Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Νεκρός ο δολοφόνος της Τουλούζ


Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια της εφόδου στο διαμέρισμα του Μοχαμέντ Μεράχ, ο ένας «αρκετά σοβαρά», σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του Μοχαμέντ Μεράχ ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Κλοντ Γκεάν δήλωσε ότι ο ύποπτος σκοτώθηκε πέφτοντας από το παράθυρο του μπάνιου του διαμερίσματός του, όπου είχε οχυρωθεί περιμένοντας τους αστυνομικούς με τα όπλα στα χέρια.

«Χθες το βράδυ, η τελευταία μας επαφή με τον δολοφόνο επιβεβαίωσε την επικινδυνότητά του. Είπε ότι δεν θα παραδοθεί, και ότι θα σκοτώσει τους αστυνομικούς, εάν επιχειρήσουν να τον συλλάβουν. Τα μέλη της Raid εισήλθαν στο διαμέρισμα από την πόρτα και τα παράθυρα...Τη στιγμή που τα μέσα ανίχνευσης διείσδυσαν στο μπάνιο, ο άνδρας άρχισε να πυροβολεί με σφοδρότητα κατά των δυνάμεων της αστυνομίας. Τελικά, ο Μοχαμέντ Μεράχ πήδηξε από το παράθυρο με ένα όπλο στα χέρια και συνεχίζοντας να πυροβολεί. Τον βρήκαμε νεκρό στο έδαφος».

Κατά την ανταλλαγή πυρών-300 κάλυκες συνολικά- τραυματίσθηκαν τρεις αστυνομικοί, ο ένας «αρκετά σοβαρά».

Η αστυνομία χρησιμοποίησε παραλυτικό αέριο για να εξουδετερώσει τον δράστη, σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας. Νωρίτερα, τρεις νέες εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο πολιορκημένο κτίριο όπου είναι οχυρωμένος ο Μοχαμέντ Μεράχ.

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι από χθες το βράδυ ο Μοχαμέντ Μεράχ είχε σκληρύνει τη στάση του και είχε πει ότι «θέλει να πεθάνει με τα όπλα στα χέρια».

Ουδέποτε είχε φυλακιστεί στο Αφγανιστάν

Ο Μοχάμεντ Μεράχ ύποπτος για τις επιθέσεις στην Τουλούζη δεν είχε φυλακιστεί στο Αφγανιστάν το 2007, δήλωσαν ο δικηγόρος του και Αφγανός αξιωματούχος.

Νωρίτερα, ο διευθυντής της φυλακής της Κανταχάρ Γκουλάμ Φαρούκ είχε δηλώσει πως ο Μεράχ είχε συλληφθεί από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στις 19 Δεκεμβρίου 2007 και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών χρόνων για την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στην επαρχία αυτή του νοτίου Αφγανιστάν.

Όμως το γραφείο του κυβερνήτη της Κανταχάρ ανακοίνωσε πως η πληροφορία αυτή είναι αβάσιμη, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία. «Οι δυνάμεις ασφαλείας της Κανταχάρ ποτέ δεν συνέλαβαν έναν Γάλλο πολίτη με το όνομα Μοχάμεντ Μεράχ», τόνισε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη Αχμαντ Τζαουέντ Φαϊσάλ.

Ο δικηγόρος του Μεράχ στη Γαλλία, Κριστιάν Ετελέν επισήμανε πως ο πελάτης του βρισκόταν σε γαλλική φυλακή από τον Δεκέμβριο του 2007 ως τον Σεπτέμβριο του 2009 για ληστεία και συνεπώς ήταν αδύνατον να βρίσκεται στο Αφγανιστάν.

Καμία μεταμέλεια

Στις επαφές που έχει με τους αστυνομικούς οι οποίοι προσπαθούν να τον πείσουν να παραδοθεί «δεν εκφράζει καμία μεταμέλεια» παρά μόνο επειδή δεν κατάφερε να σκοτώσει περισσότερα άτομα και καυχιέται ότι «γονάτισε τη Γαλλία», πρόσθεσε ο Μολέν.

Η Raid (ειδική μονάδα της αστυνομίας) έκανε πολλές απόπειρες να μπει στο διαμέρισμα όπου κρύβεται ο Μέραχ αλλά κάθε φορά ακούγονταν από μέσα πυροβολισμοί.

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος σχεδίαζε άλλη μια επίθεση σήμερα. Σκόπευε να σκοτώσει άλλον ένα στρατιώτη αλλά και δύο αστυνομικούς, επίσης στην Τουλούζη.

«Δεν έχει καμία επιθυμία να γίνει μάρτυρας. Προτιμά να μείνει ζωντανός», πρόσθεσε ο Μολέν, σημειώνοντας ότι ο 23χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι εκπαιδεύτηκε από την Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

Ο Μέραχ εξήγησε στους αστυνομικούς πώς η Αλ Κάιντα «του έδωσε οδηγίες», όσο καιρό διέμεινε στο Πακιστάν, κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, ζητώντας του να συμμετάσχει σε επίθεση αυτοκτονίας στη Γαλλία, κάτι που αρνήθηκε, αποδεχόμενος αντίθετα 'γενική αποστολή', για επίθεση στο γαλλικό έδαφος», ανέφερε ο ίδιος υπουργός.

To σχέδιο της αστυνομικής επιχείρησης

Η εντολή για την έφοδο του ειδικού σώματος RAID της γαλλικής αστυνομίας στο πενταόροφο κτίριο στη ήσυχη γειτονιά της Τουλούζης δόθηκε στις τρείς και δέκα τα χαράματα, αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός εσωτερικών Κλοντ Γκεάν.

Με το που κτύπησαν όμως την πόρτα του διαμερίσματος, οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν καταιγισμό πυρών μέσα από την πόρτα, με συνέπεια τον τραυματισμό τριών εξ αυτών.

Ο δράστης που άνοιξε πυρ είναι ο Μοχάμεντ Μέραχ (ή Μοαμέντ Μερά), είναι 24 ετών, γάλλος υπήκοος αλγερινής καταγωγής και υποστηρικτής της Αλ Κάιντα στο όνομα της οποίας διέπραξε τις δολοφονίες σε Τουλούζη και Μοντομπάν, όπως φέρεται να υποστήριξε ο ίδιος.

Ταμπουρωμένος στο διαμέρισμά του, διαθέτοντας ένα πραγματικό οπλοστάσιο αποτελούμενο από ένα μικρό πολυβόλο, ένα ημιαυτόματο Καλάσνικοφ και πολλά άλλα μικρότερα όπλα, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του υπουργού, αρνήθηκε να παραδοθεί, ενώ η αστυνομία περικύκλωσε το τετράγωνο.

Ειδική υπηρεσία έκοψε το γκάζι στην περιοχή, από φόβο έκρηξης, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι του κτιρίου υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στις πεντέμισι ακούστηκε νέος καταιγισμός ριπών, στις εννέα το πρωί όμως, ο φερόμενος ως δράστης των φονικών της Τουλούζης πέταξε από το παράθυρό του ένα πιστόλι σε ένδειξη καλής θέλησης, ζητώντας ως αντάλλαγμα να επικοινωνήσει με την αστυνομία.

Έτσι ξεκίνησε η πολύωρη διαπραγμάτευση. Υποσχέθηκε ότι θα παραδοθεί το απόγευμα, πριν όμως ήθελε να μιλήσει για τις πράξεις του. Με δεδομένο ότι προτεραιότητα της αστυνομίας είναι να συλληφθεί ζωντανός, δεν έγινε νέα έφοδος μέσα στο πρωινό.

«Είχε μεγάλη διάθεση να μιλήσει πολύ, να παρουσιάσει τον εαυτόν του και τις ιδέες του» εξήγησε ο Κλοντ Γκεάν.

Στον αστυνομικό που άνοιξε διάλογο μαζί του εξήγησε ότι σκότωσε τα μικρά παιδιά στο σχολείο σε εκδίκηση των παιδιών της Παλαιστίνης, ενώ τους στρατιώτες -ομόθρησκούς του μουσουλμάνους- εξαιτίας της παρουσίας του γαλλικού στρατού στο Αφγανιστάν.

Αντιπρόσωπος της Yamaha βοήθησε στην αναγνώριση

Ένας αντιπρόσωπος της εταιρείας Yamaha, τον οποίο είχε προσεγγίσει ο Μοχάμεντ Μέραχ για να απενεργοποιήσει το αντικλεπτικό σύστημα ενός σκούτερ, έπαιξε ρόλο-κλειδί στην αναγνώριση του δράστη των επτά φόνων, στην Τουλούζη και στο Μοντομπάν, δίνοντας το όνομα του υποψήφιου πελάτη του στην αστυνομία.

Ο Κριστιάν Ντελασερί, ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας Yam 31 στα βορειοανατολικά της Τουλούζης, εξήγησε ότι την Τρίτη, βλέποντας μαζί με αστυνομικούς το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του εβραϊκού σχολείου Οζάρ Χατοράχ, παρατήρησε ότι το μηχανάκι του δράστη είχε ξαναβαφτεί λευκό.

«Ένας νεαρός που γνωρίζαμε είχε έρθει πριν από λίγες ημέρες και ζητούσε πληροφορίες για το πώς θα απενεργοποιούσε τη συσκευή εντοπισμού της μηχανής του. Είπε ότι ήθελε να αποσυναρμολογήσει το σκούτερ για να το ξαναβάψει», δήλωσε ο Ντελασερί.

Ο αντιπρόσωπος έδωσε στην αστυνομία το ονοματεπώνυμο του πελάτη του, που υπήρχε στη βάση δεδομένων της εταιρείας από την εποχή που ο Μέραχ ήταν 14 ετών. Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο σκούτερ δεν είχε πωληθεί από τη δική του εταιρεία και ότι «δεν το είδε ξαναδεί ποτέ».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου