Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Τσούχτρες εναντίον... καρκίνου


Για τη διάγνωση καρκίνου, κρυμμένου βαθιά μέσα στο ανθρώπινο σώμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φωσφορίζοντα κύτταρα από τσούχτρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γιόρκ κατά τη διαδικασία χρησιμοποιείται η πράσινη φωσφορίζουσα πρωτεΐνη που κάνει τις τσούχτρες να λάμπουν στο σκοτάδι και η οποία μπορεί να ενσωματωθεί στα καρκινικά κύτταρα επιτρέποντας τον εντοπισμό τους με τη χρήση μιας ειδικής κάμερας.

Ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής Norman Maitland, θεωρεί ότι η μελέτη θα φέρει επανάσταση στον τρόπο που διαγιγνώσκονται ορισμένοι τύποι καρκίνου. Όπως ανέφερε στο ειδησειογραφικό δίκτυο BBC, ο καρκίνος που βρίσκεται σε βάθος μέσα στο σώμα είναι δύσκολο να εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο και η έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχημένη θεραπεία κάθε μορφής καρκίνου.

“Αναπτύξαμε μια διαδικασία ενσωμάτωσης πρωτεϊνών προερχόμενων από τα φωσφορίζοντα κύτταρα της τσούχτρας στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια όταν φωτίσουμε τον ιστό, μια ειδική κάμερα εντοπίζει αυτές τις πρωτεΐνες καθώς φωτίζονται, καταδεικνύοντας που βρίσκονται οι καρκινικοί όγκοι”.

Ιοί που εμπεριέχουν τις πρωτεΐνες προγραμματίζονται να προσαρτηθούν σε μικροσκοπικές δέσμες καρκινικών κυττάρων που είναι διασκορπισμένες σε ολόκληρο το σώμα και είναι πολύ μικρές για να εντοπιστούν με τις κλασικές τεχνικές σάρωσης. Αλλά οι ιοί αναπτύσσονται και κατά τη διαδικασία αυτή παράγουν όλο και περισσότερη από τη φωσφορίζουσα πρωτεΐνη. Με την ενεργοποίηση μιας ειδικά σχεδιασμένης κάμερας οι πρωτεΐνες φωτίζονται και μπορούν να εντοπιστούν τα καρκινικά κύτταρα, εξηγεί ο Maitland.

Σύμφωνα με την ομάδα η διαδικασία θα είναι έτοιμη για κλινικές δοκιμές μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αν η έρευνα συνεχιστεί σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ένα από τα προβλήματα, αναφέρει ο επικεφαλής της, ενδέχεται να είναι η διαθεσιμότητα των εξειδικευμένων καμερών. Μια αμερικανική εταιρεία είναι η μοναδική μέχρι στιγμής που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει ένα σύστημα κάμερας που επιτρέπει τον εντοπισμό των πρωτεϊνών της τσούχτρας με την απαιτούμενη ευκρίνεια τόσο βαθιά μέσα στο σώμα. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός κοστίζει περίπου 500.000 λίρες και ο καθηγητής Maitland συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τα χρήματα για την αγορά του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου