Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Μέχρι 150 φίλους στο Facebook «αντέχει» ο εγκέφαλος μας


Σε μανία αλλά και σε άτυπο συναγωνισμό για το ποίος είναι περισσότερο κοινωνικός έχει εξελιχτεί, για αρκετούς χρήστες της γνωστής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», η… συλλογή φίλων. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα του καθηγητή εξελικτικής ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρόμπιν Ντένμπαρ, αποδεικνύει πως κάτι τέτοιο δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα!

«Μπορεί κανείς να εμφανίζει 1.500 φίλους, αν όμως μελετήσουμε πιο προσεκτικά τι ακριβώς συμβαίνει, βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα οι άνθρωποι διατηρούν τον ίδιο πάνω-κάτω εσωτερικό κύκλο περίπου 150 ανθρώπων, όπως ακριβώς συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο Ντένμπαρ στον βρετανικό τύπο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του βρετανού καθηγητή, το τμήμα του εγκέφαλου που χρησιμοποιούμε για τη συνειδητή σκέψη και τη γλώσσα μας, περιορίζεται στη διαχείριση 150 φίλων, άσχετα του πόσο κοινωνικοί είμαστε. «Οι άνθρωποι γοητεύονται προφανώς από τη φήμη ότι έχουν εκατοντάδες φίλους, όμως στην πραγματικότητα είναι απίθανο να έχουν περισσότερους από 150 φίλους», προσθέτει ο Ντένμπαρ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου