Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Άκρως θρεπτική η νηστεία....


Όλοι μας έχουμε συνδυάσει την παραδοσιακή δίαιτα της Σαρακοστής με την περίοδο εκείνη που μεσολαβεί πριν από τον ερχομό του Πάσχα και όλοι λίγο ή πολύ όταν ακούμε νηστεία, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η λέξη «πείνα». Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς η εντύπωση αυτή είναι απόλυτα λανθασμένη. Μια ισορροπημένη «δίαιτα», με όλα εκείνα τα λεγόμενα και ως νηστίσιμα προϊόντα, μπορεί να αποδειχτεί μια πολύ σωστή και υγιή διατροφική συνήθεια που όλοι μας θα πρέπει εντάξουμε στην διατροφή μας.
Άλλωστε, η σαρακοστιανή νηστεία αποτελεί και τον πιο υγιή τρόπο για μια ισορροπημένη αποτοξίνωση του οργανισμού από όλες εκείνες τις ανώφελες για το σώμα μας τροφές, πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά που «πρωταγωνιστούν» καθημερινά στο τραπέζι μας…
Χάρη στα άφθονα λαχανικά και φρούτα που περιλαμβάνει είναι «πλούσια» σε βιταμίνες, όπως Α, C και Ε, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά αλλά και φυτικές ίνες, ενώ είναι «φτωχή» σε κορεσμένα ζωικά λίπη! Τα όσπρια με τη σειρά τους, αποτελούν το κρέας της διατροφής μας αφού προσφέρουν στον οργανισμό μας σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές πρωτεΐνες με μηδενικό λίπος. Αν λοιπόν συνδυάσουμε σωστά, τα όσπρια με δημητριακά όπως ψωμί, ρύζι ή καλαμπόκι μας δίνουν πρωτεΐνες ισάξιες του κρέατος.
Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω οι ειδικοί καταλήγουν στο ότι η νηστεία της Σαρακοστής αποτελεί μια φυσική ασπίδα, απαραίτητη για τον οργανισμό μας, αφού εκτός από το προστατεύει από το καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνει και τα επίπεδα χοληστερίνης αλλά και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επιπλέον, προστατεύει από την οστεοπόρωση ενώ συμβάλλει και στην σωστότερη λειτουργία του εντέρου, βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης και παράλληλα σύμφωνα με μελέτες διαθέτει και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Χαλβάς
Είναι μια υψηλής διατροφικής αξίας τροφή, που μας προσφέρει όμως αρκετές θερμίδες… Ωστόσο, αποτελεί σημαντική πηγή «καλών» μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, χωρίς καθόλου χοληστερίνη. Είναι πλούσιος σε φυτικές πρωτεΐνες και βιταμίνες που βελτιώνουν την καρδιαγγειακή και την εγκεφαλική λειτουργία.

Ταραμάς
Ο ταραμάς, δηλαδή τα αυγά των ψαριών είναι το πλέον παραδοσιακό έδεσμα της Σαρακοστής άρρητα συνδεδεμένο με το τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας. Περιέχει μεγάλη ποσότητα νατρίου για αυτό είναι καλό όσοι πάσχουν από υπέρταση να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωσή του. Η ταραμοσαλάτα λοιπόν πέρα από το ότι είναι ιδιαίτερα νόστιμη είναι και μια τροφή πλούσια σε φώσφορο και κάλιο.

Καλαμάρια
Τα καλαμάρια ανήκουν στην «οικογένεια» των θαλασσινών και είναι γενικά πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Τα καλαμάρια είτε ψητά είτε μαγειρευτά αποτελεί μια από τις πρώτες αλλά και αγαπημένες επιλογές για τις ημέρες της νηστείας. Και η διατροφική τους αξία όμως είναι πολύ μεγάλη. Παρέχουν στον οργανισμό μας πρωτεΐνες και συγχρόνως περιέχουν ελάχιστα λιπαρά από τα οποία τα περισσότερα είναι πολύ χρήσιμα, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμινών Β2, Β3 και Β12, ενώ μια μερίδα καλαμαριού μπορεί να μας καλύψει το 64% των καθημερινών μας αναγκών σε σελήνιο.

Σουπιά
Οι σουπιές είναι πλούσιες σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, συστατικά απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών, που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, με ευεργετικές δράσεις στο νευρικό και το αγγειακό σύστημα. Μας δίνουν βιταμίνες Α και C καθώς και φυλλικό οξύ. Προσφέρουν επίσης σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου.

Γαρίδες
Θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε και ως το τέλειο υποκατάστατο το κρέατος. Είναι πλούσιες σε σελήνιο και βιταμινών Β, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, του νευρικού συστήματος και την υγεία του δέρματος και των ματιών. Προσφέρουν επίσης σημαντικές ποσότητες ιωδίου και σιδήρου, ενώ αξιόλογη είναι και η περιεκτικότητα τους σε ασβέστιο βιταμίνη D και ψευδάργυρο.


Λαγάνα
Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την αγαπημένη σε όλους λαγάνα… η οποία ανήκει στην ομάδα του ψωμιού που βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας και εκτός από σύνθετους υδατάνθρακες περιέχει και φυτικές ίνες και βιταμίνη Β και Ε.

Αν λοιπόν δεν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που ακολουθούν κατά γράμμα την νηστεία την Σαρακοστής για θρησκευτικούς και μόνο λόγους, τότε σίγουρα τα οφέλη που παρέχουν οι τροφές αυτές στον οργανισμό μας είναι ένας πολύ καλός λόγος για να ξεκινήσετε από σήμερα κιόλας την νηστεία…. Καλή Σαρακοστή!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου