Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Στον κόσμο των εναλλακτικών μορφών θεραπείας και ευεξίας...

Σε μια προσπάθεια να ισορροπήσουν μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας, αλλά και να βρουν πρακτικές λύσεις που αφορούν στην υγεία εκατοντάδες συνάνθρωποί μας καταφεύγουν στις αρχέγονες γνώσεις που μας μεταφέρουν οι μυστηριακές επιστήμες του παρελθόντος.

Πολύ είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ύπαρξη είναι ένα ενιαίο σύνολο που δεν διαχωρίζεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα ψυχικό ή σωματικό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που απευθύνονται στις κατά πολλούς «αμφισβητούμενες» εναλλακτικές μορφές θεραπείας.
Ως έτσι λοιπόν η γιόγκα, η σιάτσου , η κινέζικη ιατρική, η αγιουρβέδα και όλες οι εναλλακτικές τέχνες μελετούν την υγεία του ανθρώπου ως ένα σύνολο που αποτελείται από σώμα-νου(ύλη)-ψυχή(ενέργεια)και πνεύμα.
Σκοπός των επιστημών αυτών είναι να εκπαιδεύσουν τον άνθρωπο πώς να ζει αρμονικά με την ολόγυρα φύση, άλλη μια βασική προϋπόθεση για την ανθρώπινη υγεία στο σύνολό της.
Η άγνοια έκανε αυτές τις επιστήμες να αμφισβητηθούν από πολλούς, όμως φαίνεται πως όσο περισσότερο διαδίδονται τόσο πιο αποδεκτές γίνονται, σίγουρα όχι καταργώντας ή αναιρώντας την κλασσική ιατρική αλλά προσπαθώντας να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και σε συνεργασία με αυτήν.
Έτσι, ο «Α.Τ.» έψαξε και βρήκε τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των τεχνών και σας μεταφέρει όλα όσα «ανακάλυψε» στον κόσμο των εναλλακτικών τεχνών….



ΓΙΟΓΚΑ...
Η γιόγκα είναι μια πανάρχαια συστηματική-μεθοδική πρακτική επιστήμη που ενώνει τον έξω άνθρωπο με τον έσω εαυτό του. Σκοπός της είναι να σχηματίσει μια γέφυρα επαφής και ένωσης του ανθρώπου με την πνευματική του υπόσταση, με άλλα λόγια ο άνθρωπος να πετύχει τον εσωτερικό διάλογο με τον «ανώτερο» εαυτό του.


Πρακτική εφαρμογή της Κρίγια Γιόγκα:
1) Διαθέτει ειδικές ασκήσεις ρυθμικής αναπνοής που ανανεώνουν και εξισορροπούν την εσωτερική ενέργεια του οργανισμού.
2) Διαθέτει ασκήσεις σώματος (Αζάνες) που σε συνδυασμό με την σωστή αναπνοή αποσκοπούν στην ενδυνάμωση και στη συνεργασία του μυϊκού και νευρικού συστήματος με αποτέλεσμα υγεία και ευεξία.
3) Γίνονται ασκήσεις χαλάρωσης που θεραπεύουν τον οργανισμό από το άγχος και την κούραση βοηθώντας την τόνωση όλων των λειτουργιών του σώματος.
4) Γίνονται νοητικές ασκήσεις «σύγκρισης». Είναι ασκήσεις που «καθαρίζουν» τον νου από φοβίες, εξαρτήσεις και ανασφάλειες. Δίνουν ψυχική απελευθέρωση και προετοιμάζουν το νου για τον διαλογισμό.


SHIATΗSU...
Shiatsu(Δακτυλοπίεση) είναι η Ιαπωνική θεραπευτική μέθοδος χωρίς φάρμακα που προήλθε από τον βελονισμό των Κινέζων. Αποτελεί μια παραλλαγή της Βελονιστικής μεθόδου. Χρησιμοποιεί τους μαστούς των δακτύλων αντί τις βελόνες του κλασσικού βελονισμού. Επεμβαίνει πάνω στους 14 Μεσημβρινούς που διαπερνούν το ανθρώπινο σώμα στα σημεία-κλειδιά και ενεργοποιεί τα εσωτερικά ρεύματα του σώματος ώστε να φορτιστεί ή να αποφορτιστεί η περιοχή ή το όργανο που πάσχει.
Οι Μεσημβρινοί του σώματος είναι τα ενεργειακά κανάλια από τα οποία διοχετεύεται η ενέργεια σε όλο τον οργανισμό, και ιδιαίτερα στα ζωτικά όργανα του σώματος μας. Η σιάτσου ασχολείται με καλή θρέψη των οργάνων- αδένων του σώματος, ώστε να υπάρχει υγεία και ζωτικότητα στον άνθρωπο. Διανοίγει τους μεσημβρινούς που έχουν φράξει-μπλοκάρει, ώστε να απελευθερωθεί το ρεύμα της ζωής. Η τέχνική της Σιάτσου αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των Μεσημβρινών και στη βελτίωση της φυσικής και ψυχικής κατάστασης του ανθρώπου. Ενοχλήσεις της σπονδυλικής στήλης, αϋπνίες, προβλήματα στο κυκλοφοριακό σύστημα, γαστρεντερικές ανωμαλίες, αυχενικά προβλήματα, πονοκέφαλοι, άγχος αλλά και πολλές άλλες δυσλειτουργίες αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιτυχία από τη μέθοδο αυτή, όπως υποστηρίζουν όσοι την εξασκούν.

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ...
Η κινέζικη ιατρική είναι μια αρχέγονη επιστήμη, πακτωλός ιατρικής και θεραπευτικής γνώσης, που υπηρετεί τον άνθρωπο, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο σύγχρονος ερευνητής, μελετώντας τη γνώση της φυσιολογίας και της ενεργειακής λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος, οδηγείται σε μεγάλο βάθος χρόνου και συναντά την πληρότητα της Κινέζικης Ιατρικής, από την οποία παίρνει τα φώτα του.
Πρώτοι οι Κινέζοι γιατροί απέδωσαν με μεγάλη ακρίβεια την ύπαρξη ενός πλήρους δικτύου ενεργειακών διαδρομών- μεσημβρινών κατά μήκος του σώματος. Η κινέζικη ιατρική επιστήμη βασίζεται στην αρμονία και ισορροπία του ying yang και περιλαμβάνει:
1. Ανάλυση των ying yang μεσημβρινών
2. Αντιστοιχία τεσσάρων μεσημβρινών και ζωτικών οργάνων
3. Αντιστοιχία σημείων πίεσης και ασθενειών
4. Αντιστοιχία ζωτικών οργάνων και ψυχοσυναισθηματικών αιτιών
5. Αντιστοιχία μεσημβρινών, τροφών, βοτάνων
6. Διάγνωση
7. Αποκατάσταση ψυχικών τραυμάτων-αιτιών
8. Εξισορρόπηση της ενέργειας Τσι



ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ...
Αγιουρβέδα είναι η διατροφική ενίσχυση της υγείας μας, η προληπτική ιατρική, η απομάκρυνση της ασθένειας.
Σανσκριτική λέξη, σύνθετη που προέρχεται από το ayus που σημαίνει ζωή και το veda που σημαίνει γνώση.
Η γνώση ζωής που συντονίζει και εναρμονίζει τα τρία επίπεδα του ανθρώπου (σώμα-νού-φύση) μεταξύ τους και με το περιβάλλον.
Αποτελεί ένα πανάρχαιο διατροφικό σύστημα (έχει τις ρίζες του στο 700 π.Χ. ) που με την καθημερινή εφαρμογή του μπορεί να επιτύχει:
1. Ενίσχυση της υγείας μας
2. Απομάκρυνση της γήρανσης

Η αγιουρβέδα είναι ο συνδυασμός τρόπου ζωής, υγείας και θεραπείας και μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε άνθρωπο που θέλει να γνωρίσει την «αληθινή φύση» του.



Ο «Α.Τ» παρουσιάζει στοιχεία για τις εναλλακτικές μορφές θεραπείας και σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί ότι καταργούν την ιατρική όπως την γνωρίζουμε. Παρ όλα αυτά όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν στα εξειδικευμένα κέντρα όπου εξασκούνται αυτές οι μέθοδοι ώστε να ενημερωθούν για τα οφέλη που έχουν στον οργανισμό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου