Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Έφτασε το φορτίο της οργής


Παρά την πρωτοφανή κινητοποίηση των οικολογικών οργανώσεων, που συνοδεύτηκε από βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, και μετά από ένα ταξίδι – οδύσσεια πέντε ημερών, τα φορτηγά με τα ραδιενεργά απόβλητα γερμανικών πυρηνικών σταθμών, τα οποία είχαν υποβληθεί σε επεξεργασία στη Γαλλία, έφτασαν τελικά σήμερα το μεσημέρι στον προορισμό τους, στο Γκορλέμπεν της βόρειας Γερμανίας,


Νωρίτερα, η αστυνομία είχε απομακρύνει τους περίπου τρεις χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή με στόχο να εμποδίσουν την άφιξη των οχημάτων, που μετέφεραν το πιο «ραδιενεργό φορτίο στην ιστορία της Γερμανίας», όπως το χαρακτηρίζουν οι οικολογικές οργανώσεις. Οι συνολικά 123 τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων, πρόκειται να αποθηκευτούν σε ένα παλαιό αλατωρυχείο της περιοχής. Χώρος γεωλογικά επισφαλής, σύμφωνα με την Greenpeace.

Οι διαμαρτυρίες των διαδηλωτών, στις τάξεις των οποίων συγκαταλέγονταν και βουλευτές του Πράσινου Κόμματος της γερμανικής αντιπολίτευσης αλλά και ο διευθυντής της Greenpeace Κούμι Ναϊντού, κύλησαν στο μεγαλύτερο μέρος τους ειρηνικά, με εξαίρεση τις συγκρούσεις την περασμένη Κυριακή στο Ντάνενμπεργκ, όταν η αστυνομία έβαλε με εκτοξευτήρες νερού, φωτοβολίδες, γκλομπ και δακρυγόνα εναντίον ακτιβιστών, που επιχειρούσαν να σαμποτάρουν τη μεταφορά. Από τις συγκρούσεις, δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν σοβαρά, 29 δέχθηκαν χτυπήματα στο κεφάλι και 16 υπέστησαν κατάγματα στα δάχτυλα.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων μεταξύ των δύο χώρων, το θέμα αυτή τη φορά έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, λόγω της απόφασης της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να παρατείνει κατά μία τουλάχιστον δεκαετία τη λειτουργία των 17 πυρηνικών σταθμών της χώρας, το κλείσιμο των οποίων είχε προγραμματιστεί για το 2020 από τον σοσιαλδημοκράτη προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ. Το επιχείρημα της γερμανίδας «σιδηράς κυρίας» είναι ότι έτσι εξασφαλίζεται η συνέχιση της παραγωγής φτηνής ενέργειας. Ωστόσο, οι επικριτές της κάνουν λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα στα οποία υπέκυψε η κυβέρνηση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου