Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Γέμισε πλαστικό η Μεσόγειος


Τον κώδωνα του κινδύνου που αφορά στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της ήδη επιβαρυμένης Μεσογείου κρούει η επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών Ifemer, τουλάχιστον 500 τόνοι πλαστικής σακούλας πλέουν σήμερα στα νερά της, οι οποίες «φθάνουν» ακόμη και στο πιάτο μας.
Εκτός από την ορατή συσσώρευση πλαστικού στις θάλασσες, καταγράφεται πλέον και είναι μετρήσιμη, η αποσύνθεση των υλικών, η οποία δημιουργεί εκατομμύρια μικροπλαστικά, τα οποία απειλούν την ανθρώπινη υγεία. Η «αόρατη» αυτή ρύπανση αποτελεί μια ραγδαία αυξανόμενη απειλή, αφού η διασπορά των συγκεκριμένων μικροσκοπικών ινών είναι πολύ μεγάλη. Θεωρείται μάλιστα, δεδομένο ότι τα ψάρια και οι οργανισμοί που τρέφονται με αυτά, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, περιέχουν σε ένα βαθμό μικροπλαστικές ίνες στον σωματικό τους ιστό.

Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, αν και προφανής, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, αφού πρόκειται για νέου τύπου ρύπανση, οι επιπτώσεις της οποίας θα πάρει χρόνο για να εντοπισθούν και να αξιολογηθούν.
Όσον αφορά στο θαλάσσιο οικοσύστημα οι επιπτώσεις είναι ακόμη τραγικότερες. Το πλαστικό, μια τοξική βόμβα στην κυριολεξία, λόγω των ουσιών που απελευθερώνει, δύναται να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά για τα ψάρια και τα θηλαστικά, τα οποία καταπίνουν τις ουσίες αυτές που ανακατεύονται με το πλαγκτόν.
Ακολούθως, η υπεραλίευση, η οποία απειλεί με αφανισμό το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού ψαριών αποδεικνύει με τον πλέον προφανή τρόπο ότι έχει χτυπήσει «κόκκινος συναγερμός για τον παγκόσμιο πληθυσμό ψαριών.
Η προειδοποίηση των ειδικών, μάλιστα είναι σαφής και καίρια: αν ο σημερινός ρυθμός της παγκοσμιοποίησης συνεχίσουν να επιβάλλει την αλόγιστη αλίευση και βιομηχανική υπερεκμετάλλευση των ωκεανών θα καταστραφούν τα υπάρχοντα αποθέματα ψαριών, εξαντλώντας τα βιολογικά όρια αναπαραγωγής και ανάκαμψής τους.
«Το θέμα δεν είναι το πλαστικό, η απειλή είναι ο ίδιος άνθρωπος. Η υπεραλίευση θα καταστρέψει τα πάντα και αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό σε 20 -25 χρόνια δεν θα υπάρχει τίποτα στη Μεσόγειο» δήλωσε στον «Αδέσμευτο», ο κ. Μιχάλης Πετράκης, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ecocity και Διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος, υπερθεματίζοντας ότι υπάρχει πλήρης ομοφωνία στο ότι οι θάλασσες λεηλατούνται με ολέθριο ρυθμό.
Και μπορεί οι ποσοστώσεις να αποτέλεσαν στο παρελθόν ένα μέσο ελέγχου και αποτροπής της υπεραλιείας και η Ε.Ε. να ορίζει κάθε χρόνο μια ποσόστωση ανά χώρα, αλιευτική ζώνη, είδος ψαριού ακόμη και πλοίο ή στόλο, πλέον, όμως δεν είναι επαρκείς
Στις θετικές εξελίξεις πάντως, πέραν των νέων ερευνητικών αποστολών , οι οποίες αναμένονται μέσα στο 2011 συγκαταλέγεται και η πρόσφατη απόφαση της Ιταλίας να καταργήσει ολοκληρωτικά τη χρήση της πλαστικής σακούλας, μια ενέργεια που αν ακολουθηθεί κι από άλλα μεσογειακά κράτη αναμένεται να μειώσει σημαντικές τις ποσότητες των πλαστικών που καταλήγουν στη θάλασσα.
Δυστυχώς, πάντα θα υπάρχουν παράπλευρες απώλειες σε όλες τις δραστηριότητες του ανθρώπου. Ωστόσο, οφείλει να γίνει συνείδηση όλων πως μπορεί να είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο να πετάει κανείς τα σκουπίδια στη θάλασσα, αργά ή γρήγορα, όμως, όλοι θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα. Οι αγρότες, οι ψαράδες, οι καταναλωτές, τα παιδιά μας …όλοι ανεξαιρέτως.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου