Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Νομικά θα κινηθεί ο Δήμος Βοΐου για το κέντρο μεταναστών


Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει μέσα στις επόμενες ημέρες ο Δήμος Βοΐου Κοζάνης για το θέμα της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας μεταναστών σε πρώην στρατόπεδο κοντά στον οικισμό της Νεάπολης.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής έξω από το χώρο του πρώην στρατοπέδου.

Εν τω μεταξύ, πρόσκληση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, απηύθυνε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, προκειμένου να παραστεί την ερχόμενη Παρασκευή στο περιφερειακό συμβούλιο.

«Η αρχική απάντηση του υπουργού ήταν θετική όμως περιμένουμε ενημέρωση από το υπουργείο για το αν η επίσκεψη αυτή τελικά θα γίνει», σημείωσε ο κ. Δακής και πρόσθεσε: «Περιμένουμε νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις γραπτές προτάσεις της κυβέρνησης για να πάρουμε αποφάσεις ως θεσμικό όργανο σχετικά με τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στη Δυτική Μακεδονία. Διαφορετικά, ουδείς μπορεί να τοποθετηθεί σε υποθετικά σενάρια».

Reuters: Πιθανότερη ημερομηνία εκλογών η 6η Μαΐου


Η 6η Μαΐου προβάλλει ως πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Δεν έχει ληφθεί απόφαση ακόμα, αλλά η 6η Μαΐου είναι μία πολύ πιθανή ημερομηνία για τις εκλογές», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο αξιωματούχος, αρνούμενος να κατονομαστεί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για την ημερομηνία των εκλογών.

Στάση εργασίας σε Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ την Τετάρτη


Σε προειδοποιητική τετράωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 προχωρούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς -μετρό, ΗΣΑΠ Τραμ- ζητώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Όπως καταγγέλλουν, η διοίκηση επιχειρεί να καταργήσει όλο το θεσμικό πλαίσιο που περιβάλλει τους εργαζόμενους στην Αστική Σταθερή Τροχιά, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να απαξιώσει και να υποβαθμίσει εκτός από τους υπαλλήλους και το παραγόμενο συγκοινωνιακό προϊόν.

«Η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στο καθεστώς Μαντέλη, δείχνει τη νοοτροπία με την οποία αντιλαμβάνονται τον εκσυγχρονισμό των Φορέων, γεγονός το οποίο μας βρίσκει αντίθετους», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν ότι «η μείωση του μεταφορικού έργου, η αύξηση του εισιτηρίου, η εισιτηριοδιαφυγή, οι μετατάξεις, οι απολύσεις, δεν παραπέμπουν σε αναδιάρθρωση των Εταιρειών προς όφελος του πολίτη».

Advertisement

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

30 κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών σε 10 περιοχές της Ελλάδος- Ο υπουργός υποσχέθηκε και 10χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού

Κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών, που θα φτάνουν τα 30 σε αριθμό σε όλη την επικράτεια και προεκλογικές υποσχέσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στα κέντρα αυτά προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός αμέσως μόλις τελείωσε η συνάντηση που είχε προγραμματίσει με τους περιφερειάρχες, τόνισε ότι σε κάθε Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας θα απασχολούνται περίπου 1.000 άτομα την ημέρα, σε 24ωρη βάση, ενώ το έργο θα φτάσει σε ύψος τα 250 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκούς πόρους.
«Αυτά τα κέντρα θα λειτουργήσουν, ακόμα κι αν υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Περιμένουμε από τους περιφερειάρχες να μας υποδείξουν τους κατάλληλους χώρους που θα στεγαστούν τα κέντρα κράτησης. Αν κάποιοι δεν υποδείξουν χώρους, τότε το πρόγραμμα θα προχωρήσει με αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο. Εδώ δεν χωρούν αντιπαλότητες, προηγείται η ασφάλεια, η υγεία του κόσμου και η κοινωνική συνοχή».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε τα οικονομικά οφέλη που θα επιφέρει στις τοπικές κοινωνίες η δημιουργία των κέντρων, καθώς δίπλα από κάθε κέντρο κράτησης θα δημιουργηθεί και ένα καινούργιο Αστυνομικό Τμήμα για να επιβλέπει τη λειτουργία του, αλλά και για να «βοηθά» στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.
«Σε κάθε χώρο φιλοξενίας δημιουργείται Αστυνομικό Τμήμα, της τάξης των 150 αστυνομικών, οι οποίοι θα τοποθετούνται με κριτήρια και την εντοπιότητα, προκειμένου να ενισχύσουμε και τις τοπικές κοινωνίες. Θα υπάρχουν, επίσης, 250 άτομα, 70 άτομα εσωτερικής φύλαξης από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης έτσι ώστε η μεν ασφάλεια να είναι δεδομένη μαζί με τις υποδομές των κέντρων φιλοξενίας αυτών, αλλά συγχρόνως και να απασχολούνται και πάρα πολλοί ντόπιοι, νέοι κυρίως από τις τοπικές κοινωνίες. Υπολογίζουμε ότι σε κάθε Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας θα απασχολούνται περίπου 1.000 άτομα την ημέρα, σε 24ωρη βάση, σε εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια και έτσι θα δημιουργήσουμε ένα νέο κύκλο εργασιών, απασχόλησης και ευημερίας σε κάθε περιοχή» επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Σφοδρές είναι με το… «καλημερά» οι αντιδράσεις στις περιφέρειες στις εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Αρνητικό παραμένει το κλίμα στην τοπική κοινωνία του Δήμου Βοϊου Κοζάνης, μετά τις αρχικές επισημάνσεις του υπουργείου σχετικά με τη δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών σε πρώην στρατόπεδο, κοντά στον οικισμό της Νεάπολης.
«Δεν υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία στρατόπεδα που να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και τόνισε ότι θα γίνει δημοκρατικός διάλογος για το θέμα στα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο.
Αντίθετος στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών εντός των ορίων του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης δηλώνει και ο δήμαρχός του Γιάννης Αναστασιάδης, με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα. «Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία οποιουδήποτε τέτοιου κέντρου στην περιοχή μας», σχολίασε στο ΑΜΠΕ, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ευθύμης Φωτόπουλος επισήμανε ότι η περιφέρεια δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στη βούληση των τοπικών κοινωνιών. «Εμείς θα περιμένουμε την τοποθέτηση για τους χώρους που προτείνει το υπουργείο, θα έρθουμε σε επαφή με τους δημάρχους και αν κάποιος Δήμος ενδιαφερθεί για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών, συνεκτιμώντας τα ανταποδοτικά οφέλη, θα στείλουμε τις σχετικές αποφάσεις στην Ένωση των Περιφερειών και το υπουργείο. Αν όμως δεν υπάρξει θετική απόφαση δεν θα συναινέσουμε σε καμία απόφαση του υπουργείου».

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα κράτος σε "ψυχική ύφεση"


Είναι η Ελλάδα έθνος σε «ψυχική ύφεση;». «Σαφέστατα» απαντούν οι ειδικοί, υποστηρίζοντας ότι εκτός από την οικονομική κρίση, οι Έλληνες βιώνουν κοινωνική και ψυχική.

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη διεξαγωγή του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, με θέμα «Η Υγεία των Ελλήνων υπό το Φως των Νέων «Επιδημιών», το οποίο διοργανώνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από τις 26 έως 28 Μαρτίου, το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού έχει αναπτύξει συναισθήματα παραμέλησης, εξαπάτησης και ασέβειας, θυμού απέναντι σε όσους συνέβαλαν στη σημερινή κατάσταση. Επιπλέον, παρουσιάζουν συναισθήματα φόβου για τις αλλαγές, που επέρχονται στην καθημερινότητά τους, ενοχών και ντροπής, καθώς και παράλογες, σε σχέση με τις αντικειμενικές συνθήκες, αντιδράσεις, όπως ζήλεια, αυτομομφή και άρνηση, που δημιουργούν αρνητικό και καταστροφικό αποτέλεσμα.

Εξιχνίαση δολοφονίας 74χρονης στο Ρέθυμνο


Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία 74χρονης που είχε γίνει στις 13 Ιανουαρίου στο Ρέθυμνο, όταν οι δράστες είχαν μπει στο σπίτι της για τη ληστέψουν. Συνελήφθησαν από το Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, ένας 28χρονος Έλληνας και ένας 23χρονος Ρουμάνος, κάτοικοι Ρεθύμνου. Στα ίχνη των δραστών οι αστυνομικοί έφτασαν έπειτα από πληροφορίες που έλαβαν, από την αξιοποίηση στοιχείων της σήμανσης, καθώς επίσης και από γενετικό υλικό το οποίο είχαν στη διάθεσή τους.

Στις 13η Ιανουαρίου 2012 οι δράστες, όπως φέρονται να ομολόγησαν, εισήλθαν στην οικία της ηλικιωμένης από ανασφάλιστο παράθυρο και αφού τη χτύπησαν και τη φίμωσαν, αφαίρεσαν μικρό χρηματικό ποσό που βρήκαν στο σπίτι. Κατά την εξέτασή τους φέρονται να αποδέχθηκαν ότι και στις 6 Οκτωβρίου 2011 είχαν μπει και πάλι στο ίδιο σπίτι από όπου αφαίρεσαν μικροποσό χρημάτων.

Ο 23χρονος δράστης, ο οποίος είναι παντρεμένος με Ελληνίδα, σύμφωνα με τα στοιχεία, γνώριζε την οικογένεια της 74χρονης δεδομένου ότι πριν από τέσσερα χρόνια διέμενε σε σπίτι της οικογένειας. Όπως όλα δείχνουν οι δράστες αποφάσισαν να κινηθούν, όταν ο σύζυγος της 74χρονης μπήκε στο νοσοκομείο και η ίδια βρισκόταν μόνη της.

Σήμερα οι δράστες, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ρεθύμνου, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε υποθέσεις κλοπών καθώς κατά την έρευνα στην οικία του 28χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, των οποίων την κατοχή δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Ανησυχία για τους ασθενείς με λυσοσωμικά νοσήματα


Ενδεχόμενη μείωση του προϋπολογισμού, κατά 50%, του Ινστιτούτου Υγείας τού Παιδιού, εγείρει φόβους και ανασφάλεια για τους ασθενείς με λυσοσωμικά νοσήματα, ανέφερε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Λυσοσωμικά Νοσήματα «Η Αλληλεγγύη», Αικατερίνη Θεοχάρη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κ. Θεοχάρη αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της ύπαρξης και λειτουργίας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, καθώς, όπως είπε, αποτελεί τον μοναδικό επίσημο και παγκόσμια αναγνωρισμένο Ελληνικό φορέα, στον οποίο γίνεται εξ ολοκλήρου η διάγνωση και παρακολούθηση, με εξειδικευμένες εξετάσεις των ασθενών και των οικογενειών, που πάσχουν από σπάνια μεταβολικά νοσήματα.

«Δεν θα πρέπει ο εξορθολογισμός των δαπανών στο χώρο της Υγείας να γίνει εις βάρος των ασθενών», είπε η κ. Θεοχάρη λέγοντας ότι «στα πλαίσια της ισότιμης αντιμετώπισης των ασθενών με σπάνια νοσήματα, τα κρατικά νοσοκομεία θα πρέπει να παρέχουν αδιάκοπτα τη θεραπεία». Τονίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη τού Συλλόγου, η κ. Θεοχάρη στάθηκε στη μη ένταξη των παθήσεων στο νέο κανονισμό αναπηρίας και στα θέματα που έχουν προκύψει, μετά τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), σχετικά με την εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων.

Η κ. Θεοχάρη πρότεινε τη δημιουργία εθνικών κέντρων αναφοράς για τη διευκόλυνση και την ενημέρωση των ασθενών για τη διάγνωση, παρακολούθηση, καθώς και την ψυχολογική και κοινωνική φροντίδα και κατέληξε λέγοντας ότι η «Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα για κάθε πολίτη».

Διαφωνία Γ. Ραγκούση στο ν/σχ για τα ταξί


Τη διαφωνία του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα ταξί εξέφρασε στο υπουργικό συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτηρίζοντας το νομοθέτημα «κοινωνικά άδικη» και «θλιβερή εξαίρεση».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι «για πρώτη φορά απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι ομόφωνη, αλλά κατά πλειοψηφία», ενώ πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας δεν προτίθεται να ψηφίσει το νομοθέτημα και στη Βουλή.

Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «προστατεύει τα στενά συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας», κάτι που όπως είπε, είναι πολιτικά ανήθικο. Εκθέτοντας εξάλλου τις απόψεις του επί του θέματος εστίασε στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την δημόσια περιουσία, όπως είναι οι άδειες επιβατηγών οχημάτων δημοσίας χρήσης, ως ιδιωτική περιουσία του κατόχου, η οποία μεταβιβάζεται, κληρονομείται και δωρίζεται, άρα διατηρείται η "μαύρη" αγορά, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, επισήμανε ότι με το εφεύρημα του αλγόριθμου, δεν δίνεται καμία νέα άδεια στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ενώ κλείνει πριν καν ανοίξει και η αγορά των ειδικής μίσθωσης οχημάτων (εννεαθέσιων τουριστικών προμισθωμένων).

Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ακομη ότι οι έδρες των ταξί παραμένουν, πλην Αττικής, οι προ-Καποδίστρια Τοπικές κοινότητες και δεν λαμβάνεται υπόψη η νέα διοικητική δομή της χώρας.

Παρατήρησε τέλος ότι με το νομοσχέδιο αυτό οι εταιρείες ταξί θα μπορούν να έχουν έως το 10% των αδειών, πχ στην Αττική, ενώ το νομοσχέδιο που είχε εισηγηθεί εκείνος, ως υπουργός Μεταφορών, προέβλεπε τη δυνατότητα για δέκα άδειες ανά εταιρεία.

Απαγόρευση κυκλοφορίας θαλασσίων μοτοποδηλάτων


Την απαγόρευση της κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης ή εκμισθούμενων θαλάσσιων μοτοποδηλάτων ανεξαρτήτως τύπου ή και ονομασίας (Seabeetle, Seabike, Surfjet, Jetski κλπ.), κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2012 ανακοίνωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Η απαγόρευση θα ισχύει μεταξύ των ωρών 14:00 έως 17:00, στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας ΚΛΠ/ Ε΄ Λ/Τ, τα όρια των οποίων συμπίπτουν με κατοικημένες περιοχές, όπως η Ακτή Φρεαττύδος και η Ακτή Βοτσαλάκια.

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη


Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη συνεδρίαση της ειδικής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον Αραβικό Κόσμο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με τον κ. Ερντογάν «πολύ εποικοδομητική». Διευκρίνισε επίσης ότι τη απασχόλησαν θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Συρία, αλλά και το Κυπριακό, το θέμα της υφαλοκρηπίδας και την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική μνεία στη μεγάλη, όπως είπε, πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία δέκα χρόνια «από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό». Τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «υπάρχουν και προβλήματα», όπως τα θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, όπως είπε. «Πρέπει να αναπτυχθούν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες και από τις δυο πλευρές», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή στο Φανάρι και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από 5 Απριλίου το εορταστικό ωράριο στα καταστήματα


Την Πέμπτη 5 Απριλίου ξεκινά το πασχαλινό διευρυμένο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα της Αττικής. Κλειστά θα είναι την Κυριακή του Πάσχα, 15 Απριλίου και τη Δευτέρα, 16 Απριλίου.

Από την Τρίτη 17 Απριλίου επανέρχεται το κανονικό ωράριο.

Ειδικότερα, το εορταστικό ωράριο έχει ως εξής:

Πέμπτη 05‐04: 09:00-21:00

Παρασκευή 06‐04: 09:00-21:00

Σάββατο 07‐04: 09:00-18:00

Κυριακή 08‐04: ΚΛΕΙΣΤΑ

Μ. Δευτέρα 09‐04: 09:00-21:00

Μ. Τρίτη 10 - 04: 09:00- 21:00

Μ. Τετάρτη 11 - 04: 09:00-21:00

Μ. Πέμπτη 12‐04: 09:00-21:00

Μ. Παρασκευή 13‐04: 13:00-19:00

Μ. Σάββατο 14‐04: 09:00-15:00

ΙΚΑ: Δεκάδες ανασφάλιστοι λαθρομετανάστες σε βιοτεχνίες ενδυμάτων


Δεκάδες ανασφάλιστους λαθρομετανάστες εντόπισε σήμερα σε βιοτεχνίες φασόν σε Πατήσια και Νέα Ιωνία Αττικής η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης, κατά τη διάρκεια εντατικών ελέγχων που πραγματοποιεί. Οι εν λόγω βιοτεχνίες διαπιστώθηκε, ότι απασχολούν δεκάδες αλλοδαπούς -που βρίσκονται παράνομα στη χώρα- σε χώρους με κλειδωμένες σιδερένιες πόρτες και κάμερες παρακολούθησης.

Πιο συγκεκριμένα, σε έφοδο της Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι τρεις επιχειρήσεις στα Κάτω Πατήσια απασχολούσαν 62 ανασφάλιστους λαθρομετανάστες, ενώ στη Νέα Ιωνία βιοτεχνία φασόν απασχολούσε 20 ανασφάλιστους λαθρομετανάστες. Όλοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων

Σύλληψη 55χρονου για μη απόδοση ΦΠΑ


Συνελήφθη σήμερα στην Ηλιούπολη 55χρονος, νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής εταιρείας εμπορίου ηλεκτρονικών υπολογιστών, για μη απόδοση ΦΠΑ

Το ύψος της οφειλής για τη φορολογική περίοδο από 01-03-2011 έως 31-05-2011 ανέρχεται σε 107.590,02 ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί το πρωί της Παρασκευής στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν, κακουργηματικού χαρακτήρα, αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 18 παρ.1 του Ν. 2523/97 «Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στη φορολογική νομοθεσία και άλλες διατάξεις» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

Προσφυγή μικρομολογιούχων στη Δικαιοσύνη για το «κούρεμα»


Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν τέσσερις ιδιώτες ομολογιούχοι από τη Θεσσαλονίκη που στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας αποζημίωση ίση με την αξία του «κουρέματος» που υπέστη η επένδυσή τους, ύψους περίπου 160.000 ευρώ.

Πρόκειται για τέσσερα μέλη οικογένειας, που κατέθεσαν σήμερα αγωγή αποζημίωσης ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. «Είναι βέβαιο ότι έχουμε ζημιωθεί παράνομα και υπαίτια από το Ελληνικό Δημόσιο», ισχυρίζονται οι ενάγοντες, τονίζοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο «ενήργησε αντίθετα με τις Συνταγματικές επιταγές, τις Αρχές της χρηστής Διοίκησης και της Νομιμότητας και κάθε έννοιας Δικαίου».

Καταλογίζουν στο Ελληνικό Δημόσιο «παράνομη πρακτική», διότι, εάν γνωρίζανε εξαρχής τη δυνατότητα μονομερούς απομείωσης της αξίας των ομολόγων, δεν θα προχωρούσαν στη σύναψη της σύμβασης και την αγορά του ομολόγου. Χαρακτηρίζουν ακόμη «καταχρηστικό και παράνομο να ανταλλάσσονται ομόλογα λήξεως 2013 και 2026 με ομόλογα λήξεως έτους 2042, ήτοι 30 ετών από σήμερα, χρόνος κατά τον οποίο τίθεται εν αμφιβόλω εάν θα βρισκόμαστε στη ζωή».

Ακόμη, οι εναγόμενοι θεωρούν ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι υπέστησαν άδικη μεταχείριση σε σχέση με τους καταθέτες χρημάτων σε ιδιωτική ελληνική τράπεζα, καθώς οι τελευταίοι προστατεύονται και τελούν υπό την άμεση εγγύηση του Δημοσίου για ποσό μέχρι 100.000 ευρώ ανά Τράπεζα, κάτι που δεν ισχύει για τους ομολογιούχους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι προσφεύγοντες, η τοποθέτηση των οικονομικών τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιήθηκε ακριβώς στην αρχή της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα. «Αφενός πεισθήκαμε στις διαβεβαιώσεις όλων των κυβερνήσεων σχετικά με την ασφάλεια των ελληνικών ομολόγων και τις επανειλημμένες διακηρύξεις τους πως η Ελλάδα δεν επρόκειτο να πτωχεύσει σε καμία περίπτωση και αφετέρου επιθυμώντας να στηρίξουμε και εμείς με τις δυνάμεις μας τον δύσκολο αγώνα της ελληνικής οικονομίας καθώς υπήρξε τότε γενικό κάλεσμα προς τούτο σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, με τη σύσταση μάλιστα και ειδικού λογαριασμού δωρεάν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, στον οποίο συμμετείχαμε με προθυμία από τους πρώτους, καταβάλλοντας συμβολικά το ποσό των 300 ευρώ», αναφέρουν.

Εξάλλου, εξηγούν ότι δεν υπήρξαν κερδοσκόποι «όπως η πλειονότητα των «θεσμικών» επενδυτών που αργότερα αγόρασαν στο 30 ή και στο 25% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, ευελπιστώντας σε υπέρογκες αποδόσεις, αλλά απλοί μακροπρόθεσμοι αποταμιευτές με πρωταρχικό μάλιστα κίνητρο το πατριωτικό μας καθήκον».

Γυναίκα στο τιμόνι του Κορυδαλλού


Για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών φυλακών αναλαμβάνει καθήκοντα διευθυντή γυναίκα.

Πρόκειται για τη Μαρία Στέφη, η οποία, με απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή, ανέλαβε καθήκοντα διευθύντριας στις φύλακές Κορυδαλλού.

Η κα Στέφη, από το 2010, ήταν διευθύντρια του νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η νέα διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις.

Παρελάσεις χωρίς εξέδρες επισήμων προτείνει ο Μητροπολίτης Σπάρτης


Την απομάκρυνση της εξέδρας των επισήμων από τις παρελάσεις ζητά με άρθρο του για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως, ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, κάνοντας λόγο για «σύμβολο εξουσίας» που προκαλεί.

Οπως αναφέρει, «πολλοί έχουν ευθύνη για τη σημερινή δυσοίωνη κατάσταση, στη συνείδηση του απλού πάσχοντα Έλληνα, την κορυφαία ευθύνη έχουν, δικαιολογημένα ως έναν βαθμό, οι πολιτικοί παράγοντες της χώρας μας, προς τους οποίους εκφράζουν ευκαίρως-ακαίρως την αγανάκτησή τους».

Για το λόγο αυτόν ο μητροπολίτης προτείνει «την απόσυρση της λεγόμενης "εξέδρας των επισήμων", που προκαλεί ως σύμβολο εξουσίας». «Οι εκπρόσωποι των Αρχών», συνεχίζει, «μπορούν να παραστούν και να παρακολουθήσουν την παρέλαση στο ίδιο σημείο, αλλά κάτω στον δρόμο, πίσω από τα σχοινιά και δίπλα στο πλήθος των συμπολιτών μας».

«Εξάλλου, η τιμή δεν αποδίδεται στους "επισήμους", αλλά στους Κολοκοτρωναίους, στους Διάκους, στους Κανάρηδες και σ' όλους εκείνους που δεν είπαν "θα κάνουμε επανάσταση", αλλά κάνανε επανάσταση, για να έχουμε εμείς σήμερα ζωή, ταυτότητα, συνέχεια», καταλήγει ο ιερωμένος.

Αμετακίνητος ο Μ. Χρυσοχοΐδης για το κέντρο μεταναστών στην Κοζάνη


Αμετακίνητος ως προς τη δημιουργία του κέντρου υποδοχής μεταναστών σε παλιό στρατόπεδο στη Νεάπολη Κοζάνης εμφανίστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και επιδιώκοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αναφέρθηκε στα αντισταθμιστικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δακή και τη δήμαρχο Βοΐου, Παναγιώτα Ορφανίδου, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «θα τονωθούν οι τοπικές οικονομίες θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα προσληφθούν υπάλληλοι για την καθαριότητα, και τη φύλαξη για τη διοικητική μέριμνα και υποστήριξη, θα ενισχυθεί το τοπικό εμπόριο».

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προετοιμάζονται για κάθε περιφέρεια «κέντρα κλειστής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών που θα αποτελούν ουσιαστικά χώρους προετοιμασίας για την επιστροφή στη χώρα τους».

Γενικεύονται οι επισχέσεις εργασίας γιατρών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης


Γενικεύονται οι επισχέσεις εργασίας των γιατρών σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παρά τις περικοπές στους μισθούς τους που ξεπερνούν το 50%, και τις αμοιβές από τις εφημερίες, που ορισμένοι έχουν να τις πληρωθούν από το 2010, οι νοσοκομειακοί γιατροί της πόλης δηλώνουν ότι δεν αφήνουν τους ασθενείς να ταλαιπωρηθούν, επειδή, όπως αναφέρουν, οι επισχέσεις είναι συμβολικές.

Ζοφερή χαρακτήρισε την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, επισημαίνοντας ότι το «κούρεμα» των αποθεματικών, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των νοσοκομείων, τα οποία δεν διαθέτουν ούτε τον αναγκαίο εξοπλισμό, ούτε τα απαραίτητα φάρμακα και υλικά, ούτε και τις αναγκαίες υποδομές για να μπορέσει εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση του Ιπποκρατείου το οποίο δεν διαθέτει ούτε αγγειογράφο, ούτε στεφανιογράφο, ενώ ο αξονικός τομογράφος είναι απαρχαιωμένος. Στο ίδιο νοσοκομείο οι οφειλές για τις εφημερίες του 2010 ανέρχονται στο ποσό των 5.000 ευρώ για τον κάθε γιατρό.

Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί 6000 γιατρούς και τώρα πρέπει να το χρησιμοποιούν 40.000, δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα καθώς ο γιατρός δαπανά περισσότερο χρόνο για να γράψει μια συνταγή από το χρόνο που αφιερώνει στην εξέταση του ασθενούς.

Χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης στο χώρο της υγείας αποτελεί η περίπτωση του Θεαγενείου, την οποία παρουσίασε η πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών του νοσοκομείου, Μαρία Κυνηγού. Στο νοσοκομείο αυτό που εξυπηρετεί ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, δεν υπάρχουν απλά φάρμακα, αλλά και βασικά χημειοθεραπευτικά.

«Χρειάστηκε επείγουσα συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου για να μπορούν οι εξωτερικοί ασθενείς να προμηθευτούν τα χημειοθεραπευτικά τους από το φαρμακείο του νοσοκομείου. Οι αρχικές οδηγίες ήταν να δίνουμε ηλεκτρονικές συνταγές που ήταν πρακτικά αδύνατο να εκτελεστούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία οδηγώντας τους ασθενείς σε ταλαιπωρία και καθυστέρηση. Η γραφειοκρατία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της ηλεκτρονικής αναγραφής παραπεμπτικών με απόλυτα ανεπαρκή υποδομή πληροφορικής έχει επιδεινώσει την ήδη βεβαρυμένη κατάσταση», επισήμανε η κ Κυνηγού.

Οι εφημερίες στο Θεαγένειο, σύμφωνα με την ίδια, είναι ανασφαλείς καθώς όλο το νοσοκομείο εφημερεύει χωρίς κανέναν ενεργό ειδικό ογκολόγο, παθολόγο ή χειρουργό και υπάρχουν τμήματα όπου δεν εφημερεύει κανείς γιατρός ούτε κάν σε εφημερία ετοιμότητας.

Η κ Κυνηγού κατάγγειλε ακόμη ότι οι χημειοθεραπείες παρά την έγκριση από το Επιστημονικό Συμβούλιο και τον ΕΟΦ δεν εγκρίνονται από τα ταμεία, ότι υπάρχουν εξετάσεις που πρέπει να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι γιατί και αυτές δεν τις εγκρίνουν τα ταμεία, ενώ οι ανασφάλιστοι καλούνται να προπληρώσουν κάθε μέρα της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.

Συνάντηση Μπαμπινιώτη, με την ομοσπονδία καθηγητών πανεπιστημίου



Με τα μέλη του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), συναντήθηκε ο υπουργός Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτης, και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που απασχολούν την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθηγητές αναφέρθηκαν στις εφορευτικές επιτροπές που συγκροτήθηκαν σε διάφορα πανεπιστήμια για να διενεργήσουν εκλογές των μελών των νέων συμβουλίων διοίκησης, τονίζοντας ότι αυτές δεν «λειτουργούν», καθώς ορίστηκαν εκτός πανεπιστημίων από την πρώην ηγεσία του υπουργείου για να εφαρμόσουν διατάξεις του νέου Νόμου Πλαισίου για τις οποίες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι διοικήσεις όλων των πανεπιστημίων της χώρας. Παράλληλα, οι καθηγητές έθεσαν τα μισθολογικά και θεσμικά αιτήματα των πανεπιστημίων, τις εξελίξεις πανεπιστημιακών που εκκρεμούν, τα θέματα της έρευνας.

Στο τέλος της συνάντησης ο υπουργός δήλωσε ότι η συζήτηση με τους καθηγητές ήταν ουσιαστική και ότι τα θέματα που τέθηκαν μπορούν να αντιμετωπισθούν. «Όλοι συγκλίνουν» είπε «στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του πανεπιστημίου, στην επίλυση των προβλημάτων και στην καταξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου, καθώς έχει δημιουργηθεί μια αρνητική εικόνα».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Ν. Σταυρακάκης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε ο νόμος να εφαρμοσθεί άμεσα και σε όλα τα σημεία του, ενώ χαρακτήρισε θετικό το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση με τον υπουργό.

Η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, Ευγ. Μπουρνόβα, τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης έπειτα από ένα διάστημα απαξίωσης και ζήτησε από το υπουργείο να πάρει πρωτοβουλίες τέτοιες που να δείχνουν στην πράξη ότι εμπιστεύεται τις διοικήσεις των ΑΕΙ.

Ιδιαίτερες αναφορές έκαναν οι καθηγητές στο θέμα της διασφάλισης της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, για το ειδικό μισθολόγιο, αλλά και για την έρευνα στα ιδρύματα. Μάλιστα, δεν δίστασαν να ζητήσουν διάλογο απ΄την αρχή, προκειμένου να επανασχεδιασθεί -όπως είπαν- το τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Αλλαγές στη νομοθεσία για το «πόθεν έσχες»



περψηφίστηκε, από όλα τα κόμματα της Βουλής, με επιμέρους επιφυλάξεις, η πρόταση νόμου 75 βουλευτών για την τροποποίηση της νομοθεσίας περί του «πόθεν έσχες». Την πρόταση υιοθέτησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, κάνοντας λόγο για «ηχηρό μήνυμα ευθύνης και μέτρου» που στέλνει η Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές υπερψήφισαν επί της αρχής και στο σύνολο της την πρόταση, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε μεν «παρών» επί της αρχής, υπερψήφισε, ωστόσο, την πλειονότητα των διατάξεων.

Αναδρομικός έλεγχος

Στην πρόταση νόμου, στην οποία, κατά τη συζήτηση, ενσωματώθηκαν πολλές βελτιωτικές προτάσεις, προβλέπεται, μεταξύ άλλων:

- Αναδρομικός επανέλεγχος των πολιτικών από το 1974 μέχρι 2010.

- Ανάρτηση στο Διαδίκτυο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, όχι μόνο των πολιτικών αλλά και όλων των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες».

- Κατάσχεση υπέρ του Δημοσίου οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου έχει παραλειφθεί να δηλωθεί, αν μέσα σε τρεις μήνες δεν έχει αποδειχθεί ότι νομίμως έχει αποκτηθεί.

«Η θετική αντιμετώπιση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας από όλες τις πτέρυγες της Βουλής δίνει στον ελληνικό λαό ένα καλό δείγμα γραφής του πολιτικού κόσμου. Στέλνει το μήνυμα ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών δεν έχει καμία σχέση με ορισμένους, που είναι και η εξαίρεση του κανόνα, οι οποίοι μπαίνουν στη πολιτική για άλλους λόγους και όχι για αυτούς που τους εκλέγει ο ελληνικός λαός», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, με πρωτοβουλία του οποίου κατατέθηκε η πρόταση νόμου.

«Η πρόταση αυτή δείχνει τον δρόμο της εθνικής συνεννόησης στα μεγάλα ζητήματα της χώρας», τόνισε ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος ανέφερε ότι μπορεί να είναι προς τη θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία αυτή, την οποία στηρίζει το κόμμα του, ωστόσο, όπως είπε, με περιορισμένου χαρακτήρα νομοθετικές παρεμβάσεις δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της αδιαφάνειας στο πολιτικό σύστημα». «Η δική μας πρόταση είναι κατάργηση κάθε απόρρητου, φορολογικού, τραπεζικού, ακόμα και του εμπορικού απόρρητου», συμπλήρωσε.

«Το στοίχημα του πολιτικού κόσμου είναι να γίνεται πραγματικός έλεγχος του «πόθεν έσχες». Και πρέπει όλοι να παλέψουμε γι΄ αυτό για να αποκαλυφθούν αυτοί που πραγματικά μπαίνουν στο δημόσιο βίο με άλλους σκοπούς», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης.

«Η πρόταση αποπειράται να θεραπεύσει, εν μέρει, τα κακώς κείμενα στο «πόθεν έσχες». Ωστόσο για να μη μείνει γράμμα κενό χρειάζεται πολιτική βούληση και συντονισμός με τις διεθνείς προσπάθειες», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο λόγω μαθητικής παρέλασης


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν το Σάββατο 24 Μαρτίου σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, λόγω της μαθητικής παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί στη Λ. Αμαλίας, για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, από τις 7.00 θα απαγορευθεί η στάση και η στάθμευση και θα διακοπεί σταδιακά η κυκλοφορία των οχημάτων στις παρακάτω λεωφόρους, οδούς και πλατείες:

-Λ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.

-Λ. Β. Σοφίας, στο τμήμα της από την συμβολή με την Λ. Β. Κωνσταντίνου έως τη Λ. Αμαλίας.

-Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.

-Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου), σε όλο το μήκος της.

-Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αιόλου και της Πλ. Συντάγματος.

-Λ. Β. Όλγας, σε όλο το μήκος της.

-Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από την οδό Αθ. Διάκου έως Διον. Αρεοπαγίτου.

-Όθωνος, σε όλο το μήκος της.

-Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της.

Ανάλογες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και στους υπόλοιπους δήμουςτης Αττικής όπου θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις, ενώ την παραπάνω ημερομηνία και ώρα θα γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Απειλή για την Κρήτη η διάβρωση των ακτών


Απειλή για την Κρήτη αποτελεί η διάβρωση των ακτών, καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής θα υπάρξει αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Η επισήμανση αυτή έγινε στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά, με θέμα τη διάβρωση των ακτών.

Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης, «το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών υπάρχει σήμερα παντού σε όλη την Κρήτη, όμως κοιτάζοντας σε 30- 40 χρόνια θα έχομε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Λόγω της κλιματικής αλλαγής θα υπάρξει αύξηση της στάθμης της θάλασσας κυρίως στα σημεία όπου υπάρχουν οι ωραιότερες παραλίες όπως τα Φαλάσαρνα, η Γεωργιούπολη, ο Πλατανιάς. Η κλιματική αλλαγή θα μεγεθύνει το πρόβλημα σε όλη την Κρήτη», τόνισε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το εύρος της διάβρωσης εξαρτάται από το ύψος που θα έχει η στάθμη της θάλασσας.

«Αν πάμε στο χειρότερο δυνατό σενάριο, μέσα σε 50 χρόνια η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανεβεί περίπου μισό μέτρο που σημαίνει ότι πολλά ξενοδοχεία στα βόρεια της Κρήτης θα είναι πλωτά ξενοδοχεία όπως στη Βενετία».

Η ημερίδα έγινε με αφορμή τη διάβρωση των ακτών η οποία παρατηρείται από την περιοχή του Κολυμβαρίου μέχρι και τον Πλατανιά και έχει ως αποτέλεσμα μέσα σε λίγα χρόνια να έχουν χαθεί 40 μέτρα παραλίας, ενώ πολλές επιχειρήσεις που βρισκόταν στην παραλία έχουν υποστεί ζημιές.

Ως λύση για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, πέρα από τις παρεμβάσεις που γίνονται προτάθηκε αυτή της εκπόνησης μιας συνολικής μελέτης για όλο το παραλιακό μέτωπο του βόρειου άξονα των Χανίων.

Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη να γίνει σωστή διαχείριση της παράκτιας ζώνης και όλα τα έργα να μην γίνονται αποσπασματικά, αλλά να στηρίζονται σε μελέτες και μετρήσεις.

Ουρές και ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους στον Οίκο Ναύτου


Τεράστιες ουρές και ταλαιπωρία, σήμερα το πρωί, για δεκάδες ασφαλισμένους, έξω τον Οίκο Ναύτου, στην πλατεία Τερψιθέας, στον Πειραιά.

Περισσότερα από 800 άτομα είχαν συγκεντρωθεί έξω, αλλά και μέσα, στο κεντρικό κτίριο, με την κατάσταση να θυμίζει διαδήλωση. Ορισμένοι μάλιστα από τους ασφαλισμένους, βρίσκονταν εκεί για να εξυπηρετηθούν, από τις 4 τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με εργαζόμενους στον Οίκο Ναύτου, έως το μεσημέρι είχαν εξυπηρετηθεί από το ταμείο περισσότερα απο 1.000 άτομα.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, καθώς οι φαρμακοποιοί έχουν προχωρήσει σε διακοπή των πιστώσεων προς τον Οίκο Ναύτου και οι περισσότεροι ασφαλισμένοι πήγαν σήμερα να καταθέσουν τις αποδείξεις και τα δικαιολογητικά, προκειμένου να πάρουν τα χρήματά τους.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Οίκου Ναύτου, Μαρία Δίπλα, μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΝΑΤ Χρήστο Φωτίου και τον γενικό γραμματέα Ναυτιλίας Νικόλαο Λίτινα, θα αποσταλεί εντός της ημέρας επιταγή προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πειραιά, προκειμένου να καλυφθούν οι χρεωστούμενες πιστώσεις προς τα φαρμακεία.

Επίσης, τόνισε ότι έχει ζητηθεί να γίνει από το ΝΑΤ τις επόμενες ημέρες και η καταβολή των υπόλοιπων πιστώσεων προς τρίτους, που αφορούν νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των οφειλόμενων χρημάτων από τον Οίκο Ναύτου, το 2010 και το 2011, προς φαρμακεία, γιατρούς και νοσοκομεία ανέρχεται στο ποσό των 130 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι ο Οίκος Ναύτου εντάσσεται, από 1ης Απριλίου, ως αυτοτελής φορέας στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, μόνο για υγειονομική περίθαλψη (γιατροί, φάρμακα εξετάσεις, νοσηλεία).

Το υφιστάμενο προσωπικό του Οίκου Ναύτου ανέρχεται σε 179 άτομα, εκ των οποίων 46 γιατροί, 21 νοσηλευτές και 4 φαρμακοποιοί. Από το λοιπό διοικητικό προσωπικό και για την εξυπηρέτηση των λοιπών υπηρεσιών του Οίκου Ναύτου που παραμένουν στις αρμοδιότητές του, όπως τα προνοιακά επιδόματα (ασθενείας, ανεργίας, τοκετού, παραπληγίας, νοσηλείας), θα παραμείνουν στον ιατροφαρμακευτικό φορέα των ναυτικών 15 άτομα, που υπηρετούν στις περιφερειακές υπηρεσίες και 15, στις κεντρικές. Το υπόλοιπο προσωπικό, δηλαδή 78 εργαζόμενοι, εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ.

Η περιουσία του Οίκου Ναύτου, η οποία παραμένει στην κατοχή του ιατροφαρμακευτικό αυτού φορέα, είναι πέντε ακίνητα.

Σύλληψη επιχειρηματία για μη απόδοση ΦΠΑ προς το Δημόσιο


Συνελήφθη το μεσημέρι πρόεδρος γνωστής βορειοελλαδίτικης εταιρίας κεραμικών πλακιδίων που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη για μη απόδοση ΦΠΑ προς το Δημόσιο.
Ο ηλικίας 81 ετών επιχειρηματίας συνελήφθη το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Όπως έγινε γνωστό, το ύψος της οφειλής ανέρχεται σε 293.505 ευρώ και αφορά το πρώτο 10μηνο του 2011.

Na σημειωθεί ότι η ιστορική εταιρία, που φέτος συμπληρώνει μισό αιώνα λειτουργίας, βρίσκεται σε παραγωγική αδράνεια για περισσότερους από εννέα μήνες, ενώ προχωρά σταδιακά σε απόλυση των εναπομεινάντων εργαζομένων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Τρεις συλλήψεις για απάτες σε βάρος ιερέων


Οι τρεις συλληφθέντες, με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, επικοινωνούσαν με τα θύματά τους και προφασίζονταν πως ήταν οι ίδιοι ιερείς, που εκπροσωπούσαν Εκκλησιαστικούς ασφαλιστικούς φορείς ή ανταποκριτές του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλειας Δημοσίων Υπαλλήλων. Παραθέτοντας ψευδή στοιχεία, έπειθαν τους παθόντες - ιερείς να καταθέτουν σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς διάφορα χρηματικά ποσά, για τη διευθέτηση υποτιθέμενων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων τους.

Το συνολικό παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμισαν από τις δύο υποθέσεις που έχουν εξιχνιασθεί, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (9.130) ευρώ.

Σε βάρος του 35χρονου ο οποίος φέρεται να κατέχει αρχηγικό ρόλο έχουν σχηματισθεί παρόμοιες δικογραφίες εξαπάτησης ιερέων για πράξεις που είχαν λάβει χώρα κατά το παρελθόν σε όλη την επικράτεια (π.χ. Ρέθυμνο, Ρόδος, Λέσβος, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.λ.π.).

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.

Από την ΕΛΑΣ παρακαλούνται όσοι πολίτες και ιδίως ιερείς έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης με το συγκεκριμένο τρόπο να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, στα τηλέφωνα 22210-37035 και 22210-24574.

Θάνατος Έλληνα πλοιάρχου στην Οδησσό


Την τελευταία του πνοή άφησε στην Οδησσό ο πλοίαρχος του Φ/Γ πλοίου «ARGYROULA», σημαίας νήσων Μάρσαλ. Για το θάνατο του Ελληνα ναυτικού ενημερώθηκε πρωινές ώρες σήμερα η Προξενική Λιμενική Αρχή Οδησσού.

Όπως έγινε γνωστό, χθες το απόγευμα ο 51 ετών πλοίαρχος, ενώ βρισκόταν στο πλοίο, στο λιμάνι της Οδησσού, αισθάνθηκε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του. Αμεσα του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τα μέλη του πληρώματος και παράλληλα ζητήθηκε συνδρομή ιδιωτικού νοσοκομείου. Γιατρός του νοσοκομείου έφθασε στο πλοίο όπου όμως διαπίστωσε το θάνατο του πλοιάρχου.

Η σορός του βρίσκεται στην αρμόδια ιατροδικαστική Υπηρεσία Οδησσού για νεκροψία-νεκροτομή.

Νεκρός ο δολοφόνος της Τουλούζ


Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια της εφόδου στο διαμέρισμα του Μοχαμέντ Μεράχ, ο ένας «αρκετά σοβαρά», σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του Μοχαμέντ Μεράχ ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Κλοντ Γκεάν δήλωσε ότι ο ύποπτος σκοτώθηκε πέφτοντας από το παράθυρο του μπάνιου του διαμερίσματός του, όπου είχε οχυρωθεί περιμένοντας τους αστυνομικούς με τα όπλα στα χέρια.

«Χθες το βράδυ, η τελευταία μας επαφή με τον δολοφόνο επιβεβαίωσε την επικινδυνότητά του. Είπε ότι δεν θα παραδοθεί, και ότι θα σκοτώσει τους αστυνομικούς, εάν επιχειρήσουν να τον συλλάβουν. Τα μέλη της Raid εισήλθαν στο διαμέρισμα από την πόρτα και τα παράθυρα...Τη στιγμή που τα μέσα ανίχνευσης διείσδυσαν στο μπάνιο, ο άνδρας άρχισε να πυροβολεί με σφοδρότητα κατά των δυνάμεων της αστυνομίας. Τελικά, ο Μοχαμέντ Μεράχ πήδηξε από το παράθυρο με ένα όπλο στα χέρια και συνεχίζοντας να πυροβολεί. Τον βρήκαμε νεκρό στο έδαφος».

Κατά την ανταλλαγή πυρών-300 κάλυκες συνολικά- τραυματίσθηκαν τρεις αστυνομικοί, ο ένας «αρκετά σοβαρά».

Η αστυνομία χρησιμοποίησε παραλυτικό αέριο για να εξουδετερώσει τον δράστη, σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας. Νωρίτερα, τρεις νέες εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο πολιορκημένο κτίριο όπου είναι οχυρωμένος ο Μοχαμέντ Μεράχ.

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι από χθες το βράδυ ο Μοχαμέντ Μεράχ είχε σκληρύνει τη στάση του και είχε πει ότι «θέλει να πεθάνει με τα όπλα στα χέρια».

Ουδέποτε είχε φυλακιστεί στο Αφγανιστάν

Ο Μοχάμεντ Μεράχ ύποπτος για τις επιθέσεις στην Τουλούζη δεν είχε φυλακιστεί στο Αφγανιστάν το 2007, δήλωσαν ο δικηγόρος του και Αφγανός αξιωματούχος.

Νωρίτερα, ο διευθυντής της φυλακής της Κανταχάρ Γκουλάμ Φαρούκ είχε δηλώσει πως ο Μεράχ είχε συλληφθεί από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στις 19 Δεκεμβρίου 2007 και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών χρόνων για την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στην επαρχία αυτή του νοτίου Αφγανιστάν.

Όμως το γραφείο του κυβερνήτη της Κανταχάρ ανακοίνωσε πως η πληροφορία αυτή είναι αβάσιμη, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία. «Οι δυνάμεις ασφαλείας της Κανταχάρ ποτέ δεν συνέλαβαν έναν Γάλλο πολίτη με το όνομα Μοχάμεντ Μεράχ», τόνισε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη Αχμαντ Τζαουέντ Φαϊσάλ.

Ο δικηγόρος του Μεράχ στη Γαλλία, Κριστιάν Ετελέν επισήμανε πως ο πελάτης του βρισκόταν σε γαλλική φυλακή από τον Δεκέμβριο του 2007 ως τον Σεπτέμβριο του 2009 για ληστεία και συνεπώς ήταν αδύνατον να βρίσκεται στο Αφγανιστάν.

Καμία μεταμέλεια

Στις επαφές που έχει με τους αστυνομικούς οι οποίοι προσπαθούν να τον πείσουν να παραδοθεί «δεν εκφράζει καμία μεταμέλεια» παρά μόνο επειδή δεν κατάφερε να σκοτώσει περισσότερα άτομα και καυχιέται ότι «γονάτισε τη Γαλλία», πρόσθεσε ο Μολέν.

Η Raid (ειδική μονάδα της αστυνομίας) έκανε πολλές απόπειρες να μπει στο διαμέρισμα όπου κρύβεται ο Μέραχ αλλά κάθε φορά ακούγονταν από μέσα πυροβολισμοί.

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος σχεδίαζε άλλη μια επίθεση σήμερα. Σκόπευε να σκοτώσει άλλον ένα στρατιώτη αλλά και δύο αστυνομικούς, επίσης στην Τουλούζη.

«Δεν έχει καμία επιθυμία να γίνει μάρτυρας. Προτιμά να μείνει ζωντανός», πρόσθεσε ο Μολέν, σημειώνοντας ότι ο 23χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι εκπαιδεύτηκε από την Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

Ο Μέραχ εξήγησε στους αστυνομικούς πώς η Αλ Κάιντα «του έδωσε οδηγίες», όσο καιρό διέμεινε στο Πακιστάν, κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, ζητώντας του να συμμετάσχει σε επίθεση αυτοκτονίας στη Γαλλία, κάτι που αρνήθηκε, αποδεχόμενος αντίθετα 'γενική αποστολή', για επίθεση στο γαλλικό έδαφος», ανέφερε ο ίδιος υπουργός.

To σχέδιο της αστυνομικής επιχείρησης

Η εντολή για την έφοδο του ειδικού σώματος RAID της γαλλικής αστυνομίας στο πενταόροφο κτίριο στη ήσυχη γειτονιά της Τουλούζης δόθηκε στις τρείς και δέκα τα χαράματα, αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός εσωτερικών Κλοντ Γκεάν.

Με το που κτύπησαν όμως την πόρτα του διαμερίσματος, οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν καταιγισμό πυρών μέσα από την πόρτα, με συνέπεια τον τραυματισμό τριών εξ αυτών.

Ο δράστης που άνοιξε πυρ είναι ο Μοχάμεντ Μέραχ (ή Μοαμέντ Μερά), είναι 24 ετών, γάλλος υπήκοος αλγερινής καταγωγής και υποστηρικτής της Αλ Κάιντα στο όνομα της οποίας διέπραξε τις δολοφονίες σε Τουλούζη και Μοντομπάν, όπως φέρεται να υποστήριξε ο ίδιος.

Ταμπουρωμένος στο διαμέρισμά του, διαθέτοντας ένα πραγματικό οπλοστάσιο αποτελούμενο από ένα μικρό πολυβόλο, ένα ημιαυτόματο Καλάσνικοφ και πολλά άλλα μικρότερα όπλα, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του υπουργού, αρνήθηκε να παραδοθεί, ενώ η αστυνομία περικύκλωσε το τετράγωνο.

Ειδική υπηρεσία έκοψε το γκάζι στην περιοχή, από φόβο έκρηξης, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι του κτιρίου υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στις πεντέμισι ακούστηκε νέος καταιγισμός ριπών, στις εννέα το πρωί όμως, ο φερόμενος ως δράστης των φονικών της Τουλούζης πέταξε από το παράθυρό του ένα πιστόλι σε ένδειξη καλής θέλησης, ζητώντας ως αντάλλαγμα να επικοινωνήσει με την αστυνομία.

Έτσι ξεκίνησε η πολύωρη διαπραγμάτευση. Υποσχέθηκε ότι θα παραδοθεί το απόγευμα, πριν όμως ήθελε να μιλήσει για τις πράξεις του. Με δεδομένο ότι προτεραιότητα της αστυνομίας είναι να συλληφθεί ζωντανός, δεν έγινε νέα έφοδος μέσα στο πρωινό.

«Είχε μεγάλη διάθεση να μιλήσει πολύ, να παρουσιάσει τον εαυτόν του και τις ιδέες του» εξήγησε ο Κλοντ Γκεάν.

Στον αστυνομικό που άνοιξε διάλογο μαζί του εξήγησε ότι σκότωσε τα μικρά παιδιά στο σχολείο σε εκδίκηση των παιδιών της Παλαιστίνης, ενώ τους στρατιώτες -ομόθρησκούς του μουσουλμάνους- εξαιτίας της παρουσίας του γαλλικού στρατού στο Αφγανιστάν.

Αντιπρόσωπος της Yamaha βοήθησε στην αναγνώριση

Ένας αντιπρόσωπος της εταιρείας Yamaha, τον οποίο είχε προσεγγίσει ο Μοχάμεντ Μέραχ για να απενεργοποιήσει το αντικλεπτικό σύστημα ενός σκούτερ, έπαιξε ρόλο-κλειδί στην αναγνώριση του δράστη των επτά φόνων, στην Τουλούζη και στο Μοντομπάν, δίνοντας το όνομα του υποψήφιου πελάτη του στην αστυνομία.

Ο Κριστιάν Ντελασερί, ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας Yam 31 στα βορειοανατολικά της Τουλούζης, εξήγησε ότι την Τρίτη, βλέποντας μαζί με αστυνομικούς το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του εβραϊκού σχολείου Οζάρ Χατοράχ, παρατήρησε ότι το μηχανάκι του δράστη είχε ξαναβαφτεί λευκό.

«Ένας νεαρός που γνωρίζαμε είχε έρθει πριν από λίγες ημέρες και ζητούσε πληροφορίες για το πώς θα απενεργοποιούσε τη συσκευή εντοπισμού της μηχανής του. Είπε ότι ήθελε να αποσυναρμολογήσει το σκούτερ για να το ξαναβάψει», δήλωσε ο Ντελασερί.

Ο αντιπρόσωπος έδωσε στην αστυνομία το ονοματεπώνυμο του πελάτη του, που υπήρχε στη βάση δεδομένων της εταιρείας από την εποχή που ο Μέραχ ήταν 14 ετών. Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο σκούτερ δεν είχε πωληθεί από τη δική του εταιρεία και ότι «δεν το είδε ξαναδεί ποτέ».