Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Μέσα στο 2010 θα βρεθεί η «δεύτερη Γη»


Την ανακάλυψη ενός δεύτερου πλανήτη, έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος θα είναι ο πρώτος που θα έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της γης, θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν οι επιστήμονες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το παραπάνω, σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, δήλωσε, ένας από τους κορυφαίους αστρονόμους του κόσμου, ο καθηγητής Μισέλ Μαγιόρ του πανεπιστημίου της Γενεύης, μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έναρξη του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης ζωής.
Ο Ελβετός επιστήμονας υποστήριξε, ότι το αμερικανικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ», το μεγαλύτερο που έχει σταλεί ποτέ σε απόσταση μακρύτερη από τη τροχιά της γης και το οποίο έχει τεθεί από τον περασμένο Μάρτιο σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, θα είναι αυτό που πολύ σύντομα θα ανακαλύψει τη «δεύτερη γη».

Από το 1995, που ο Μαγιόρ ανακάλυψε τον πρώτο πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος, οι αστρονόμοι έχουν καταγράψει πάνω από 400 εξωπλανήτες. Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολύ μεγάλοι, κανένας δεν διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μορφών ζωής. Και αυτό διότι, λόγω του μεγέθους τους, έχουν πολύ ενεργές τεκτονικές πλάκες, που επιδρούν αρνητικά στη γεωλογία τους. Μέχρι σήμερα ο μικρότερος εξωπλανήτης που έχει βρεθεί, έχει μέγεθος περίπου 1,7 φορές μεγαλύτερο από τη γη.
Επιπλέον, ο πλανήτης, που θα ανακαλυφθεί, για να μοιάζει στη γη θα πρέπει, εκτός από το κατάλληλο μέγεθος και σύνθεση, να βρίσκεται σε τέτοια απόσταση από το άστρο – ήλιο του ηλιακού του συστήματος, ώστε να μην είναι ούτε καυτός, ούτε παγωμένος και παράλληλα να διαθέτει υγρό νερό, απαραίτητο για την ανάπτυξη ζωής. «Αν ο πλανήτης είναι πολύ κοντά, θα είναι απίστευτα ζεστός και όλο το νερό θα εξατμίζετε, ενώ αν είναι πολύ μακριά αυτό θα είναι ο πάγος,» ανέφερε ο Ελβετός καθηγητής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου