Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ρεκόρ με 4 γυναίκες στο διάστημα


Ρεκόρ γυναικείας παρουσίας, με 4 γυναίκες στο διάστημα, πραγματοποίησε η NASA μετά την αποστολή των γυναικών αστροναυτών D.Lindenburger, S.Wilson και N.Yamazaki που θα συναντήσουν την T.Dyson στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το διαστημόπλοιο Discovery, που τέθηκε σε τροχιά στις 5 Απριλίου, έχει επταμελές πλήρωμα, 3 εκ των οποίων είναι γυναίκες.
Με την τέταρτη να βρίσκεται ήδη στο Σταθμό «έσπασε»έτσι το ρεκόρ των περισσότερων γυναικών, που βρίσκονται ταυτόχρονα στο διάστημα.
Ωστόσο, η αποστολή κινδύνευσε όταν, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, αναφέρθηκαν προβλήματα με την βασική κεραία του διαστημόπλοιου. Το πρόβλημα προσπαθούν να επιλύσουν οι τεχνικοί, ώστε να μην προκληθούν σημαντικά προβλήματα στην επικοινωνία. Η κεραία που χάλασε, εξυπηρετεί τη μετάδοση βιντεοσκοπημένων εικόνων στη Γη και επιπλέον αποτελεί βασικό τμήμα του συστήματος ραντάρ στο οποίο βασίζεται το σκάφος για να προσεγγίσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Πάντως, οι άντρες αστροναύτες εξακολουθούν να υπερβαίνουν σε αριθμό τις γυναίκες με αναλογία 2 προς 1 κάτι που επαληθεύεται και στην νεότερη αποστολή του διαστημικού λεωφορείου Discovery. Τίποτα από τα δύο, όμως, δεν φάνηκε ικανό να επισκιάσει το νέο ρεκόρ των γυναικών που πραγματοποιήθηκε 47 χρόνια μετά την πρώτη συμμετοχή γυναίκας αστροναύτη σε αποστολή στο διάστημα.
Να σημειωθεί, ότι την ίδια στιγμή και η Ιαπωνία γιόρταζε την δική της «διαστημική» επιτυχία καθώς δύο Ιάπωνες αστροναύτες βρίσκονται στο διάστημα, ο πρώτος στο λεωφορείο και ο άλλος στον Σταθμό. Απομένουν τρείς ακόμα αποστολές έως ότου η NASA αποφασίσει να αποσύρει τον εν λόγω στόλο, σχέδιο που υπολογίζεται να υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου