον εμβολιασμό μέσω ένεσης».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου