Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Συνέντευξη του Πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, κ. Mehdi Honardoost



Του Κώστα Σαρρηκώστα


-Ήρθε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2008 και από την πρώτη στιγμή εντυπωσιάστηκε με την χώρας μας. Θαυμάζει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και αγαπημένος του τόπος είναι τα Μετέωρα. Ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, κ. Mehdi Honardoost είναι ένας φιλέλληνας, ο οποίος μελετά την ελληνική ιστορία και έχει ως στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις Ιράν - Ελλάδος. Η συνέντευξη με τον κ. Mehdi Honardoost έγινε στο φιλόξενο γραφείο του, στην Ιρανική πρεσβεία και χωρίς υπαινιγμούς και αναστολές απάντησε στα ερωτήματα του «Α.Τ», επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις Ιράν - Ελλάδος μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα λαμπρό παράδειγμα στις σχέσεις Ανατολής – Δύσης». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και στην εφαρμογή της θανατικής ποινής στην χώρα του.

-Ερ: Ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενεργείας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ανακοίνωσε, πρόσφατα ότι το Ιράν εντός του έτους θα ξεκινήσει την κατασκευή δυο νέων εργοστασίων εμπλουτισμού ουρανίου, μετά την έγκρισή τους από τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάν, ενώ όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος της Ιρανικής Δημοκρατίας πρόθεσή του είναι η κατασκευή δέκα νέων πυρηνικών εργοστασίων. Στην άλλη πλευρά τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας, καταδικάζουν την πολιτική του Ιράν σε σχέση με τα πυρηνικά. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει τελικά και πως αξιολογείτε την προειδοποίηση του Ιρανού Προέδρου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στον εορτασμό της Ημέρας του Στρατού, ο οποίος σημείωσε ότι «για οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν, η Τεχεράνη διαθέτει αποτρεπτική δύναμη απέναντι στους εχθρούς».

Απ: « Το Ιράν είναι μια χώρα μεγάλη και έχει τεράστιες ενεργειακές ανάγκες. Είναι μια χώρα με 75 εκατομμύρια κατοίκους, με μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα και ένα μέρος της στηρίζεται στην ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι οι Ιρανοί κυβερνώντες δεν πρόκειται ποτέ, μιλώντας για το πρόγραμμα ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας της χώρας, να αναφερθούν εκτός πλαισίου της ΙΑΕΑ(Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) γεγονός που το έχει
αποδεχτεί και εγκρίνει η ΙΑΕΑ.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός των εξωτερικών του ΙΡΑΝ στη διάσκεψη για
τον αφοπλισμό των πυρηνικών στην Τεχεράνη, δήλωσε ότι "αν και το Ιράν έχει την δυνατότητα να εμπλουτίσει το Ουράνιο σε ποσοστό 20%,
παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιράν και Δύσης η
πρόταση για ανταλλαγή ουρανίου με πυρηνικό καύσιμο". Αυτή η πρόταση δείχνει την καλή βούληση του ΙΡΑΝ να συμβάλει στην διευθέτηση του προβλήματος και στο να ξεπεραστούν οι όποιες αβεβαιότητες της Κοινότητας. Μάλιστα με πρόσφατες δηλώσεις τους, οι Αμερικανοί διπλωματούχοι θεώρησαν θετικές τις τοποθετήσεις του υπουργού των εξωτερικών μας, ωστόσο ζήτησαν και κάτι παραπάνω επιμένοντας σε αυτό.

Πρέπει ωστόσο να τονίσω ότι το θέμα του προγράμματος της πυρηνικής
ενέργειας του Ιράν είναι γνωστό, η βούληση της Ιρανικής κυβέρνησης
είναι γνωστή, ορισμένες όμως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι Αμερικανοί προσπαθούν να εκτρέψουν την προσοχή της διεθνής κοινής γνώμης σε μη πραγματικά θέματα.

Από την άλλη πλευρά, το Ιράν που είναι μια σταθερή χώρα σε μια ασταθή περιοχή, είναι λογικό να σκέφτεται να διατηρήσει την ασφάλειά του. Είναι φυσιολογικό μια χώρα που έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις να έχει
ανοιχτά τα μάτια της, μπροστά σε ενδεχόμενες μελλοντικές επιθέσεις.
Ελπίζουμε πάντως να επιτευχθεί το σύνθημα της διάσκεψης της Τεχεράνης «πυρηνική ενέργεια για όλους πυρηνικά όπλα για κανέναν».

Ερ: Έχει υπάρξει αλλαγή στην φιλοσοφία και στις αποφάσεις της διεθνής
κοινότητας, μετά την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα;

Απ: «Στην αρχή οι αμερικανοί μίλησαν με ωραία λόγια. Δυστυχώς όμως κατά την διοίκηση του Ομπάμα το λόμπι των σιωνιστών συνεχίζει να επηρεάζει καταστάσεις. Κανένα πρακτικό βήμα δεν έχει γίνει από την πλευρά της Αμερικής προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ιράν. Η διεθνής κοινή γνώμη θεωρεί απαράδεκτο μια χώρα που έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα να απειλεί με πυρηνική επίθεση μια άλλη χώρα που δεν κατέχει τέτοια όπλα. Ελπίζουμε να επιτευχθεί ο στόχος που ετέθη στην διάσκεψη της Τεχεράνης που έχει ως βασικό στόχο τον αφοπλισμό πυρηνικών όπλων σε όλα τα μήκη και πλάτη».

-Ερ: Ποια είναι κατά την γνώμη σας, το σημείο αιχμής που το Ιράν
παραμείνει στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος;




Απ: «Είναι ένας μοχλός πίεσης ώστε να αποθαρρύνουν το ΙΡΑΝ να
ακολουθεί αυτήν την ανεξάρτητη πολιτική που έχει και να υποταχθεί στις
απαιτήσεις που θέλουν να επιβάλλουν οι λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Το Ισραήλ κατέχει εκατοντάδες πυρηνικές κεφαλές και τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο. Το Ισραήλ δεν είναι ούτε μέλος του ΝPT ούτε μέλος της ΙΑΕΑ. Ωστόσο, δεν βλέπουμε καμία πίεση από τον Ομπάμα στους Ισραηλινούς ώστε να πείσει τους κυβερνώντες να σεβαστούν τα πλαίσια που επιβάλει η κοινότητα. Είναι λοιπόν ένα κόστος που πληρώνει το Ιράν για να συνεχίσει την ανεξάρτητη πολιτική του.



-Ερ: Πριν από λίγες μέρες το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ISNA» μετέδωσε ότι σε μία φυλακή στην επαρχία Κερμάν εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού πέντε άνθρωποι, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για διάφορα αδικήματα, μεταξύ των οποίων εμπόριο ναρκωτικών και βιασμοί.
Τι απαντάτε σε όσους διαμαρτύρονται για την εφαρμογή της θανατικής
ποινής στο ΙΡΑΝ;



«Κάτι που πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η θανατική ποινή στο
Ιράν είναι ένα δικαίωμα που μπορεί να ζητήσει κάποιος πολίτης. Και δεν
είναι απόφαση που λαμβάνει μόνο η κυβέρνηση, η πολιτεία και το Κράτος. Δηλαδή, ένας πολίτης που κάποιο μέλος της οικογένειάς του έχει υποστεί κάποια εγκληματική πράξη, μπορεί να ζητήσει την εσχάτη των ποινών για τους δράστες και να ξεπεράσει την βούληση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους Ισλαμικούς νόμους αν κάποιος από πρόθεση και όχι από ψυχολογικούς λόγους ή άλλη αμέλεια προβεί σε κάποια εγκληματική ενέργεια κατά ενός πολίτη, οι συγγενείς του θύματος έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την ακριβώς ίδια αντιμετώπιση. Φανταστείτε λοιπόν μια κοινωνία 75 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκ των οποίων πάνω από τα 40εκατ είναι νέοι κάτω των 30, με πιο εργαλείο θα μπορούσαμε εμείς να τους προστατεύσουμε από τα τεράστια κύματα των ναρκωτικών ουσιών που έρχονται στο Ιράν από την μεγαλύτερη παραγωγό χώρα που βρίσκεται στα ανατολικά μας».


-Ερ: Σε τι σημείο βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδος - Ιράν και σε ποιους
τομείς επικεντρώνονται οι διμερείς συμφωνίες;



Απ: «Οι σχέσεις της Ελλάδος με το Ιράν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ένα λαμπρό παράδειγμα στις σχέσεις Ανατολής και Δύσης. Και αυτό οφείλεται στις κοινές σκέψεις, στις κοινές ανησυχίες και στα κοινά συμφέροντα που έχουν οι δυο χώρες. Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί οι διανοούμενοι, για ποιο λόγο οι κοινωνίες του Ιράν και της Ελλάδος είναι τόσο κοντά; Γιατί καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει την θέση που έχει η Ελλάδα στην Ιρανική κοινωνία; Γιατί όταν οι έλληνες που πάνε στο Ιράν μένουν έκπληκτοι και θαυμάζουν την αντιμετώπιση που έχουν από τους Ιρανούς, ως έλληνες πολίτες;


Το Ιράν και η Ελλάδα είναι από τις αρχαιότερες χώρες, από τους πλέον αρχαίους πολιτισμούς στον κόσμο. Η γνώση και η κοινωνική κατανόηση που έχουν οι πολίτες των χωρών μας, έχει βαθιές ρίζες. Δείτε όσα γίνονται στις βορειοευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με θέματα ηθικής και πολιτισμού. Δεν έχουν καμία θέση εδώ. Οι έλληνες έχουν βαθιές ηθικές και κοινωνικές αξίες που έχουν διατηρηθεί σε όλες αυτές τις δεκαετίες. Έχω φιλικές σχέσεις με έλληνες τους προσκαλώ στο σπίτι μου, πηγαίνω στα σπίτια τους και σε καμία άλλη Δυτική χώρα δεν θα δεις αυτή την φιλοξενία.
Και ο δικός μας ο λαός μπορεί να διαγνώσει αυτή τη διαφορά. Από τους
κυβερνώντες μέχρι και τον πιο απλό πολίτη όταν ακούνε για Ελλάδα και
έλληνες βλέπουν μια χώρα και έναν λαό φιλικό.
Δυστυχώς όμως σε ότι έχει να κάνει με τις συνεργασίες των δυο χωρών
αυτές έχουν επηρεαστεί από τις διεθνείς κυρώσεις. Ο σημαντικότερος
τομέας που θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι δυο χώρες είναι ο τομέας
της μεταφοράς του Ιρανικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα σε αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και υπάρχουν τεράστια περιθώρια συνεργασίας και σε άλλους τομείς μεταξύ των δυο χωρών. Για εμάς η Ελλάδα είναι παράθυρο εισόδου στην Ευρώπη και το Ιράν από την άλλη είναι ένα παράθυρο για την περιοχή καθώς είμαστε μια ασφαλής και σταθερή χώρα με πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό.
Από κοινού επίσης δουλεύουμε σε τομείς όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα μεταλλεύματα, ενώ ενθαρρύνουμε τις συνεργασίες των 2 επιμελητηρίων και τον ιδιωτικό τομέα».



-ΕΡ: Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού


εκπροσώπου, ανακοίνωσε ότι θα ανεγερθεί τελικά το μουσουλμανικό τέμενος στην περιοχή του Ελαιώνα στο Βοτανικό, όπως ακριβώς είχε αποφασίσει και η ΝΔ. Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο κ. Γ. Πεταλωτής για την υλοποίηση του έργου ο Πρωθυπουργός θα διορίσει επιτροπή υπό τον κ. Πάγκαλο με τη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη.






Πως αξιολογείτε αυτήν την απόφαση και ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

ΑΠ: «Ύστερα από πολλά χρόνια συζητήσεων και διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησία της Ελλάδας σχετικά με την αναγκαιότητα της κατασκευής τεμένους στην Αθήνα, χαραιτίζω προσωπικά την πρωτοβουλία της Ελληνικής κυβέρνησης για τη κατασκευή τεμένους για την εκπλήρωση λατρευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων κατοίκων της Αθήνας. Όπως έχουν τονίσει όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις και η Βουλή των Ελλήνων, χιλιάδες μουσουλμάνοι αναμένουν πρακτικές ενέργειες για την κατασκευή του τεμένους από τις αρμόδιες Αρχές και Υπουργεία. Από την οπτική των μουσουλμάνων, ενώ σε πολλές Ευρωπαικές πρωτεύουσες λειτουργούν τεμένη, στην Αθήνα, στην κοιτίδα της δυτικής δημοκρατίας δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ισλαμικό τέμενος.

Στο Ιράν, χώρα στην οποία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες μουσουλμάνοι, οι μειονότητες και οι πιστοί διαφόρων θρησκειών ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στους ναούς τους. Σήμερα λειτουργούν στο Ιράν εκκλησίες των καθολικών και ορθοδόξων χριστιανών καθώς και εβραϊκές συναγωγές. Στην πρωτεύουσα της χώρας, Τεχεράνη, λειτουργεί και ελληνορθόδοξος ναός σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης ο οποίος και διοργανώνει διάφορες θρησκευτικές τελετές.

Προσωπικά δηλώνω την ετοιμότητα μου για οποιαδήποτε συνεργασία και συζήτηση με τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές σχετικά με την κατασκευή του τεμένους στην Αθήνα και θεωρώ αυτή την εξέλιξη ως ένα σημαντικό βήμα για την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού κράτους και της μουσουλμανικής κοινότητας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου