Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ένα δώρο από τη μητέρα στο παιδί...

"Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού"

Απόλυτο δικαίωμα κάθε νεογέννητου παιδιού και χρέος κάθε νέας μητέρας.
Ο θηλασμός αποτελεί το πρώτο και ίσως το σπουδαιότερο «δώρο» της μητέρας στο παιδί. Ο θηλασμός είναι αυτός που «θωρακίζει» το μωράκι σας με όλα εκείνα τα πολύτιμα συστατικά, απαραίτητα για την ενδυνάμωση του οργανισμού του, ενώ πολλά από τα οφέλη του θα το συντροφεύσουν για μια ολόκληρη ζωή, προστατεύοντάς το από πολλές ασθένειες και νοσήματα.
Η εβδομάδα που διανύουμε -1 με 7 Νοεμβρίου- είναι η φετινή εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, και με αφορμή αυτήν αξίζει να δώσουμε στον μητρικό θηλασμό την προσοχή που του αξίζει. Γιατί σίγουρα οι περισσότερες μητέρες που δεν θήλασαν τα μωρά τους ή ακόμα και να το έκαναν σταμάτησαν μετά από μερικές εβδομάδες, αν γνώριζαν τι θα μπορούσαν να προσφέρουν στα παιδιά τους, θα είχαν πράξει διαφορετικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef, κάθε χρόνο πεθαίνουν 8,1 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών κυρίως από αιτίες που μπορούν να προληφθούν. Ο σωστός μητρικός θηλασμός κατά τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να έχει την πιο ευεργετική επίδραση στην επιβίωση των παιδιών από κάθε άλλη προληπτική παρέμβαση. Έχει τη δυνατότητα να προλάβει το 12% με 15% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών στον κόσμο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων συμβαίνει στις φτωχότερες χώρες. Η προσφορά του μητρικού θηλασμού είναι αναντικατάστατη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως η έγκαιρη έναρξη του μητρικού θηλασμού -κατά την πρώτη ώρα- μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα νεογνών περίπου κατά 20%.
Παρόλο που η απόφαση για τον μητρικό θηλασμό λαμβάνεται από τις οικογένειες, η Unicef επισημαίνει ότι οι υπηρεσίες υγείας μπορούν και πρέπει να παίξουν ζωτικό ρόλο στην προώθησή του. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να παρέχουν στις οικογένειες αλλά κυρίως στις μητέρες τις κατάλληλες και επαρκείς πληροφορίες ώστε να μπορούν να αποφασίσουν το αν, πότε και για πόσο θα θηλάσουν.
Για τον λόγο αυτό η Unicef υποδέχεται τη φετινή εβδομάδα μητρικού θηλασμού εστιάζοντας στα 10 βήματα που πρέπει να ακολουθούνται από τα νοσοκομεία και τα μαιευτήρια προκειμένου να θεωρούνται φιλικά για τα παιδιά.

«Τα Δέκα Βήματα»
1. Γραπτή πολιτική για τον θηλασμό.
2. Εκπαίδευση του προσωπικού υγείας.
3. Ενημέρωση των εγκύων.
4. Ξεκίνημα του θηλασμού μισή ώρα μετά τη γέννηση.
5. Επίδειξη θηλασμού στις μητέρες.
6. Καμία άλλη τροφή εκτός από το μητρικό γάλα.
7. Παραμονή της μητέρας μαζί με το μωρό όλο το 24ωρο.
8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά.
9. Όχι πιπίλες.
10. Υποστήριξη της μητέρας και στο σπίτι.


Η γνώμη του ειδικού...
Για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού αλλά και για το τι προσφέρει τόσο στο νεογέννητο όσο και στη μητέρα μίλησε στον «Α.Τ.» ο χειρουργός - μαιευτήρας γυναικολόγος κ. Αλέξανδρος Αρμενιάκος.
«Η σημαντικότερη τροφή που μπορεί να πάρει ένας άνθρωπος τους πρώτες μήνες της ζωής του είναι το μητρικό γάλα, καθώς προσφέρεται από τη φύση στη μητέρα για το παιδί, έχοντας την ιδανική σύνθεση αλλά και θερμοκρασία για τη σωματική του ανάπτυξη», επεσήμανε ο κ. Αρμενιάκος και πρόσθεσε «το μητρικό γάλα έχει ιδανική αναλογία θρεπτικών συστατικών και βιταμινών για την ανάπτυξη του νεογνού. Περιέχει αντισώματα που προστατεύουν το βρέφος από μολύνσεις, λοιμώξεις, φλεγμονές αλλά και αλλεργίες, ενώ προλαμβάνει την εκδήλωση αναιμίας καθώς και παχυσαρκίας».
Επιπλέον, όπως τόνισε ο ειδικός, ο θηλασμός είναι μια διαδικασία στην οποία όλες η μητέρες -απαραιτήτως-, εκτός και αν συντρέχουν άλλοι παθολογικοί λόγοι, θα πρέπει να προβούν καθώς "το μητρικό γάλα προστατεύει από πλήθος ασθενειών, όπως ο νεανικός διαβήτης, ο παιδικός καρκίνος αλλά και ο μελλοντικός κίνδυνος στεφανιαίας νόσου. Επίσης, σε αντίθεση με το τεχνητό γάλα, το μητρικό δεν συνδέεται με προβλήματα όπως το σύνδρομο δυσαπορρόφυσης, τη δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας, τις διάρροιες και τους κολικούς".
Παράλληλα, η όλη διαδικασία του θηλασμού παίζει καθοριστικό ρόλο και από ψυχολογικής άποψης, «δημιουργώντας ισχυρούς ψυχικούς δεσμούς ανάμεσα στη μητέρα και το νεογνό», δήλωσε ο κ. Αρμενιάκος.
Ωστόσο, όπως εξήγησε στον «Α.Τ» ο κ. Αρμενιάκος, τα οφέλη του θηλασμού δεν περιορίζονται μόνο στο νεογνό. Προσφέρει πολλά και στην ίδια τη μητέρα. «Ο θηλασμός παλινδρομεί τη μήτρα και μειώνει τα λόχεια (αίμα) ενώ επιπρόσθετα προστατεύει τη γυναίκα από τον καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και την οστεοπόρωση. Ακόμα βοηθάει τη γυναίκα στην απώλεια βάρους καθώς στον θηλασμό υπάρχουν αυξημένες θερμιδικές ανάγκες, ενώ και από καθαρά οικονομικής άποψης, συμφέρει καθώς δεν κοστίζει τίποτα».
Τέλος, ο κ. Αρμενιάκος αναφέρθηκε και στον ρόλο που παίζει η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: "Οι νέες μητέρες κατά τη διάρκεια του θηλασμού θα πρέπει να καταναλώνουν φυσικές τροφές σε συχνά γεύματα, να αποφεύγουν το αλκοόλ, τα πικάντικα γεύματα και τις χημικά παρασκευασμένες τροφές. Επίσης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση φαρμάκων διότι πολλά από αυτά περνάνε διαμέσου του γάλακτος στο έμβρυο".


Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες έρευνες που αποδεικνύουν τα οφέλη του μητρικού θηλασμού.
Μερικά μόνο από τα οφέλη του μητρικού θηλασμού:

• Μειώνει κατά 7% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
• Αποτελεί ασπίδα προστασίας έναντι των παιδικών λοιμώξεων.
• Προστατεύει το παιδί από τον πυρετό μετά από εμβολιασμό.
• Όσο περισσότερο διαρκεί ο θηλασμός, τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος
παχυσαρκίας.
• Αποσοβεί την υποτροπή της πολλαπλής σκλήρυνσης μετά τον τοκετό.
• Προστατεύει τη μητέρα από καρδιαγγειακά νοσήματα.
• Προσφέρει καρδιαγγειακά οφέλη στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
• Προστατεύει τα βρέφη από τον πόνο του εμβολιασμού.
• Μειώνει τον κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
• Σχετίζεται με λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.
• Προστατεύει τη μητέρα από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
• Ο παρατεταμένος θηλασμός σχετίζεται με υψηλότερο δείκτη ευφυΐας του
παιδιού.
• Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ στην εφηβεία.
• Δεν αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας στα παιδιά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου