Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Οι τροφές του χειμώνα...

Τώρα που ο χειμώνας έχει «μπει» για τα καλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν πλέον αισθητή την παρουσία τους, το πιο σύνηθες φαινόμενο, είναι εκτός από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα που «καραδοκούν» και μια σχετική κατάπτωση του οργανισμού. Όλοι μας κατά τους χειμερινούς μήνες, νιώθουμε αυξημένη την αίσθηση κόπωσης, όπως επίσης και μειωμένα τα αποθέματα ενέργειας. Ο οργανισμός μας χρειάζεται τόνωση, και η καλύτερη πηγή είναι η διατροφή μας.
Υπάρχουν τροφές, οι οποίες έχουν καθιερωθεί ως «χειμωνιάτικες», γιατί από τη μια μας ζεσταίνουν τις κρύες ημέρες του χειμώνα, και από την άλλη γιατί είναι πλούσιες σε ενέργεια, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την «θωράκιση» του οργανισμού μας.



ΟΣΠΡΙΑ
Μια κατεξοχήν χειμωνιάτικη τροφή, αλλά και από τις αγαπημένες των Ελλήνων είναι τα όσπρια. Τα όσπρια ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών και περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τη φάβα, το λαθούρι και τις υποκατηγορίες αυτών. Έχουν εξαιρετική θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες, φολικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Σημαντικό χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι ότι αποτελούν ιδανική πηγή πρωτεΐνης χωρίς την παρουσία κορεσμένων λιπαρών, όπως συμβαίνει με τα κόκκινα κρέατα και παράλληλα είναι ιδανικό υποκατάστατο κρέατος για τους φυτοφάγους.

ΒΡΩΜΗ
Είναι το γνωστό μας κουάκερ και χρησιμοποιείται επίσης σε μπισκότα, παξιμάδια και άλλα προϊόντα αρτοποιίας. Η βρώμη είναι ισχυρό τονωτικό για την καρδία και το αίμα και αποτελεί ένα καλό φυτικό φάρμακο για την μείωση της χοληστερόλης. Δυναμώνει το νευρικό σύστημα για όσους βρίσκονται σε υπερένταση εξαιτίας έντονης πνευματικής δραστηριότητας και βοηθά στην καλή μυϊκή λειτουργία κατά τη διάρκεια της άσκησης. Παράλληλα, χάρις στο κάλιο, το μαγνήσιο, το φώσφορο και τις φυτικές ίνες που περιέχει υπόσχεται ισχυρή τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.


ΣΚΟΡΔΟ
Μπορεί η έντονη μυρωδιά του να σας απωθεί, να φαίνεται δυσάρεστη και να αποτελεί αιτία για να το αποκλείσετε από τη διατροφή σας. Όμως ένα γνωρίζατε, τις ευεργετικές του δράσεις αλλά και όσα προσφέρει στον οργανισμό μας τότε σίγουρα «θα του δίνατε μια δεύτερη ευκαιρία». Οι σκελίδες του σκόρδου περιέχουν πολλά ενεργητικά συστατικά. Ένα από αυτά είναι η αλισίνη, η οποία μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, ενισχύει το αναπνευστικό σύστημα, εμποδίζοντας το βήχα και τα μικρόβια να αναπτυχτούν. Ένας πραγματικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού, χάρις στη βιταμίνη C, το κάλιο και το σίδηρο, το σκόρδο δρα επίσης ως αντιμικροβιακό, αποτελεσματικό αποχρεμπτικό ενώ βοηθάει στην αποβολή του φλέματος.





ΣΠΑΝΑΚΙ
Το σπανάκι, εκτός από το ότι κατά του χειμερινούς μήνες είναι στην εποχή του, είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα β-καροτένιου, το οποίο συντελεί σημαντικά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς όπως σύμφωνα «πολεμούν» τους ιούς. Επιπλέον, το σπανάκι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, μέταλλο απαραίτητο για την παραγωγή σεροτινίνης, η οποία σύμφωνα με έρευνες μας φτιάχνει τη διάθεση. Παράλληλα, αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου, σιδήρου καλίου καθώς και βιταμινών Β1, β2, Β6, C και Ε, ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες –για όσους επιθυμούν να προσέξουν και την διατροφή τους-.


ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ
Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως το «φυσικό παυσίπονο», καθώς έχουν αυξημένη θεραπευτική δράση. Η δράση τους αυτή βασίζεται στο υψηλά επίπεδα ψευδάργυρου που περιέχουν. Το συγκεκριμένο στοιχείο βελτιώνει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, προλαμβάνει την εκδήλωση άλλων συμπτωμάτων και βοήθα τον οργανισμό στην ταχύτερη ανάρρωση.
Επιπλέον, οι ηλιόσποροι αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών (Β2, Β3, Β6, και Ε) ενώ είναι πλούσιοι και σε κάλιο.

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα αγαπημένα μας εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, τα οποία εκτός από υπέροχη γεύση αποτελούν για τον οργανισμό μας, έναν σπουδαίο σύμμαχο στη «μάχη» ενάντια σε ιώσεις και κρυολογήματα.

ΛΕΜΟΝΙ: Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθά σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ενώ λόγο της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη C, βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου. Επίσης ο χυμός λεμονιού μεταβάλλει το ph του σώματος, κάνοντάς το δυνητικά λιγότερο «φιλόξενο» στους ιστούς και τα βακτήρια, ενώ οι καθαριστικές και αντισηπτικές του ιδιότητες είναι πολύτιμες στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και του πυρετού.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Επίσης σημαντική πηγή βιταμίνης C, το πορτοκάλι τονώνει τον οργανισμό μας και μας χαρίζει ενέργεια. Έχει πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ επιπλέον αυξάνει τα επίπεδα της ιντερφερόνης (μια ουσία του ανοσοποιητικού συστήματος) η οποία καταπολεμά του ιούς και τα μικρόβια.
Επιπλέον, μπορούν να γίνουν ο κρυφός σας σύμμαχος στη μάχη του αδυνατίσματος, αφού σύμφωνα με έρευνες τα πορτοκάλια βοηθούν στην απώλεια βάρους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου