Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Γεύση και ποιότητα στους πάγκους των υπαίθριων βιολογικών αγορών






Οι μέρες που η μητέρα έβγαινε στον κήπο να μαζέψει τις ντομάτες για το μεσημεριανό τραπέζι φαίνεται πως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για τους περισσότερους από εμάς που ζούμε στις σύγχρονες πόλεις. Ωστόσο, οι καταναλωτές μάλλον έχουν αρχίσει να «λησμονούν» τη γεύση αλλά και την ποιότητα των προϊόντων αυτών και για αυτό όλο και περισσότεροι στρέφονται στην αγορά τροφίμων βιολογικής καλλιέργειας!
Τα βιολογικά τρόφιμα, εκτός από τα διάφορα καταστήματα, διατίθενται και σε υπαίθριες αγορές. Σε αυτές συμμετέχουν μόνο βιοκαλλιεργητές και παραγωγοί και όχι έμποροι, ενώ όλα τα προϊόντα που πωλούνται είναι πιστοποιημένα από αναγνωρισμένους Οργανισμούς Πιστοποίησης εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη γνησιότητά τους. Ο «Α.Τ.» επισκέφτηκε μια τέτοια λαϊκή αγορά και κατέγραψε τις απόψεις των παραγωγών και των καταναλωτών, οι οποίες οδηγούν σε ένα κοινό συμπέρασμα: «Επιλέγουμε τα βιολογικά τόσο για την υγεία μας όσο και για να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος».

Ο πρώτος παραγωγός που συναντήσαμε, ο κ. Αναστάσιος Οικονόμου (φωτό) δήλωσε ότι «όταν λέμε βιολογικά προϊόντα εννοούμε ότι έχουν καλλιεργηθεί με φυσικό τρόπο, χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα». Επιπλέον, όπως μας είπε ο κ. Οικονόμου, η γενικότερη φιλοσοφία της βιολογικής καλλιέργειας, εκτός από την καλύτερη ποιότητα των τροφών, είναι και η οικολογική συνείδηση που πρέπει να καλλιεργηθεί στον κόσμο. «Για αυτό και όλοι μας φροντίζουμε να καθαρίζουμε μόνοι μας τους χώρους που μας φιλοξενούν. Συλλέγουμε δηλαδή όλα τα οργανικά απορρίμματα και τα μετατρέπουμε σε «κομπόστ». Ακόμη παραχωρούμε ένα μέρος της παραγωγής μας στον εκάστοτε Δήμο ώστε να το διαθέσει όπου χρειάζεται όπως σε αστέγους, ιδρύματα κτλ.».

Στον πάγκο της κ. Σοφίας Καραμάνου οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν εκτός των άλλων και «σπιτικές λιχουδιές». Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ακόμη και σάλτσα ντομάτας κερδίζουν τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής που σχηματίζουν ουρές για να τα προμηθευτούν. Η κ. Καραμάνου επεσήμανε ότι «η σχέση μας με τους καταναλωτές είναι πιο άμεση από ό,τι στις "συμβατικές" λαϊκές αγορές και αυτό γιατί εμείς δεν είμαστε απλά έμποροι αλλά παραγωγοί. Έτσι μπορούμε να τους λύσουμε οποιαδήποτε απορία έχουν για τα προϊόντα που αγοράζουν και τον τρόπο παραγωγής τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας».

Τη στροφή από τη συμβατική στη βιολογική καλλιέργεια αλλά και τους λόγους που την ώθησαν να προβεί σε αυτή την ενέργεια μας εξήγησε η κ. Χριστοδιλοπούλου Καλλιόπη: «Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη γεωργική εργασία όταν μετακόμισα στην Ιεράπετρα της Κρήτης ή όπως την αποκαλούν στο "Περιβόλι της Ευρώπης". Αν και ασχολιόμουν με τη συμβατική καλλιέργεια, είχα πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι τα μέσα που χρησιμοποιούσα δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Κάποια στιγμή σταμάτησα να συνεργάζομαι με τους γεωπόνους που με πίεζαν να χρησιμοποιήσω και άλλα φυτοφάρμακα και άρχισα να καλλιεργώ όπως οι "παλιοί". Ένας φίλος με παρότρυνε να ασχοληθώ με τη βιολογική καλλιέργεια. Έτσι κι έγινε. Είμαι πολύ ευχαριστημένη από την επιλογή μου καθώς μπορώ καθημερινά να γεύομαι και εγώ και το παιδί μου καθαρά, υγιή αλλά και πολύ πιο νόστιμα προϊόντα».

Αν πειστήκατε ότι αξίζει να πάρετε το καρότσι σας και να κάνετε μια βόλτα σε μια βιολογική αγορά δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.bioagores.org και να μάθετε πότε οι βιοκαλλιεργητές θα βρίσκονται στην περιοχή σας!

Η γνώμη των καταναλωτών

Χρυσή Μιχαιλίδου «Αποφεύγω τα συμβατικά προϊόντα λόγω τον φυτοφαρμάκων και των χημικών λιπασμάτων που χρησιμοποιούν, αφενός για την υγεία του δικού μου οργανισμού και αφετέρου για να μην επιβαρύνω το περιβάλλον. Σε μερικές περιπτώσεις είναι πιο ακριβά αλλά πιστεύω ότι για την υγεία μας αξίζει τον κόπο».


Γιαμπουλάκη Μαρία «Ψωνίζω μόνο βιολογικά προϊόντα και αυτό γιατί φοβάμαι τα συμβατικά! Ακούμε τόσα καθημερινά για μεταλλαγμένα προϊόντα και πόσα άλλα… Επιπλέον, υποφέρω χρόνια από διάφορες αλλεργίες και πραγματικά πιστεύω ότι τα βιολογικά με έχουν βοηθήσει πολύ. Οι τιμές μπορεί να είναι λίγο υψηλότερες αλλά δεν με απασχολεί καθόλου γιατί θεωρώ ότι η υγεία μου είναι πάνω από όλα!»


Παπαδοπούλου Ευαγγελία «Επιλέγω να ψωνίζω βιολογικά προϊόντα διότι τα βιολογικά είναι αγνά τρόφιμα, χωρίς φυτοφάρμακα και δηλητήρια. Και μόλις το δοκιμάσεις μόνο και μόνο από τη νοστιμιά τους καταλαβαίνεις ότι είναι βιολογικά και αγνά προϊόντα. Μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβά αλλά αξίζει το κόπο γιατί μόλις το δοκιμάζεις γεύεσαι όλη τη νοστιμιά που έχει, σαν να τρως φρούτα και λαχανικά όπως ήταν παλιά. Ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, είναι καλύτερο να «κόβουμε» από κάπου αλλού ή ακόμα και να αγοράζουμε λιγότερα τρόφιμα αλλά να ξέρουμε ότι είναι ποιοτικά και υγιεινά».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής κ. Θοδωρής Αρβανίτης δήλωσε στον «Α.Τ.» ότι «στις αγορές μας ο καταναλωτής θα βρει μόνο βιολογικά προϊόντα, τα οποία ελέγχονται από τους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης. Οι Οργανισμοί αυτοί βρίσκονται υπό την επίβλεψη του αρμόδιου φορέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΟΠΕΓΕΠ. Εκτός από τους συστηματικούς ελέγχους που πραγματοποιούν οι Οργανισμοί στις λαϊκές αγορές και εμείς οι παραγωγοί «τσεκάρουμε» τον… διπλανό μας. Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον, ξέρουμε τι καλλιεργεί και για αυτό με σιγουριά σας λέω ότι δεν μπορούν να εισχωρήσουν συμβατικά προϊόντα στις αγορές μας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου