Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Πώς να επαναφέρετε σβησμένα αρχεία στον υπολογιστή σας

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε διαγράψει ένα αρχείο από τον κάδο ανακύκλωσης του υπολογιστή μας για να συνειδητοποιήσουμε μετά από λίγο ότι τελικά το χρειαζόμασταν; Πόσοι από εμάς δεν έχουμε αναρωτηθεί, «και τώρα τι κάνω»; Την απάντηση δίνει η βρετανική εφημερίδα «The observer», που σε δημοσίευμά του αναλύει το τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ανακτήσουμε διαγραμμένα αρχεία, ανάλογα με το λογισμικό που χρησιμοποιούμε.




Windows 7 / XP / Vista
Αν χρησιμοποιείτε κάποιο από τα παραπάνω λογισμικά και διαγράψετε ένα αρχείο από τον κάδο ανακύκλωσης, μη φοβάστε: αυτό δεν καταστρέφεται αμέσως και ίσως να είστε σε θέση να το ανακτήσετε. Για να το κάνετε όμως αυτό θα πρέπει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την εφαρμογή «Recuva Piriform» που είναι διαθέσιμη δωρεάν στη διεύθυνση www.tinyurl.com/Recuva.
Με το που συνειδητοποιήσετε ότι χρειαζόσασταν ένα αρχείο που διαγράψατε, κλείστε κάθε άλλο πρόγραμμα και ξεκινήστε αμέσως το Recuva ακολουθώντας τον οδηγό ανάκτησης και απαντώντας στις ερωτήσεις. Εάν παρ’ όλα αυτά το πρόγραμμα δεν είναι σε θέση να βρει τα διαγραμμένα αρχεία, πραγματοποιήστε μια «βαθιά σάρωση» (deep scan) του συστήματος αρχείων, η οποία όμως θα πάρει πολύ περισσότερο. Μόλις ολοκληρωθεί η σάρωση, θα μπορείτε να περιηγηθείτε στα διαγραμμένα αρχεία και να επιλέξετε αυτά που θέλετε να ανακτήσετε. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε το αρχείο που έχετε για ανάκτηση σε ένα «USB memory stick», έτσι ώστε η δομή του δίσκου σάρωσης να μην επηρεαστεί.
Αν τώρα επιθυμείτε να ανακτήσετε ένα αρχείο, ωστόσο δεν έχετε εγκατεστημένο το Recuva, υπάρχει και πάλι λύση: Μπορείτε είτε να εγκαταστήσετε το Recuva στον υπολογιστή σας, γνωρίζοντας όμως ότι πιθανώς θα καταστρέψει ορισμένα από τα αρχεία που προσπαθείτε να αποθηκεύσετε είτε να εγκαταστήσετε το Recuva σε έναν άλλο υπολογιστή και στη συνέχεια να εγκαταστήσετε τον σκληρό δίσκο σας σε αυτόν τον υπολογιστή χρησιμοποιώντας ένα κουτί USB. Ένα κουτί USB είναι σχετικά φθηνό και έχει σχεδιαστεί για να κάνει τα περιεχόμενα του σκληρού σας δίσκου προσβάσιμα από κάποιον άλλον υπολογιστή εγκαθιστώντας τον δίσκο σας σε αυτό και συνδέοντας το στη συνέχεια σε ένα άλλο υπολογιστή.
Πάντως, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποφευχθεί η οριστική απώλεια αρχείων που σας είναι απαραίτητα, είναι το να τηρείτε τακτικό «back-up» σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Apple Mac
Δυστυχώς, αν χρησιμοποιείτε το λογισμικό «Apple Mac», από τη στιγμή που έχετε διαγράψει ένα αρχείο από τον κάδο ανακύκλωσης, είναι απίθανο να το ανακτήσετε μόνοι σας, αφού το σύστημα διαγραφής αρχείων που το «Apple Mac» χρησιμοποιεί είναι αρκετά αποτελεσματικό. Σε αυτή τη περίπτωση, η μόνη λύση για να ανακτήσετε ένα διαγραμμένο αρχείο, είναι κάποιος μηχανικός υπολογιστών.

Σταύρος Βλάχος

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο παιδιά... καλή η προσπάθεια
χρειαζόταν από τον ΑΤ ένα τέτοιο "άνοιγμα"

Δημοσίευση σχολίου