Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η Άνοιξη φέρνει...αλλεργίες!


«Πανδημία» του 21ου αιώνα χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την αλλεργική νόσο καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από αυτή. Ενδεικτικά 1 στα 3 άτομα παρουσιάζει πρόβλημα υγείας το οποίο προκαλείται ή σχετίζεται με αλλεργία!

Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να μιλήσει για τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με την αλλεργιολόγο κ. Αλεξάνδρα Καλομπάτσου «Υπάρχουν πολλές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό. Μεταξύ των οποίων η προσωπική υγιεινή, η ενδο- και εξω- οικιακή ρύπανση, ο τόπος διαμονής, ο μητρικός θηλασμός, ο τρόπος διατροφής και πιο γενικά ο ¨δυτικός τρόπος¨ ζωής και το stress. Παρόλα αυτά δεν είναι γνωστό σε τι ποσοστό συμβάλλουν ξεχωριστά και δεν είναι επομένως δυνατή η γνώση του βαθμού σημαντικότητας και η λήψη αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης».
Παρόλα αυτά την εποχή που διανύουμε μεγάλο μέρος του πληθυσμού ταλαιπωρείται από τις λεγόμενες αλλεργίες της Άνοιξης. Οι συνηθέστερες από αυτές είναι η επιπεφυκίτιδα (πρήξιμο, φαγούρα και ερυθρότητα στο μάτι),η ρινίτιδα (φτάρνισμα, μπούκωμα, καταρροή και φαγούρα στη μύτη),το άσθμα (βήχας, δύσπνοια, συριγμός και αίσθηση βάρους στο στήθος), η κνίδωση και το αγγειοίδημα (δερματικές αλλεργικές καταστάσεις που μπορεί να εμφανιστούν μαζί ή ξεχωριστά). Εκτός από τα κλασικά εποχικά νοσήματα που προαναφέρθηκαν θα πρέπει να γίνει λόγος και για τους νυγμούς των υμενοπτέρων, δηλαδή στα τσιμπήματα από έντομα, καθώς λόγω καιρικών συνθηκών αυξάνεται η πιθανότητα νυγμού (έως και τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο που αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία). Έτσι όπως δήλωσε στον «Α.Τ» η κ. Καλομπάτσου « Άτομα με αλλεργία στο δηλητήριο σφήκας ή μέλισσας ανάλογα με τη σοβαρότητα αυτής μπορεί να εκδηλώσουν άμεσα μετά το νυγμό κνίδωση, βήχα, δύσπνοια, βρογχόσπασμο, πτώση πίεσης, λιποθυμία, έμετο , διαταραχή του επιπέδου συνείδησης ακόμη και θάνατο».
Τι είναι όμως η αλλεργία; «Οι αλλεργικοί έχουν μία «ανωμαλία» στο ανοσοποιητικό τους σύστημα και αναγνωρίζουν ακίνδυνες ουσιαστικά ουσίες του περιβάλλοντος ως επικίνδυνες και εκδηλώνουν τα συμπτώματα» απαντά η ειδικός. Η έγκαιρη αναζήτηση της βοήθειας του ειδικού αλλεργιολόγου θα βοηθήσει στην ανεύρεση των υπεύθυνων αλλεργιογόνων με την διενέργεια των δερματικών δοκιμασιών- αλλεργικά τεστ. Σύμφωνα με την κ. Καλομπάτσου «Ενδείκνυται η μέθοδος της ειδικής ανοσοθεραπείας. Αυτή ουσιαστικά «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα να μην αντιδρά με τον ανώμαλο αυτό τρόπο όταν «βλέπει» τα αλλεργιογόνα στο περιβάλλον. Αν εφαρμοστεί νωρίς και σωστά μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα».

Αξιοσημείωτα στοιχεία:
• Η αλλεργική νόσος είναι η έκτη αιτία χρόνιας νόσου.
• Το άσθμα είναι η πρώτη αιτία απουσίας από το σχολείο και η τέταρτη από τον εργασιακό χώρο.
• Η αλλεργική ρινίτιδα προσβάλλει μέχρι το 20% των ενηλίκων κάτω των 30 και είναι η συχνότερη χρόνια νόσος στα παιδιά στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
• Έως 5000 θάνατοι/έτος στις ΗΠΑ οφείλονται στο άσθμα.

Αντι-αλλεργικές συμβουλές
Δυστυχώς… «Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε τα αλλεργιογόνα 100% είναι να εγκατασταθείτε στο φεγγάρι!» είπε η κ. Καλομπάτσου. Ωστόσο μπορείτε να προστατευθείτε μερικώς ακολουθώντας τα παρακάτω…
• Ενημερωθείτε για την εποχή γυρεοφορίας και παρακολουθείτε τα δελτία γύρεων.
• Προσοχή στις καιρικές συνθήκες καθώς ευνοείται η μεταφορά της γύρης με ξηρό ή ζεστό καιρό αλλά και με τον αέρα.
• Έχετε υπόψη σας ότι οι ώρες κατά τις οποίες η συγκέντρωση της γύρης είναι υψηλότερη είναι 8-10πμ και 7-9μμ.
• Φοράτε γυαλιά ηλίου όταν κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους.
• Αποφύγετε τις απότομες περιστροφικές κινήσεις των χεριών στην προσπάθειά σας να απομακρύνετε κάποιο έντομο. Έτσι αυξάνετε τις πιθανότητες να σας τσιμπήσει!
• Διατηρείτε κλειστά τα παράθυρα στο υπνοδωμάτιο (ή τοποθετήστε σήτες) και το αυτοκίνητο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μη χρησιμοποιείτε δίκυκλα.
Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να « έχετε πάντα μαζί σας το σετ αντιμετώπισης (αδρεναλίνη, αντιϊσταμινικά, κορτιζόνη, βρογχοδιασταλτικά) και να έχετε εκπαιδευτεί σωστά στη χρήση του από τον αλλεργιολόγο σας»τόνισε η ειδικός.


Οι τροφικές αλλεργίες δεν συνδέονται άμεσα με τις εποχικές αλλεργίες
 Ασθενείς με εποχική αλλεργία δεν βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση τροφικής αλλεργίας. Η αλλεργία αφορά την εισπνοή γύρεων και πρόκληση συμπτωμάτων στο αναπνευστικό και όχι την κατανάλωση τροφών. Πχ κάποιος που είναι αλλεργικός στην γύρη της ελιάς ή των σιτηρών δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να φάει λάδι ή δημητριακά.


Μαρτυρίες ανθρώπων που υποφέρουν από αλλεργίες!

«Γεννήθηκα με αλλεργία» δήλωσε στον «Α.Τ» ο κ. Γιαννακόπουλος Δημήτρης ο οποίος πάσχει από χρόνια αλλεργία που πλέον έχει γίνει πάθηση. Οι αλλεργίες του κ. Γιαννακόπουλου υποχώρησαν για μερικά χρόνια αλλά στα 25 του… « Ξαναεμφανίστηκαν και σήμερα είμαι αλλεργικός σχεδόν σε όλα! Ωστόσο το περδικάκι, ο χλωροτάπητας, η ελιά και οι γάτες μπορούν να με οδηγήσουν ακόμη και σε αλλεργικό σοκ» επεσήμανε και συμπλήρωσε «Τα συμπτώματα μου είναι πολλά και αρκετές φορές επώδυνα. Έχω καταρροή, φτάρνισα, τσούξιμο και στα μάτια. Ακόμη υπάρχει περίπτωση να κοκκινίσω στο πρόσωπο και στα πόδια και να δημιουργηθεί πρήξιμο, κυρίως στα άκρα» κατέληξε.


Ο κ. Σταμάτης Θεόδωρος υποφέρει τα τελευταία δέκα χρόνια από εποχική αλλεργική ρινίτιδα και όπως δήλωσε στον «Α.Τ»… «Για δύο μήνες τουλάχιστον την περίοδο της Άνοιξης έχω φαγούρα και τσούξιμο κάτω από τα μάτια ενώ η καταρροή δεν σταματά καμία ώρα της ημέρας. Επιπλέον, τα φταρνίσματα είναι πολύ έντονα και υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος για αλλεργικό άσθμα» και πρόσθεσε «Τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι έντονα και εξαντλητικά. Μερικές φορές δυσκολεύομαι ακόμη και να αναπνεύσω ενώ η κατάστασή μου γίνεται ενοχλητική ακόμη και για τους γύρω μου!». Ο κ. Σταμάτης ακολουθούσε για χρόνια φαρμακευτική αγωγή με σπρέι και κολλύρια που περιείχαν κορτιζόνη. Ωστόσο τον τελευταίο 1,5 χρόνο υποβάλλεται σε ανοσοθεραπεία και όπως επεσήμανε τα αποτελέσματα είναι εμφανή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου