Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός της "μπλόφας"


Το νευρωνικό «αποτύπωμα» στον εγκέφαλο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ικανότητα των ανθρώπων να «μπλοφάρουν», να παρουσιάζουν δηλαδή μια ψευδή εικόνα του εαυτού τους και των σκέψεών τους, με τελικό σκοπό να εξαπατήσουν τον συνομιλητή τους, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν για πρώτη φορά αμερικανοί νευροεπιστήμονες.

Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, που διεξήχθη υπό τον Ριντ Μόνταγκιου του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ του Χιούστον (Τέξας), δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και τους «Times» της Νέας Υόρκης. Τώρα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανακάλυψη αυτού του ιδιαίτερου «ίχνους» εγκεφαλικής δραστηριότητας, που «χρησιμοποιούν» οι άνθρωποι όταν επιχειρούν να ξεγελάσουν τον αντίπαλό τους, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει στο μυαλό των ατόμων με νοητικές διαταραχές, όπως ο αυτισμός.


Οι αμερικανοί ερευνητές έφτασαν σε αυτή την ανακάλυψη μέσω πειραμάτων με εθελοντές, τους οποίους έβαλαν να παίξουν ένα βιντεοπαιχνίδι στρατηγικής στον υπολογιστή, ενώ παράλληλα κατέγραφαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου τους με μαγνητική τομογραφία λειτουργικού συντονισμού (fMRI). Έτσι, μπόρεσαν να ρίξουν φως στο νευρωνικό κύκλωμα που ενεργοποιείται, όταν ένας άνθρωπος «μπλοφάρει», κατευθύνει δηλαδή επίτηδες τις αντιλήψεις των άλλων για εκείνον. Κάτι τέτοιο γίνεται για παράδειγμα όταν κάποιος παίζει χαρτιά, όταν παζαρεύει ένα προϊόν σε ένα κατάστημα, όταν δίνει συνέντευξη για πρόσληψη ή για αύξηση μισθού, καθώς και σε πολλές άλλες καθημερινές περιστάσεις.

«Οι άνθρωποι στέλνουν σήματα ο ένας στον άλλο για να 'χειραγωγήσουν' την εικόνα τους στο νου των άλλων», δήλωσε ο Ριντ Μόνταγκιου. Μάλιστα, οι αμερικάνοι ερευνητές κατέληξαν, μέσα από τα πειράματά τους, στο συμπέρασμα ότι ένας στους δέκα ανθρώπους (ποσοστό 11%) συστηματικά εξαπατά τους άλλους, κάνοντάς τους να πιστεύουν κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι ή πιστεύει, με στόχο το μεγαλύτερο προσωπικό κέρδος. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι η μπλόφα αντιστοιχεί σε ένα ξεχωριστό μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας, σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη λήψη πολύπλοκων αποφάσεων, στην επίτευξη στόχων και στην κατανόηση των πεποιθήσεων του άλλου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου