Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Η "κόκκινη λίστα" στο μικροσκόπιο των επιστημόνων


Το “βαρόμετρο του περιβάλλοντος” φιλοδοξούν να αναλύσουν επιστήμονες-περιβαλλοντολόγοι στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το εν λόγω εγχείρημα, οι ερευνητές θα συγκεντρώσουν πολύτιμες πληροφορίες απο 160.000 είδη σχετικά με την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας.
Τα είδη που έχουν επιλεχθεί –από μεγάλα θηλαστικά,ψάρια έως και πτηνά- θεωρούνται αντιπροσωπευτικά καθώς θα κληθούν να παραστήσουν το δείγμα των επιστημόνων μέσα από περισσότερα από 2.000.000 έμβια όντα που έχουν καταγραφεί. Το “βαρόμετρο του περιβάλλοντος” δεν είναι άλλο από μία κόκκινη λίστα που περιέχει εξαφανισμένα και υπό εξαφάνιση είδη από την Παγκόσμια Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και η οποία θα ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια.

Το κόστος για να “χτιστεί” μία ανάλογη βάση δεδομένων που θα περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες υπολογίζεται περίπου στα 60 εκατομμύρια δολάρια. Κόστος, όμως, που όπως εξηγεί η δημοσιευμένη πρόταση στο πανεπιστήμιο του Harvard δεν συγκρίνεται με το κοινωνικό όφελος που θα φέρει η συγκεκριμένη επένδυση. “ Τα αντιπροσωπευτικά είδη δεν δίνουν πληροφορίες μόνο για τα ίδια, αλλά περιγράφουν και το “σπίτι” τους. Συνεπώς όσα περισσότερα γνωρίζουμε για τα είδη-δείγματα, τόσα περισσότερα θα κατανοήσουμε για την ποιότητα και την κατάσταση του περιβάλλοντος που μας φιλοξενεί. Όσον αφορά, δε, στα υπο εξαφάνιση είδη είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να στοχοποιηθούν όσο καλύτερα γίνεται έτσι ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες πολιτικές προφύλαξής τους αλλά και να εξειδικευμένες συνθήκες διαβίωσης”, δήλωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου, Edward O Wilson.

Είναι όμως η οικολογική συνείδηση πολυτέλεια; Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), Simon Stuart, προέτρεψε στη σύγκριση άλλων πιθανών τοποθετήσεων των χρημάτων. “ Σκεφτείτε τι άλλες εναλλακτικές προτιμούνται πολλές φορές για τα απαιτούμενα 60 εκατομμύρια του προγράμματος. Διαφήμιση, τράπεζες, πόλεμοι και στρατιωτικοί εξοπλισμοί αποτελούν μερικές κατηγορίες. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της λίστας είναι οτι θα έχουμε, επιτέλους, έναν δείκτη της “υγείας” του πλανήτη. Επιπρόσθετα, σε πολλά μέρη του κόσμου οι άνθρωποι βασίζονται στην βιοποικιλότητα προκειμένου να εξασφαλίσουν τροφή και νερό. Τέλος, εξ’αιτίας της εσωτερικής αξίας. Υπάρχει κάτι που σε εμπνέει στα οικοσυστήματα, στην ισορροπία των ειδών και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας”, καταλήγει ο κ. Stuart.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι σπουδαίο εγχείρημα! Δείκτης Υγείας του Πλανήτη λοιπόν... τι ενδιαφέρουσες απόψεις! Ευχαριστώ τους Edward O Wilson και Simon Stuart για τις απαντήσεις στις μεταμεσονύχτιες χθεσινές απορίες μου... Και σας κε Βλάχο και σας!


ΥΓ: καταπληκτική φωτογραφία...

Δημοσίευση σχολίου