Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010

Θα τιτλοποιούσαν και την Ακρόπολη


Τουλάχιστον σοκ προκαλεί η ιδέα και μόνο να «δανείσουμε» την ιστορία μας, τους ναούς μας (ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ κ.α.), τα μουσεία μας και ότι άλλο μας διακρίνει ως… ξεχωριστό λαό, σε ξένους επενδυτές ώστε να μειώσουμε το χρέος μας.  Και όμως το 2001 ο τότε υπουργός Οικονομικών το σκέφτηκε… Ευτυχώς όμως δεν το έκανε λόγω των μεγάλων αντιδράσεων που δέχτηκε. Διαβάστε το δημοσίευμα που φιλοξενείται στο αυριανό φύλλο του «Α.Τ.» όπως πολύ εύστοχα έγραψε η συνάδελφος Μαρίνα Σαουλίδου.


«Το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει δημοσίευμα της έγκριτης οικονομικής εφημερίδας "Financial Times", σύμφωνα με το οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, λίγο μετά την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη, τον Μάιο του 2001, είχε προτείνει ακόμη και ενδεχόμενο «τιτλοποίησης του Παρθενώνα και άλλων αρχαιολογικών χώρων…» ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
Το άρθρο,  που υπογράφει η ανταποκρίτρια στη χώρα μας, Kerin Hope, έχει καθαρά δηκτικό χαρακτήρα και έρχεται σε συνέχεια «αλυσίδας» άλλων δημοσιευμάτων που φιλοξενούνται στις σελίδες του διεθνούς Τύπου και αφορούν στα χρηματοοικονομικά προϊόντα που εξέτασε η χώρα μας, σε μία προσπάθεια να συρρικνωθούν τα μεγάλα χρέη της.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της δημοσιογράφου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών «τη στιγμή του εύρηκα» υποστήριξε ότι οι επενδυτικές τράπεζες θα έφερναν χρήματα στο ελληνικό κράτος με αντάλλαγμα τα έσοδα από τα εισιτήρια της Ακρόπολης και άλλων αρχαιολογικών χώρων.
«Η ιδέα της τιτλοποίησης βασίστηκε σε μελλοντικά έσοδα από τις πωλήσεις των εισιτηρίων στους 6 εκατομμύρια και πλέον τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ακρόπολη και τα υπόλοιπα αρχαία μνημεία ανά την Ελλάδα» υπογραμμίζεται από την συντάκτρια.
Η λύση της τιτλοποίησης για τη μείωση του Δημόσιου χρέους, πάντως, δεν θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία, ανέφεραν διεθνολόγοι στον «Α.Τ.», τονίζοντας ωστόσο ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε γίνει γνωστή πρόθεση άλλης ευρωπαϊκής κυβέρνησης να προχωρήσει σε τιτλοποίηση των μνημείων της…
Γιατί, τελικά, το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά; Σύμφωνα με τους "Financial Times", η πρόταση του πρώην υπουργού δεν υλοποιήθηκε λόγω ενστάσεων των αρχαιολόγων, οι οποίοι και εξέφρασαν φόβους ότι αργά ή γρήγορα η Ακρόπολη θα μετατρεπόταν σε «θεματικό πάρκο σε στυλ Ντίσνεϊ»!
Αναφορά, όμως, γίνεται και σε ακόμη ένα προϊόν με τίτλο “Atlas”, που συμφωνήθηκε το 2001 με τις τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Eurobank και Εθνική, και το οποίο φέρεται να επέφερε στην ελληνική κυβέρνηση περί τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σχετικά με τις εξηγήσεις που ζήτησε η Ε.Ε. από την Ελλάδα για τη χρήση swaps, οι "F.T." τονίζουν ότι αντικείμενο έρευνας θα είναι «το κατά πόσο τα συναλλαγματικά swap υπολογίστηκαν τις επικρατούσες ισοτιμίες της αγοράς…».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου