Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Αντισυλληπτικό... το χάπι της ασφάλειας ή του φόβου?

Τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν θεωρηθεί από πολλούς, μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στο χώρο της ιατρικής. Και όχι άδικα, καθώς αποτελούν την πλέον ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης και συγχρόνως δίνουν στις γυναίκες μεγάλη αίσθηση ελευθερίας, αφού είναι εκείνες αυτές καθορίζουν το εάν αλλά και το πότε θα γίνουν μητέρες.
Δεν είναι όμως μόνο η αντισυλληπτική τους δράση αυτή που τους δίνει τόση μεγάλη αξία. Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν και ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ειδικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν πολλά και διαφορετικά γυναικολογικά προβλήματα.

Ωστόσο, αν και το χάπι κυκλοφορεί από τις αρχές τις δεκαετίας του ’60 και η αξία τους επιβεβαιώνεται από τους γυναικολόγους, η χρήση τους εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. Ο φόβος, οι ανασφάλειες και οι απορίες που προκύπτουν σχετικά με τη λήψη τους και τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν, «κρατούν» τις γυναίκες μακριά από το αντισυλληπτικό χάπι.


Ο ειδικός..
Ο «Α.Τ.» απευθύνθηκε στον ειδικό επί του θέματος, μαιευτήρα – χειρούργο γυναικολόγο κ. Χάρη Χηνιάδη, ο οποίος και απάντησε στα πλέον συνήθη ερωτήματα, γύρω από το αντισυλληπτικό, τη λήψη τους και τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν.
Πρώτα από όλα όμως, είναι βασικό να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι το αντισυλληπτικό χάπι και πώς δρα στον οργανισμό μας.
Σύμφωνα με τον κ. Χηνιάδη, τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν κατά κάποιο τρόπο τις ορμόνες που παράγει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια του κύκλου της και έτσι όπως εξήγησε «ο οργανισμός θεωρεί ότι έχει αρκετή ποσότητα από τις ορμόνες αυτές και απενεργοποιεί τις ωοθήκες. Αυτές αδρανούν και δεν παράγουν ωάρια και έτσι είναι ουσιαστικά αδύνατον να συμβεί γονιμοποίηση ακόμα και με σεξουαλική επαφή χωρίς άλλη προφύλαξη».
Πέραν όμως από την αντισυλληπτική του χρήση, το εν λόγω χάπι χρησιμοποιείται και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις βοηθώντας στην αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων. «Το αντισυλληπτικό χάπι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του γυναικολόγου», τονίζει ο κ. Χηνιάδης και συμπληρώνει: «Τα χρησιμοποιούμε καθημερινά για την αντιμετώπιση του έντονου πόνου της περιόδου (δυσμηνόρροια), της έντονης αιμορραγίας και κύστεων ωοθήκης –όταν δηλαδή θέλουμε να αδρανοποιήσουμε τις ωοθήκες για να μην δημιουργούνται ωοθυλάκια και κατά συνέπεια κύστες. Επιπλέον έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της υποτροπής της ενδομητρίωσης μετά από επεμβατική λαπαροσκόπηση».

Πλεονεκτήματα-παρενέργειες..
Αυτό που συνήθως «κρατά» τις γυναίκες μακριά από τα αντισυλληπτικά, είναι καταρχήν η άγνοια για το τι προσφέρουν αλλά και ο φόβος για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να έχουν στον οργανισμό.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χηνιάδη, τα αντισυλληπτικά είναι πολύ εύκολα στη χρήση τους, ενώ τα τελευταίας γενιάς όπως τα αποκαλούν, «συγχωρούν» και λάθη καθώς μπορούν να λαμβάνονται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και ακόμα και να ξεχαστεί ένα χάπι δεν μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον, τα τελευταία μοντέρνα σκευάσματα έχουν ένα ακόμα πλεονέκτημα. Λόγω του ότι η παρασκευή τους βασίζεται σε διουρητικά φάρμακα δεν προκαλούν κατακράτηση υγρών, άρα δεν προκαλούν και αύξηση βάρους.
«Υπάρχουν επίσης και συγκεκριμένα χάπια που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της τριχοφυΐας και της ακμής σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών» εξηγεί ο γυναικολόγος και προσθέτει «όσον αφορά την κατάθλιψη πρόκειται για παρενέργεια που αντιμετωπίζεται εύκολα με την αλλαγή του τύπου του αντισυλληπτικού χαπιού που χορηγούμε».
Την ίδια στιγμή πολλοί είναι εκείνοι που σχετίζουν τη χρήση αντισυλληπτικών με την εμφάνιση καρκίνου, κάτι όμως που διαψεύδει ο κ. Χηνιάδης. «Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν ευθύνονται ευθέως για την εμφάνιση καρκίνου. Έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες που κάνουν μακροχρόνια χρήση τους έχουν ελαφρά αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με άλλες γυναίκες για εμφάνιση καρκίνου του στήθους, ο κίνδυνος αυτός όμως μηδενίζεται με τη διακοπή της λήψης του χαπιού».
Αντίθετα, όπως τόνισε «με τη χρήση του χαπιού υπάρχει σημαντικά μειωμένος κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών».
Ένας ακόμα μεγάλος φόβος των γυναικών, είναι το εάν η χρήση του χαπιού μπορεί να προκαλέσει στειρότητα. Και σε αυτό όμως ο γυναικολόγος είναι κατηγορηματικός, αφού όπως εξηγεί είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η χρήση των αντισυλληπτικών δεν επηρεάζει τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Αντίθετα, όπως τονίζει ο κ. Χηνιάδης «έχει πλέον αποδειχθεί ότι για ένα σύντομο διάστημα μετά τη διακοπή της λήψης τους οι πιθανότητες σύλληψης είναι στατιστικά αυξημένες».

Τι συμβαίνει με τη διακοπή τους...
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα από τα πλέον συχνά ερωτήματα των γυναικών είναι το εάν συνίσταται η διακοπή της χρήση του αντισυλληπτικού για κάποιο διάστημα, προκειμένου ο οργανισμός να «ξεκουραστεί». Κάτι τέτοιο όμως δεν υφίσταται, εξηγεί ο κ. Χηνίαδης, τουλάχιστον όχι γιατί ο οργανισμός της γυναίκας χρειάζεται ξεκούραση. «Ωστόσο, μερικές φορές οι γυναίκες για λόγους ψυχολογικούς επιλέγουν να επιβεβαιώνουν τη σωστή ωοθηκική λειτουργία τους διακόπτοντας για λίγο το χάπι. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου συγκεκριμένα σκευάσματα μπορούν να επηρεάσουν λειτουργίες του ήπατος και για αυτό το λόγο τις ελέγχουμε με αιματολογικές εξετάσεις. Στις περιπτώσεις αυτές πράγματι μπορεί να συστήσουμε στην ασθενή να διακόψει για λίγο τη χρήση των χαπιών».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου