Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ποια είναι η καλύτερη πόλη για να ζει κάποιος;


Η εξαιρετική υποδομή της Βιέννης, οι ασφαλείς δρόμοι της και οι καλές υπηρεσίες υγείας της την καθιστούν την ωραιότερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς, σύμφωνα με την ετήσια παγκόσμια έρευνα της εταιρείας συμβούλων ανθρωπίνου δυναμικού Mercer, η οποία κατατάσσει τη Βαγδάτη στην τελευταία θέση του καταλόγου που κατάρτισε φέτος.
Σε καλές θέσεις του καταλόγου βρίσκονται επίσης γερμανικές και ελβετικές πόλεις, με τη Ζυρίχη, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ, τη Φρανκφούρτη, τη Γενεύη και τη Βέρνη να βρίσκονται στις 10 πρώτες.
Στα συν της πρωτεύουσας της Αυστρίας, με τα πολύ όμορφα κτίρια, τα πάρκα και το εκτεταμένο δίκτυο για ποδηλάτες είναι και η πρόσφατη μείωση του κόστους του εισιτηρίου της για τα δημόσια μέσα μεταφοράς σε 1 ευρώ την ημέρα.
Άλλο ένα συν είναι η πολύ χαμηλή εγκληματικότητα στην πόλη αυτή των 1,7 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία καταλαμβάνει συχνά την πρώτη θέση του καταλόγου της Mercer.
Η εταιρεία συμβούλων ανθρωπίνου δυναμικού, η οποία αξιολογεί ετησίως περισσότερες από 200 πόλεις στον κόσμο, προειδοποιεί ωστόσο ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις που έρχονται πρώτες δεν θα πρέπει να παίρνουν τη θέση που καταλαμβάνουν ως δεδομένη.
«Δεν έχουν ανοσία σε οποιαδήποτε επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου αν επιμείνει αυτή η (οικονομική) αναστάτωση», σημειώνει στην ιστοσελίδα της εταιρείας ο κορυφαίος ερευνητής της Λάγκιν Παρακάτιλ.
Η Mercer, η οποία καταρτίζει επίσης κατάλογο των πόλεων βάσει της προσωπικής ασφάλειας σε αυτές, κατατάσσει φέτος την Αθήνα σε χαμηλή θέση, λόγω των συμπλοκών ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία και την πολιτική αστάθεια.
«Το 2011 η Αθήνα κατατάσσεται στην Ευρώπη στις πιο χαμηλές θέσεις του καταλόγου για την προσωπική ασφάλεια», επισημαίνει ο Παρακάτιλ.
Ταυτοχρόνως και το Όσλο έπεσε στην 24η θέση στον κατάλογο αυτόν για την προσωπική ασφάλεια μετά το μακελειό τον Ιούλιο από τον Άντερς Μπρέιβικ. Συνήθως βρισκόταν στις πρώτες 15 θέσεις, σύμφωνα με τη Mercer.
Τέλος η πολιτική αναταραχή, η έλλειψη ασφάλειας και οι επιθέσεις σε ντόπιους και ξένους κατατάσσουν τη Βαγδάτη στο χειρότερο μέρος για να μείνει κανείς το 2011, και όσον αφορά την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια, σύμφωνα με τη Mercer.
Η πολιτική και οικονομική αναταραχή στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχει μειώσει τη βαθμολογία στις περιοχές αυτές. «Πολλές χώρες όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Υεμένη είδαν τα επίπεδα της ποιότητας ζωής τους να πέφτουν σημαντικά», επισημαίνει επίσης ο Παρακάτιλ.
«Η πολιτική και οικονομική ανοικοδόμηση στις χώρες αυτές, σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση των βασικών ανθρωπίνων αναγκών, θα ξανανεβάσει αναμφισβήτητα την περιοχή», προσθέτει.
Αν και η γενική εικόνα είναι αβέβαιη για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, λόγω της οικονομικής και πολιτικής αναστάτωσης, πόλεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού φαίνεται ότι θα επωφεληθούν χάρη στην πολιτική σταθερότητα και την στέρεη ανάπτυξη που έχουν.
Το Όκλαντ, το Σίδνεϊ, το Ουέλινγκτον, η Μελβούρνη και το Πέρθ βρίσκονται στις πρώτες 20 θέσεις του καταλόγου του 2011 για την ποιότητα ζωής, ενώ η Σιγκαπούρη είναι η ασιατική πόλη με την καλύτερη κατάταξη (25η θέση) στον κατάλογο αυτόν.
Ακολουθούν ο κατάλογος με τις 10 πόλεις που έρχονται πρώτες όσον αφορά την ποιότητα ζωής στον κατάλογο της Mercer.

1. Βιέννη, Αυστρία

2. Ζυρίχη, Ελβετία

3. Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία

4. Μόναχο, Γερμανία

5. Ντίσελντορφ, Γερμανία

6. Βανκούβερ, Καναδάς

7. Φρανκφούρτη, Γερμανία

8. Γενεύη, Ελβετία

9. Βέρνη, Ελβετία

10. Κοπεγχάγη, Δανία

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αίγυπτος: Στο 70% η συμμετοχή στις εκλογές


Μέλος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου της Αιγύπτου δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πως η συμμετοχή στο πρώτο στάδιο των βουλευτικών εκλογών στη χώρα θα ξεπεράσει το 70%.
«Δεν υπάρχει κάποιος τωρινός ή οριστικός υπολογισμός, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι, βάσει αυτών που βλέπουμε μέχρι στιγμής, θα ξεπεράσει το 70%. Ελπίζω ότι θα φτάσει σε περισσότερο από 80% ως το τέλος της ημέρας», δήλωσε ο στρατηγός Ισμαήλ Άτμαν στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ευρωβαρόμετρο: 63% των Ελλήνων φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους


Το 63% των Ελλήνων, που απασχολούνται, ανησυχούν ότι τους επόμενους μήνες μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμερου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα στις Βρυξέλλες.
Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ισπανία (72%), ενώ υψηλό ποσοστό παρατηρείται και στη Λιθουανία (61%). Στους «27» το 35% των πολιτών, που έχουν σήμερα δουλειά, εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να βρεθούν χωρίς απασχόληση τους επόμενους μήνες.
Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην αγορά και των περιορισμένων δυνατοτήτων που παρουσιάζονται για την ανάληψη ιδιωτικών πρωτοβουλιών είναι ότι, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, το 76% των Ελλήνων και το 70% των πολιτών στην ΕΕ αποκλείουν το ενδεχόμενο να «ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση αν χάσουν τη δουλειά τους». Παράλληλα, το 71% των Ελλήνων και το 72% των πολιτών στην ΕΕ θεωρούν ότι «οι συμβάσεις εργασίας θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες για να ενισχύσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας», ενώ το 65% των συμπολιτών μας και το 34% των υπολοίπων ευρωπαίων εκτιμούν ότι στη χώρα τους «πολλοί άνθρωποι βγαίνουν πολύ νωρίς στη σύνταξη».
Εξάλλου, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 54% των Ελλήνων και το 52% των πολιτών στην ΕΕ υποστηρίζουν ότι η ΕΕ έχει θετική επίδραση στην πολιτική απασχόλησης στη χώρα τους, όπως για παράδειγμα στη βοήθεια που δίνεται σε άτομα να βρουν δουλειά.
Tέλος, το 49% των Ελλήνων και το 51% των πολιτών στην ΕΕ υποστηρίζουν ότι η ΕΕ έχει θετική επίδραση στην κοινωνική πολιτική στη χώρα τους, όπως για παράδειγμα στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανήλικοι ζητιάνευαν παριστάνοντας τους κωφάλαλους


Συνελήφθησαν τέσσερις ανήλικοι επαίτες χθες βράδυ στην πλατεία Συντάγματος με την κατηγορία της απάτης κατά συναυτουργία.
Ειδικότερα οι συλληφθέντες, τέσσερα παιδιά από τη Ρουμανία ηλικίας 9, 13, 14 και 16 ετών, το τελευταίο πενθήμερο, παρίσταναν τους κωφάλαλους στην είσοδο του σταθμού του μετρό στο Σύνταγμα, επιδεικνύοντας έγγραφα με την ένδειξη «Σύλλογος Κωφαλάλων», και χρησιμοποιώντας δήθεν τη νοηματική μέθοδο εξαπατούσαν τους διερχόμενους πολίτες, από τους οποίους λάμβαναν διάφορα χρηματικά ποσά.
Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 175 ευρώ και τέσσερα ντοσιέ που περιείχαν έγγραφα με την ένδειξη Σύλλογος Κωφάλαλων, Διεθνής Σύλλογος Αστέγων και Για τα παιδιά που είναι στο δρόμο. Τα πέντε απο τα έγγραφα ήταν συμπληρωμένα με στοιχεία πολιτών, υπογραφές και χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 1.176 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ποιες ειδικότητες από το χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας εξαιρούνται από την εφεδρεία

Περίπου 60 ειδικότητες σχετικές με την Υγεία και την Πρόνοια εξαίρεσε από τις «μαύρες λίστες» όσων εντάσσονται στην εργασιακή εφεδρεία, με κατεπείγουσα εγκύκλιό του προς τις Διοικήσεις των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Πρόκειται κυρίως για υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή πληρώματα ασθενοφόρων, τραυματιοφορέων, επισκεπτών υγείας, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό, ενώ πρέπει να υπενθυμιστεί πως γιατροί και νοσηλευτές ούτως ή άλλως είχαν εξαιρεθεί από το νέο μέτρο, βάσει σχετικού νόμου που έχει ήδη ψηφιστεί.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο και ποιες είναι οι συγκεκριμένες κατηγορίες που εξαιρούνται της εργασιακής εφεδρείας εδώ :

http://tinyurl.com/cpv6x9d

Eurostat: Παχύσαρκοι το 17,6% των Ελλήνων


Παχύσαρκο είναι τo 17,6% τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, άνω των 18 ετών, στην Ελλάδα, ενώ στην ΕΕ η παχυσαρκία κυμαίνεται μεταξύ 8% και 23,9%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και αφορούν την περίοδο 2008-2009.
Στα 19 κράτη μέλη της ΕΕ για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας παρατηρούνται στη Ρουμανία (8% για τις γυναίκες και 7,6% για τους άνδρες), την Ιταλία ( 9,3% για τις γυναίκες και 11,3% για τους άνδρες) και τη Βουλγαρία ( 11,3% για τις γυναίκες και 11,3% για τους άνδρες) και τα υψηλότερα στη Μεγάλη Βρετανία ( 23,9% για τις γυναίκες και 22,1% για τους άνδρες) και τη Μάλτα ( 21,1% για τις γυναίκες και 24,7% για τους άνδρες).
Σε ότι αφορά ειδικότερα τις γυναίκες στην Ελλάδα η παχυσαρκία αφορά το 3,2% των γυναικών ηλικίας 18-24 ετών, το 9,2% στις ηλικίες 25-44 ετών, το 24,6% στις ηλικίες 45-64 ετών και το 32,4% στις ηλικίες 65-74 ετών.
Σε ότι αφορά τους άνδρες, στη χώρα μας, η παχυσαρκία αφορά το 3,7% των ανδρών ηλικίας 18-24 ετών, το 15,4% στις ηλικίες 25-44 ετών, το 22,7% στις ηλικίες 45-64 ετών και το 25,8% στις ηλικίες 65-74 ετών.
Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ακόμη ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ η παχυσαρκία μειώνεται όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης.
Αναλυτικότερα για την Ελλάδα, η παχυσαρκία αφορά το 25,2% των γυναικών με «χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης» το 13,5% των γυναικών με «μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης» και το 8,4% των γυναικών «με ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης». Σε ότι αφορά τους άνδρες στην Ελλάδα η παχυσαρκία αφορά το 20,2% των ανδρών με «χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης» το 17,6% των ανδρών με «μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης» και το 13,9% των ανδρών «με ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης»
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπερψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του 2012 από την Επιτροπή Οιονομικών της Βουλής


Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που χαρακτηρίστηκε από την πολύ μικρή συμμετοχή των βουλευτών.

Fitch: Υποβάθμισε την Πορτογαλία στο επίπεδο «σκουπίδι»


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας, από το επίπεδο «ΒΒΒ-» στο επίπεδο «ΒΒ+», προχώρησε σήμερα ο οίκος Fitch, διατηρώντας αρνητική την προοπτική της χώρας. Η συγκεκριμένη βαθμίδα κατάταξης είναι η λεγόμενη «junk», δηλ. «σκουπίδι».
Για την απόφασή του αυτή ο οίκος επικαλείται τη δυσμενή αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης τόσο στην Πορτογαλία όσο και γενικότερα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ κατά 3% το 2012 στην Πορτογαλία, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η χώρα θα ενισχύσουν μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεαματική υπόθεση φοροδιαφυγής στη Βενετία


Στην Βενετία, ένα ζευγάρι δήλωνε εισοδήματα μόλις έξι ευρώ το χρόνο και «έκρυβε» προσόδους ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ. Η οικονομική αστυνομία της πόλης, μετά από πολύμηνες έρευνες, κατάφερε να εξακριβώσει ότι το συγκεκριμένο ζευγάρι (ένας 68χρονος άνδρας και μια 62χρονη γυναίκα) είχε δημιουργήσει δυο εταιρίες, με έδρα το Λουξεμβούργο, διαμέσου των οποίων είχε προχωρήσει σε σειρά αγοραπωλησιών ακινήτων και οικοδομήσιμων εκτάσεων.
Η πιο σημαντική πώληση αφορούσε, το 2008, μια έκταση εκατόν ογδόντα εκταρίων - ή το αντίστοιχο διακοσίων γηπέδων ποδοσφαίρου - σε παραθαλάσσια περιοχή έξω από την Γαληνότατη. Αυτή επέτρεψε στους δυο κατηγορούμενους για φοροδιαφυγή να αυξήσουν τους Λουξεμβουργιανούς, τραπεζικούς λογαριασμούς τους, με εξήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Η πώληση, φυσικά, δεν είχε συμπεριληφθεί σε καμία φορολογική δήλωση.
Το ζευγάρι από την Βενετία τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια δεν είχε καταβάλλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους. Οι συνολικές αποταμιεύσεις και επενδύσεις του στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας (Guardia di Finanza) αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Ως πρώτη δόση, πρόκειται να ζητηθεί από το ζευγάρι φοροφυγάδων από την βορειοανατολική Ιταλία να καταβάλλει έντεκα εκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του 2011.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Κομισιόν «τα χρέη της Λιβύης» προς ελληνικές, ευρωπαϊκές επιχειρήσεις


Το θέμα των εκκρεμών λιβυκών χρεών προς ελληνικές επιχειρήσεις ανέδειξε ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος με σχετική ερώτηση προς το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι ελληνικές αρχές έχουν κατά καιρούς ασκήσει έντονες πιέσεις προς την λιβυκή πλευρά για τη διευθέτηση των εν λόγω χρεών. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εκδοθεί αποφάσεις Λιβυκών δικαστηρίων, οι οποίες δικαιώνουν τις ελληνικές εταιρείες, αλλά καμία από αυτές δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Σημειώνεται ότι το ποσό των απαιτήσεων σήμερα ανέρχεται στο ποσό των $ 716,2 εκ. δολ. ΗΠΑ λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή ισοτιμία του Λιβυκού δηναρίου (καθώς έχει υποτιμηθεί κατά 400% σε σχέση με την εποχή δημιουργίας των χρεών).
Το πρόβλημα βέβαια δεν αφορά μόνο ελληνικές επιχειρήσεις. Λιβυκά χρέη εκκρεμούν και προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Με την ερώτησή του, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος ζητά από το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσδιορίσουν σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να προβούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η χειρότερη ομάδα ποδοσφαίρου στον κόσμο κέρδισε –επιτέλους- αγώνα!


Μετά από 30 σερί ήττες τα τελευταία περίπου 20 χρόνια η Αμερικανική Σαμόα πέτυχε την πρώτη νίκη της ιστορίας της, επικρατώντας της Τόνγκα με 2-1 για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2014!
Η συγκεκριμένη ομάδα βρίσκεται στην 204 θέση στην επίσημη κατάταξη της FIFA, που είναι και η τελευταία…
Ωστόσο η νίκη αυτή αντιμετωπίστηκε σαν να κατακτήθηκε το... Παγκόσμιο Κύπελλο από τους περίπου 65.000 κατοίκους της που ζουν σε μια κουκκίδα στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό νοτιοανατολικά της ανεξάρτητης Σαμόα.
Βέβαια η Αμερικανική Σαμόα έχει ήδη κερδίσει μια θέση στην παγκόσμια ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς το 31-0 με το οποίο ηττήθηκε το 2001 από την Αυστραλία, είναι η μεγαλύτερη ήττα σε επίπεδο εθνικών ομάδων!
Ο νέος προπονητής της ομάδας Τόμας Ρόνγκεν, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα μόλις 3 βδομάδες πριν δήλωσε ότι: «Ελπίζω να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη θέση μας στην κατάταξη της FIFA και να μπούμε στην 100άδα». Ο Ρόνγκεν εξήγησε επίσης πως «το ποδόσφαιρο δεν είναι διαδεδομένο στη χώρα και όλοι οι παίκτες αναγκάζονται να χάσουν μεροκάματα για να παίξουν για την εθνική ομάδα». Για το λόγο αυτό το ποδόσφαιρο είναι ερασιτεχνικού επιπέδου αλλά για τον Ρόνγκεν αυτό είναι και το καλύτερο αφού «το παιχνίδι γίνεται κυνικό στο πιο υψηλό επίπεδο, αλλά εδώ πρόκειται για 23 τύπους που κάνουν θυσίες».

Βατοπέδι: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Αρσένιος


Ελεύθερος μετά από απολογία τριών ημερών αφέθηκε ο μοναχός Αρσένιος που εμπλέκεται στην υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων της Μονής Βατοπεδίου. Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και υποχρέωση να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δύο φορές το μήνα.

Με στάση εργασίας απαντά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ


Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ απαντά στην λήξη της κατάληψης που έγινε κατόπιν επέμβασης της αστυνομίας, με τετράωρη στάση εργασίας από τις 12 σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση και 48ωρη από σήμερα για όλους τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Πληροφορικής.
Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ δηλώνει ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια

Δικαστήριο διέγραψε χρέος ύψους 250.000 ευρώ!


Δικαιώθηκε από το Ειρηνοδικείο του Ηρακλείου Κρήτης ένας δανειολήπτης, ο οποίος από σήμερα οφείλει στις τράπεζες το ποσό των 50.000 ευρώ έναντι των 300.000 που χρώσταγε πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης!
Ο δανειολήπτης απευθύνθηκε στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, όπου και εμφάνισε αδυναμία πληρωμής και έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 3869/2010.
Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου έκρινε ότι ο πολίτης αυτός πράγματι αδυνατεί να πληρώσει και αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία να κάνει μια νέα αρχή, διαγράφοντας 250.000 ευρώ από το συνολικό του χρέος, παρά τις αντιρρήσεις των τραπεζών.
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης τονίζει «ότι με τις συνεχείς θετικές αποφάσεις των Ειρηνοδικείων Κρήτης, νιώθει δικαιωμένη και καλεί τους καταναλωτές - δανειολήπτες της Κρήτης, να επωφεληθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 3869/2010 και να εμπιστευτούν τις Πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών, μα προπάντων την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η οποία είναι έτοιμη με το έμπειρο στελεχιακό της προσωπικό, σε εθελοντική βάση, να συνδράμει κάθε πο

Απέδρασε κρατούμενος από αστυνομικό τμήμα στην Κω


Απέδρασε χθες το απόγευμα ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας που κρατείτο στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Κω.
Ο 35χρονος είχε συλληφθεί για για εμπόριο ναρκωτικών και ληστεία, ενώ κρατούνταν προσωρινά στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος, μαζί με άλλους κρατούμενους, που είχαν μεταχθεί από τις Δικαστικές Φυλακές Κω, προκειμένου την ίδια ημέρα να μεταχθούν στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής.
Ο κρατούμενος παραβίασε το κάγκελο του παραθύρου του κρατητηρίου και από εκεί μετέβη στον εσωτερικό αύλειο χώρο του οικήματος, από όπου στη συνέχεια διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.
Σε βάρος του αστυνομικού που εκτελούσε υπηρεσία σκοπού καταστήματος – κρατητηρίων, σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για ελευθέρωση κρατουμένου από αμέλεια και με εντολή της Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Κω αφέθηκε ελεύθερος.
Ο 35χρονος αναζητείται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

«Δεν θα μειωθούν άλλο οι συντάξεις», διαβεβαιώνει ο διοικητής του ΙΚΑ


Κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω μείωση των συντάξεων εμφανίστηκε μέσω του ΣΚΑΪ ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
«Θα αντιμετωπίσουμε με εξειδικευμένο τρόπο τη μείωση των εσόδων και εκτιμώ ότι από το 2013 τα έσοδα θα ανακάμψουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος.
Ωστόσο, για περισσότερες λεπτομέρειες, ο κ. Σπυρόπουλος παρέπεμψε για τον Ιανουάριο

Τραγικός θάνατος μικρού αγοριού στην Κω


Νεκρό στο μπάνιο του σπιτιού του βρέθηκε ένα μικρό αγοράκι στην περιοχή Πυλί στην Κω. Το αγοράκι είχε τυλιγμένο το τηλέφωνο του μπάνιου γύρω από το λαιμό του.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο θάνατος του παιδιού οφείλεται σε ατύχημα, ωστόσο η νεκροτομή που θα γίνει σήμερα αναμένεται να ρίξει φως στα ακριβή αίτια του θανάτου του.

Στάση εργασίας από ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ και γιατρούς


Παναττική στάση εργασίας κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για σήμερα από τις 13:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου η εργαζόμενοι να παρευρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσει σήμερα η ΑΔΕΔΥ στις 13:30 έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αντιδρώντας στην εφεδρεία.
Η ΟΛΜΕ αποφάσισε τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κινητοπποιήσεις της ΔΕΗ και εξήγγειλε στάση εργασίας από τις 12:00 ως τις 14:00 και από τις 14:00 ως τις 16:00.
Εν τω μεταξύ, σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν από τις 11.30 έως τις 14.30 οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) έξω από τα γραφεία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας οι γιατροί διαμαρτύρονται για τις "αφερέγγυες πολιτικές του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ".

Εκτός λίστας βαρέων - ανθυγιεινών 166.000 ασφαλισμένοι- Δείτε τη λίστα


Εκτός της λίστα βαρέων και ανθυγιεινών μένουν 166.000 ασφαλισμένοι, καθώς σε αυτή θα υπάγονται πλέον 365.000 περίπου εργαζόμενοι από 531.000 που ήταν με βάση το σημερινό καθεστώς.
Η νέα λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας και ισχύει από 1 Νοεμβρίου 2011.
Ωστόσο στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα συνεχίσουν να απασχολούνται οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2015 12 έτη ασφάλισης στα ΒΑΕ (3.600 ημέρες).
Στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών εντάσσονται για πρώτη φορά: το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι αγρεργάτες που απασχολούνται θα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.
Αντίθετα, στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται:
Το διοικητικό προσωπικό (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.)
Πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο
Ζαχαροπλάστες
Εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κλπ.
Οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί
Καμαριέρεςhttp://www.blogger.com/img/blank.gif
Κομμωτές – κομμώτριες, κουρείς
Ταμίες πολυδυναμικού super market
Οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης
Προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς
Συντηρητές κτιρίων

Δείτε όλη τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών:

http://government.gov.gr/wp-content/uploads/2011/11/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AC.pdf

Στάσεις εργασίας σήμερα στα δημόσια ΜΜΕ


Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν και σήμερα (15.00 - 19.00 και 20.00 - 24.00), οι δημοσιογράφοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι τεχνικοί που εργάζονται στα δημόσια ΜΜΕ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

- Την απόσυρση των υπευθύνων δηλώσεων για την κατάταξη στην εφεδρεία.

- Να μην εφαρμοστεί ο νόμος «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015».

- Να σταματήσει κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ΕΡΤ, της Δημόσιας και Δημοτικής Ραδιοτηλεόρασης και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης-Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας.

- Να προστατευθεί το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης. Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν και σήμερα (15.00 - 19.00 και 20.00 - 24.00), οι δημοσιογράφοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι τεχνικοί που εργάζονται στα δημόσια ΜΜΕ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

- Την απόσυρση των υπευθύνων δηλώσεων για την κατάταξη στην εφεδρεία.

- Να μην εφαρμοστεί ο νόμος «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015».

- Να σταματήσει κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ΕΡΤ, της Δημόσιας και Δημοτικής Ραδιοτηλεόρασης και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης-Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας.

- Να προστατευθεί το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης.

Έληξε η κατάληψη στη ΔΕΗ με την παρέμβαση των ΜΑΤ


Ένταση επικράτησε νωρίς σήμερα το πρωί στο κτίριο του κέντρου έκδοσης εντολών της ΔΕΗ, επί της λεωφόρου Μεσογείων, όπου εδώ και δύο ημέρες πραγματοποιούσαν κατάληψη οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν μπροστά από την είσοδο του κτιρίου, ύστερα από αψιμαχίες με τους εργαζόμενους, οι οποίοι αρνούνταν να υποχωρήσουν.
Τελικά λίγο μετά τις 8 και μισή το πρωί τα ΜΑΤ έληξαν την κατάληψη, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Νίκου Φωτόπουλου και 12 ακόμα ατόμων.
«Τον αγώνα δεν τον εγκαταλείπουμε… δε θα κάνουμε την εγκληματική κίνηση να βυθίσουμε στο σκοτάδι τον κόσμο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος.
Στο σημείο μετέβη εκ νέου εισαγγελέας, ο οποίος διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν ζημιές στο εσωτερικό του κτιρίου.
Το σύστημα πληροφορικής επανέρχεται σταδιακά.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Αυστηρό μήνυμα ΥΠΕΚΑ στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ


Ο νόμος θα τηρηθεί, υπάρχει εισαγγελική εντολή και θα γίνει ό, τι χρειάζεται δήλωσε απόψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάληψη της Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΔΕΗ από τη ΓΕΝΟΠ.

Η κατάληψη συνεχίζεται σήμερα για τρίτη ημέρα (ξεκίνησε την Κυριακή) με σκοπό να αποτραπεί η έκδοση εντολών διακοπής ρεύματος στους καταναλωτές που δεν πληρώνουν το τέλος ακινήτων. Ωστόσο, έχει επιπτώσεις στο σύνολο των συναλλαγών της επιχείρησης με τους καταναλωτές καθώς εκτός από την κατάληψη των γραφείων έχει κοπεί και η ηλεκτροδότηση στη Διεύθυνση Πληροφορικής.

Το απόγευμα μπήκε στο κτίριο, συνοδεία αστυνομικών, ο Διευθυντής της υπηρεσίας χωρίς να παρεμποδιστεί από τους συνδικαλιστές.

Η ΓΕΝΟΠ ανακοίνωσε απόψε ότι η κατάληψη συνεχίζεται και κάλεσε τους πολίτες που αντιδρούν στο τέλος ακινήτων να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Πληροφορικής, στην οδό Μεσογείων.

Στη δημοσιότητα η λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά


Περίπου 365.000 εργαζόμενοι, από 531.000 που ήταν με βάση το σημερινό καθεστώς, υπάγονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, σύμφωνα με τη νέα λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η νέα λίστα θα ισχύσει από 1/11/2011 για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και νέες κατηγορίες όπως το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι αγρεργάτες που απασχολούνται θα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.

Αντίθετα, στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται: το διοικητικό προσωπικό (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.), πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο, ζαχαροπλάστες, εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κλπ, οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί, καμαριέρες, κομμωτές, κομμώτριες, κουρείς , ταμίες πολυδυναμικού super market, οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς και συντηρητές κτιρίων.

Απειλή για την υγεία των Ελλήνων το αλκοόλ


Σοβαρή απειλή για την υγεία των Ελλήνων αποτελεί η κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της «1ης πανελλήνιας έρευνας γνώσης για το αλκοόλ».

Σύμφωνα με την έρευνα, 800.000 Έλληνες δηλώνουν ότι πίνουν αλκοόλ καθημερινά, με τους μισούς να αποδίδουν την έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωσή του σε αδυναμία χαρακτήρα, ενώ μόνο τρεις στους δέκα αναγνωρίζουν πως η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση αλκοόλ είναι αλκοολισμός.

Επίσης, λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες γνωρίζουν ότι η αιθυλική αλκοόλη (αλκοόλ) είναι κλασική εξαρτησιογόνος ουσία (ναρκωτικό).

Το 84,7% των ατόμων μεταξύ 17 και 24 ετών είναι ενήμερα για το επιτρεπτό όριο αλκοόλ κατά την οδήγηση, ενώ το 20,4% όχι.

Το 30,25% δεν γνωρίζει αν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ παιδιά και έφηβοι και το 10% δεν γνωρίζει ότι οι έγκυες γυναίκες απαγορεύεται να καταναλώνουν οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ.

Η «1η πανελλήνια έρευνα γνώσης για το αλκοόλ» καταγράφει το επίπεδο γνώσης των Ελλήνων, τις πιθανές συνέπειες της αλόγιστης χρήσης, καθώς και τις ανάγκες ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σήμερα από την ΜΚΟ «ΝΗΦΑΛΙΟΙ-στην υγειά μας» και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Υπεύθυνη κατανάλωση. Υπεύθυνη ενημέρωση». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας το υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης

Προκαταρκτική εξέταση για τη διακοπή ρεύματος της ΔΕΗ




Δεν διαπιστώνεται η διάπραξη αδικημάτων που αφορούν τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΔΕΗ, στο Χολαργό, από την μέχρι στιγμής προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί η Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ.

Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε στην Αστυνομία από τον εισαγγελέα, μετά τη μήνυση που υποβλήθηκε προχτές μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, σχετικά με τη διακοπή της λειτουργίας, από την 20.11.2011, της υπηρεσίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, μέχρι σήμερα (23.11.2011) δεν καταγγέλθηκε ούτε από το διευθυντή η διατάραξη της λειτουργίας της Υπηρεσίας, ούτε από κάποιο εργαζόμενο η παρεμπόδιση της εισόδου του στο χώρο εργασίας.

Σήμερα και μέχρι τη 10η ώρα, (επισημαίνεται στην ανακοίνωση), που προσήλθε ο διευθυντής, η πόρτα του κτιρίου ήταν κλειστή, λόγω του ότι ουδείς μέχρι τότε προσήλθε για να την ανοίξει. Ούτε ο διευθυντής της υπηρεσίας, ούτε άλλος υπάλληλος κατήγγειλε, στην αστυνομική δύναμη που βρίσκεται εκεί, ότι παρεμποδίστηκε η είσοδός του στο χώρο εργασίας, προκειμένου να εφαρμοσθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, διερευνώνται οι ακριβείς αιτίες διακοπής του ρεύματος στο κτίριο της Διεύθυνσης Πληροφορικής, ενώ από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μη παρακώλυση των συγκοινωνιών στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

"Οι τράπεζες μας σκοτώνουν"


Οι τράπεζες μας σκοτώνουν! Αυτό είναι το μήνυμα που περνά η ελληνίδα Βασιλική Τζανάκου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας αντι-εταιρικής καθιστικής διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε χθες έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Κέντρο του Λονδίνου. Περισσότερες από 200 σκηνές έχουν στηθεί έξω από την περίφημη εκκλησία, από τις 15 Οκτωβρίου σε μια μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στην καπιταλιστική υπέρβαση, εμπνευσμένη από την κατάληψη που πραγματοποιείται στην Wall Street της Νέας Υόρκης.

Η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα προκαλέσει ντόμινο σε ολόκληρη την Ευρωπη, εκτιμά δημοσίευμα του Spiegel


Η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και το ντόμινο που θα προκαλέσει, είναι το θέμα του δημοσιεύματος που ανάρτησε πριν από λίγο το Spiegel online. Ο Wolfgang Münchau αναλύει εύστοχα τα όσα διαδραματίζονται εδώ και καιρό στην ευρωζώνη και προβλέπει όλα όσα ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιούν ότι θα συμβούν.
Σας παραθέτουμε αυτούσιο ολόκληρο το δημοσίευμα:



Σε ολοένα και περισσότερες χώρες εξαπλώνεται η κρίση χρέους της ευρωζώνης. Και οι πολιτικοί αντιδρούν πιο αδύναμα από ποτέ. Οι ηγέτες της Ευρώπης υποτιμούν τις επιπτώσεις που θα έχει η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ - και δεν καταφέρνουν για ακόμη μια φορά να μάθουν από τα λάθη τους.

Θυμάστε τη θεωρία του ντόμινο του Χένρι Κίσινγκερ; Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α φοβόταν ότι οι γείτονες ενός κράτους, που ήταν υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης, θα «έπεφταν» με τη σειρά τους στην επιρροή της Μόσχας. Σήμερα, τη θεωρία αυτή μπορεί να δει κανείς στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης. Τα κρατικά ομόλογα όλο και περισσότερων χώρων της ευρωζώνης δέχονται επίθεση. Σύντομα, μια χώρα μετά την άλλη θα μπορούσε να ανατραπεί.

Ο λόγος για αυτή την απελπιστική κατάσταση είναι η καταστροφική διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη. Ο Γερμανός Ότο φον Μπίσμαρκ είχε πει κάποτε ότι μόνο οι ανόητοι μαθαίνουν από τα λάθη τους - ο ίδιος προτιμούσε να μάθει από τα λάθη των άλλων. Αυτή τη στιγμή, κανένας πολιτικός ή σύμβουλος στην Ευρώπη δεν έκανε τον κόπο να μάθει από το πάθημα της Αργεντινής ή των ασιατικών χωρών. Στην Ευρώπη, μάλιστα δεν μαθαίνουν και από τα δικά τους λάθη.

Η δημόσια φλυαρία για την ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από τη ζώνη του ευρώ είναι ένα παράδειγμα του πώς επαναλαμβάνουν τα λάθη τους. Το καλοκαίρι, δεν έδωσαν καθόλου βάση στον αντίκτυπο της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην αναδιάρθρωση του χρέους. Τώρα, υποτιμούν τις συνέπειες που θα έχει η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό τους νόμισμα.


Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Τον περασμένο Μάρτιο, οι ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν να εγγυηθούν για όλες τις επενδύσεις στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι το 2013. Τον Ιούλιο, όμως, προχώρησαν και διαπραγματεύτηκαν τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών για την ελληνική αναδιάρθρωση του χρέους. Η οικονομική κατάσταση στη χώρα χειροτέρεψε και το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία μετατοπίστηκε. Εκείνη την εποχή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνέστησε προσοχή. Προέβαλαν το επιχείρημα ότι αν ακολουθηθεί αυτός ο δρόμο, οι επενδυτές θα γίνουν νευρικοί. Ως συμβιβαστική λύση, οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν στην ακόλουθη φόρμουλα: Οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών σε ένα «κούρεμα» δεν θα επαναδιαπραγματευόνταν, και σίγουρα δεν θα επεκτείνονταν και σε άλλα κράτη.

Τις επόμενες εβδομάδες, συνέβη αυτό ακριβώς που φοβόταν η ΕΚΤ. Τα επιτόκια των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 5%. Και αυτό δεν ήταν το μόνο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπασαν την υπόσχεσή τους σε όσα είχαν συμφωνησεί τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο σε οσα είχαν συμφωνησεί τον Ιούλιο. Αποφάσισαν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα έπρεπε να είναι πολύ υψηλότερη.

Μετά από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, οι επενδυτές κατέληξαν στο λογικό συμπέρασμα ότι οι πολιτικοί στην ουσία είχαν πει μόνο ψέματα όλο αυτόν τον καιρό. Υπέθεσαν ότι, αν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία αλλάξει, τότε οι ιδιοκτήτες των πορτογαλικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων θα πρέπει επίσης να κληθούν να συνεισφέρουν. Εν τω μεταξύ, αυτή τη στιγμή ακόμη και οι απλοί ιδιώτες αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης.


Σενάρια Εξόδου

Τις τελευταίες ημέρες, η κρίση έχει επεκταθεί στη Γαλλία. Η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ των γαλλικών κρατικών ομολόγων και των γερμανικών ομολόγων- των λεγόμενων spread - έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Η Γαλλία θα μπορούσε σύντομα να είναι στη θέση, όπου είναι σήμερα η Ιταλία. Εν τω μεταξύ, τα επιτόκια των ισπανικών 10ετών ομολόγων έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 1997. Οι Ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων αντιμετωπίζουν το φαινόμενο του ντόμινο.

Τι θα συμβεί, όμως, εάν η Ελλάδα αφήσει τη ζώνη του ευρώ; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Θα δούμε ένα φαινόμενο ντόμινο να συμβαίνει από κάθε άποψη. Το SPIEGEL είχε αναφέρει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει αναπτύξει μια σειρά από σενάρια για το τι θα συνέβαινε σε αυτή την περίπτωση. Τα μοντέλα αυτά καθιστούν σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην κατανοεί τους μηχανισμούς και τη δυναμική αυτής της κρίσης.

Το κύριο πρόβλημα της ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ δεν είναι απαραίτητα η άμεση επίπτωση στις τράπεζες. Η γερμανική κυβέρνηση αδιαμφισβήτητα θα είναι σε θέση να πάρει τον πλήρη έλεγχο. Το πραγματικό πρόβλημα είναι το επόμενο ντόμινο. Η κρίση θα εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα στην Ιταλία. Εάν η Ελλάδα αφήσει τη ζώνη του ευρώ, τότε οι ιδιοκτήτες των ελληνικών ομολόγων θα χάσουν όλες τους τις επενδύσεις. Στην καλύτερη περίπτωση, οι Έλληνες θα τους πληρώσουν πίσω ένα μικρό μέρος των επενδύσεων τους – σε σχεδόν άνευ αξίας δραχμές.


Γρήγορη και αποφασιστική επίλυση της κρίσης

Επιπρόσθετα, ποιός επενδυτής θα αγόραζε, εν μέσω αυτής της κατάστασης, πορτογαλικά, ισπανικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα; Ούτε καν μια απόδοση 7 τοις εκατό δεν μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο, του ότι η Ιταλία δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει το χρέος της. Είναι, μάλιστα, μαθηματικά βέβαιο ότι η Ιταλία δεν θα είναι σε θέση να «εξυπηρετήσει» τα δάνειά της, αν τα επιτόκια για τα κρατικά χρέη της, δεν εμπίπτουν. Θα πρέπει άρα να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις δεν επιλύουν μια οξεία κρίση του χρέους. Αυτό έχουν διδάξει παλιότερες κρίσεις.


Κάποια στιγμή, αυτή η στρατηγική του να λέμε ψέματα στους εαυτούς μας, θα καταλήξει στην καταστροφή: την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο σε ισχύ για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να στηθεί ένα προστατευτικό τείχος γύρω από την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ. Αν δεν είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι, τότε θα ανακαλύψουμε ξαφνικά ότι η Πορτογαλία είναι το επόμενο ντόμινο για να πέσει. Εν τω μεταξύ το ντόμινο θα συνεχιστεί.
Ένα από τα πιο σημαντικά διδάγματα που θα πρέπει να πάρουμε από την πολιτική που ακολούθησε η Αργεντινή είναι ότι - ένα ή τον άλλο τρόπο - οι κρίσεις πρέπει να επιλύονται έγκαιρα και αποφασιστικά. Όσο πιο πολύ περιμένουμε, τόσο πιο ακριβά θα το πληρώσουμε. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε η ΕΚΤ.

Στην πραγματικότητα, η Καγκελάριος Μέρκελ και οι συνεργάτες ενεργούν μόνο όταν οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να πανικοβάλλονται. Όταν συμβεί αυτ’ο όμως θα είναι πλέον αργά.

Και, μόλις και το τελευταίο ντόμινο πέσει, θα αποχαιρετήσουμε όλοι το ευρώ για πάντα.

Με τους επικεφαλής της τρόικας συναντάται ο Λ. Παπαδήμος

Με τους επικεφαλής της Τρόικας, που βρίσκονται από σήμερα το πρωί στην Αθήνα, συναντάται αυτήν την ώρα στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Νωρίτερα, το κλιμάκιο της ΕΕ και του ΔΝΤ είχε συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε να επιβεβαιωθούν οι δεσμεύσεις της χώρας μας αλλά και να οργανωθεί η συνεργασία κυβέρνησης και τριμερούς αντιπροσωπείας για την εκτέλεση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο επίκεντρο της συζήτησης με τον υπουργό Οικονομικών, βρέθηκαν επίσης και η εκταμίευση της 6ης δόσης, η προετοιμασία του νέου προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης καθώς και η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο σχήμα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σημειώνεται ότι εκτός από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση συμμετείχαν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης και ο πρόεδρος του ΣΟΕ καθηγητής Γ. Ζανιάς.

ΟΗΕ: 250.000 άνθρωποι αντιμέτωποι με τον λιμό στη Σομαλία

Η πείνα και η ξηρασία μειώνεται στην Σομαλία αλλά 250.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται "στα όρια του λιμού", ανέφερε σήμερα ανακοίνωση του ΟΗΕ.


Τα Ηνωμένα Έθνη υποβάθμισαν την κατάσταση στις τρεις περιοχές, Μπέι, Μπακούλ και Σαμπέλ, από το επίπεδο πέντε, το επίπεδο του λιμού, στο τέσσερα.

Η διατροφική ασφάλεια παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1991, όταν η κεντρική κυβέρνηση κατέρρευσε και ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κατάσταση στη Σομαλία όσον αφορά την πείνα είναι από τις χειρότερες παγκοσμίως.

"Τα ποσοστά θνησιμότητας, ειδικά για τα μικρά παιδιά, παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, εν μέρει λόγω των συνεχιζόμενων ξεσπασμάτων ιλαράς, χολέρας και ελονοσίας" αναφέρει το Κέντρο Ανάλυσης για την Επισιτιστική Ασφάλεια του ΟΗΕ (FSNAU).

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που τόνισε ότι κατά την διάρκεια του 2012 δεν αναμένεται να ξεσπάσει λιμός στη Σομαλία.

Ωστόσο, η υπηρεσία προειδοποίησε ότι τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού, θα χρειάζονται βοήθεια για την διατροφή τους μέσα στους επόμενους εννέα μήνες.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

Ένα βήμα πριν τον μηχανισμό στήριξης και η Ουγγαρία

Η Ουγγαρία έχει αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με σκοπό την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να συναφθεί στις αρχές του επόμενου έτους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

"Η Ουγγαρία έχει αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καταλήξει σε μία νέα συμφωνία, μία συμφωνία η οποία θα συμβάλει στην ουγγρική οικονομική ανάπτυξη" ανέφερε το υπουργείο.

Η ετήσια αποστολή του ΔΝΤ είναι σε εξέλιξη στη Βουδαπέστη μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, αλλά όπως σημειώνει το ίδρυμα δεν έχει την εξουσία να διαπραγματευτεί ένα νέο δάνειο.

"Μια νέα αντιπροσωπεία θα φτάσει στη Βουδαπέστη και πάλι πριν από τα Χριστούγεννα, με επαγγελματίες οι οποίοι για παράδειγμα διαμόρφωσαν τη συμφωνία με την Πολωνία" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γκιόργκι Ματόλσκι.

"Γνωρίζουμε ότι οι ουγγρικές αρχές εξετάζουν την υποβολή αιτήματος προς την Επιτροπή και το ΔΝΤ για μία προληπτική οικονομική υποστήριξη αλλά δεν έχουμε ακόμη λάβει επίσημο αίτημα" δήλωσε σήμερα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος Αμαντέου Αλταφάζ, προσθέτοντας ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν με τις ουγγρικές αρχές και το ΔΝΤ, μετά την κατάθεση επίσημης αίτησης.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

Εγκαινιάστηκε η "Διαδικτυακή Πύλη της ΕΕ για τη Μετανάστευση"

Έτοιμη για «σερφάρισμα» είναι η «Διαδικτυακή Πύλη της ΕΕ για την Μετανάστευση» που εγκαινίασε σήμερα η Κομισιόν. Πρόκειται για έναν νέο ιστότοπο όπου θα παρέχονται χρήσιμες και πρακτικές πληροφορίες για τους υπηκόους τρίτων χωρών που θα ήθελαν να εγκατασταθούν στην ΕΕ, καθώς επίσης και όσους μετανάστες βρίσκονται ήδη στην ΕΕ και θα ήθελαν να μετεγκατασταθούν σε κάποιο άλλο κράτος μέλος.

Η Διαδικτυακή Πύλη για την Μετανάστευση της ΕΕ (ec.europa.eu/immigration) αποτελεί την πρώτη πηγή αποτελεί την πρώτη πηγή επίκαιρων και πρακτικών πληροφοριών για τις διαδικασίες και τις πολιτικές της ΕΕ και των κρατών-μελών σχετικά με τη μετανάστευση, δίνοντας την δυνατότητα σε όσους επιθυμούν, εργαζόμενοι, ερευνητές, σπουδαστές ή άτομα τα οποία επιθυμούν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, να βρούν πληροφορίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους σχετικά με το συγκεκριμένο κράτος –μέλος στο οποίο επιθυμούν να εγκατασταθούν.

Ο ιστότοπος περιλαμβάνει επίσης απευθείας συνδέσμους με τους δικτυακούς τόπους των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για τη μετανάστευση. Ωστόσο, οι χρήστες θα μπορούν επίσης να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα τους, τους τρόπους νόμιμης εισόδου στην ΕΕ αλλά και τους κινδύνους που συνεπάγεται η παράνομη μετανάστευση, όπως για παράδειγμα η εμπορία ανθρώπων ή λαθραία μεταφορά μεταναστών.

Τέλος, οι μετανάστες αλλά και όσοι επιθυμούν να μεταναστεύσουν θα μπορούν να «προμηθευτούν» από τη Διαδικτυακή Πύλης της ΕΕ για την Μετανάστευση έναν εκτενή κατάλογο με τα στοιχεία επικοινωνίας κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που μπορούν να τους φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμοι.

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση Μόντι

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε πριν από λίγο η κυβέρνηση υπό τον Μάριο Μόντι, καθώς στην ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα στην ιταλική Βουλή και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ο νέος πρωθυπουργός της γείτονος χώρας έλαβε συνολικά 556 ψήφους υπέρ και μόλις 61 κατά.

Μπερλουσκόνι: «Ο Μόντι μπορεί να παραμείνει στην εξουσία έως το 2013»


Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί την παραμονή του διαδόχου του --επικεφαλής μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών-- Μάριο Μόντι στην εξουσία ως το 2013, υπαναχωρώντας από τις ως τώρα εκκλήσεις του για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο Μόντι, η κυβέρνηση του οποίου --που δεν έχει εκλεγεί-- χρειάζεται την υποστήριξη της βουλής για να παραμείνει στην εξουσία, επανέλαβε σήμερα ότι θέλει να υπηρετήσει για το υπόλοιπο της πενταετούς θητείας της βουλής, η οποία λήγει το 2013.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή ο Μπερλουσκόνι διέψευσε πως είπε σε υποστηρικτές του ότι μπορεί να "τραβήξει την πρίζα", να ρίξει δηλαδή την κυβέρνηση όποτε το θελήσει. "Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση θα ενεργήσει κατά τρόπο που να υπηρετεί τη χώρα όλη την εναπομείνασα περίοδο", είπε.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

«Άκαρπη» η συνάντηση Μέρκελ-Κάμερον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο ότι προτίθενται "να εργαστούν από κοινού" για να επιλυθούν οι διαφωνίες που διχάζουν τις δύο χώρες σε ό,τι αφορά την πολιτική έναντι της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.


Οι δύο χώρες διαφωνούν έντονα σχετικά με την γερμανική πρωτοβουλία για την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές αλλά και στην αξίωση του Βερολίνου να τροποποιηθούν οι συνθήκες της ΕΕ.

"Εργαζόμαστε μαζί για να βρούμε μια κοινή λύση πριν από τη σύνοδο (κορυφής της ΕΕ) την 9η Δεκεμβρίου", δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ.

"Η Γερμανία έχει τα δικά της συμφέροντα και το ίδιο και η Βρετανία", δήλωσε ο Κάμερον. "Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου".

Πριν από την επίσκεψη του Κάμερον --η χώρα του οποίου δεν έχει ενταχθεί στο ευρώ-- ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε έγραψε στην εφημερίδα Financial Times ότι το τύπωμα χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να σωθεί το ενιαίο νόμισμα θα αποτελούσε ένα "βαρύ σφάλμα".

Ο Βέστερβελε τόνισε παράλληλα ότι οι περαιτέρω αλλαγές στις υφιστάμενες συνθήκες της ΕΕ είναι αναπόφευκτες. "Εάν θέλουμε να μεταστρέψουμε την κατάσταση αμετάκλητα, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την τροποποίηση των συνθηκών", ανέφερε ο Βέστερβελε.

Όσο "κουραστική και δύσκολη" κι αν είναι μια τέτοια διαδικασία είναι ο καλύτερος τρόπος για να "αποτραπεί η αποσύνδεση της ευρωζώνης από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ", υποστήριξε.

Ο Κάμερον πιέζει την Μέρκελ να ανατεθεί ευρύτερος ρόλος στην ΕΚΤ, που χαρακτηρίζεται "δανειστής της τελευταίας προσφυγής" για τις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από κρίσεις χρέους. Αυτό όμως θα αποτελούσε "ένα βαρύ σφάλμα", αντέτεινε στο άρθρο του ο Βέστερβελε. "Το να βάλουμε τις εκτυπωτικές μηχανές της ΕΚΤ να δουλέψουν θα έφερε μόνο βραχυχρόνια ανακούφιση στην καλύτερη περίπτωση".

Αλλά ταυτόχρονα (το τύπωμα χρήματος) θα αύξανε τον πληθωρισμό και θα ακύρωνε τις μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε ο Βέστερβελε. "Εν τέλει θα καταλήγαμε με ένα υποτιμημένο νόμισμα και μια ακόμα πιο αποσταθεροποιημένη ευρωζώνη".

Οι Μέρκελ και Σαρκοζί έστειλαν σημαντικά διαφοροποιημένα μηνύματα μετά τη συνάντησή τους, παραδεχόμενοι ότι δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν τις διαφορές πολιτικής που τους χωρίζουν ειδικά για το φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι ουδεμία πρόοδος υπήρξε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Κάμερον επέμεινε ότι χρειάζεται ένα αξιόπιστο "τείχος προστασίας" για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους και να χρησιμοποιηθούν όλοι οι υπάρχοντες θεσμοί. Η Μέρκελ αντίθετα επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ μιας προσέγγισης "βήμα προς βήμα".

"Το βρετανικό αίτημα να χρησιμοποιήσουμε μεγάλη δύναμη πυρός για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της ευρωζώνης είναι σωστό. Αλλά πρέπει να φροντίσουμε ότι δεν θα παριστάνουμε πως διαθέτουμε δυνάμεις που δεν έχουμε. Διότι οι αγορές θα αντιληφθούν πολύ γρήγορα ότι αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα", επισήμανε η Μέρκελ.

"Δεν υποτιμώ καθόλου, ούτε για ένα λεπτό, την δέσμευση των χωρών όπως η Γερμανία και οι άλλες (χώρες) της ευρωζώνης να διασφαλιστεί η επιτυχία του ευρώ", είπε ο Κάμερον.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

ΟΗΕ: Εντονότερα τα καιρικά φαινόμενα τα επόμενα χρόνια

Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει πιο έντονα καιρικά φαινόμενα τα επόμενα χρόνια, κάνοντας τις ημέρες του χειμώνα πιο κρύες και τα καλοκαίρια πιο ζεστά, αναφέρει νέα έκθεση του ΟΗΕ, προειδοποιώντας παράλληλα για τον αυξημένο κίνδυνο να σημειωθούν πλημμύρες αλλά και περίοδοι ξηρασίας σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη.

Η μελέτη που έγινε από την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εκλύονται λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων να επηρεάσουν τα κλιματικά μοντέλα.

Οι πιο φτωχές οικονομίες θα έρθουν αντιμέτωπες με τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς θα αυξάνεται η διατροφική ανασφάλεια. Επιπλέον, ο τουρισμός --μία σημαντική πηγή εισοδήματος για τις αναπτυσσόμενες χώρες-- θα πληγεί.

Τα μικρά νησιωτικά κράτη είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η ταχύτητα των ανέμων των τροπικών κυκλώνων θα ενισχυθεί και οι ζεστές ημέρες θα γίνουν πιο θερμές και συχνότερες, αναφέρουν οι επιστήμονες.

"Η έκθεση δείχνει ότι οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται και πρέπει να διαχειριστούμε αυτόν τον αυξανόμενο κίνδυνο των καταστροφών. Έτσι, πρέπει να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και τις περιοχές που πλήττονται από αυτές τις καταστροφές προτού συμβούν" δήλωσε ο Μάαρτεν βαν Αλστ, ο οποίος εργάζεται στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και συνέβαλε στη συγγραφή της μελέτης.

Η έκθεση καλεί ακόμη τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα τα οποία θα αμβλύνουν την κλιματική αλλαγή χωρίς μεγάλο κόστος.

Το Τέξας και το Κέρας της Αφρικής αντιμετώπισαν φέτος μία δύσκολη περίοδο ξηρασίας, ενώ στην Ταϊλάνδη περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις πλημμύρες.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

Επιτυχίες Λιμενικού Σώματος κατά της διαφθοράς

Την ευαρέσκεια του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη «δέχθηκε» το Λιμενικό Σώμα, στο πρόσωπο του Αρχηγού του Αντιναυάρχου, Αθανάσιου Σούλη για τις διαρκείς επιτυχίες που καταγράφει στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε περίπου 14 μήνες οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση 2.666.158 πακέτων λαθραίων τσιγάρων, 15 φορτηγά πλοία, 27 φορτηγά και ημιφορτηγά, 14 ΙΧ και συνέλαβαν 243 άτομα τα οποία εμπλέκονταν σε υποθέσεις διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, από τις οποίες το ύψος της ζημίας για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 84.140.514,81 ευρώ, ως διαφυγόντες δασμοί.

Παράλληλα στο «μέτωπο» της καταπολέμηση της λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών, κατασχέθηκαν τρία δεξαμενόπλοια και ποσότητες 191,51 τόνων πετρελαιοειδών.

Ακόμη στην μάχη κατά τη διαφθοράς η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του ΛΣ, στο πλαίσιο διακλαδικής συνεργασίας με την υπηρεσία αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος, συμμετείχε σε επιχειρήσεις που απέφεραν σημαντικά αποτελέσματα.

Μεταξύ αυτών η εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών στην Κέρκυρα κατά την οποία συνελήφθης και δύο βαθμοφόροι του Λ.Σ. ενώ σε άλλη επιχείρηση για υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων κατά την οποία εξαρθρώθηκαν τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις, συνελήφθησαν και πέντε Λιμενικοί εκ των οποίων και ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί.

Τέλος ανάμεσα στις επιτυχίες του ΛΣ καταγράφεται και η υπόθεση με το τοπικό γραφείο του Ρωσικού Νηογνώμονα, ο εκπρόσωπος του οποίου φέρεται ότι προμήθευε με «πλαστά» πιστοποιητικά τουριστικά σκάφη.

«Πρέπει να είναι αποφασιστική η απάντηση σε όλους όσους συνεχίζουν τις έκνομες δραστηριότητες και τον παράνομο πλουτισμό. Σε μια εποχή που ολόκληρος ο λαός κάνει θυσίες και συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία και καμία ευνοϊκή μεταχείριση όποιων κι αν αφορά. Να μην χαριστείτε σε κανέναν» είπε ο κ.Χρήστος Παπουτσής στον Αρχηγό του ΛΣ.

Κομισιόν: Θα πάρει πολύ χρόνο η απομείωση του ελληνικού χρέους

Την πεποίθηση ότι η διαδικασία για την απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% (PSI) θα διαρκέσει εβδομάδες, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα ότι οι συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων έχει ήδη φτάσει το 70% με 80%, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προδικάσει το αποτέλεσμα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο κ. Νταλάρα είναι ο καθ΄ ύλην αρμόδιος για να κάνει τέτοιου είδους εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τον Α. Αλταφάζ, το PSI είναι μια περίπλοκη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλά ενδιαφερόμενα μέρη και εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για εβδομάδες. Ανέφερε, επίσης, ότι στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τις τράπεζες για το PSI, η Επιτροπή συμμετέχει μόνο με την ιδιότητα του παρατηρητή, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τηρούνται όλες οι πτυχές της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια για να καθορίσει την τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας, σημείωσε, ωστόσο ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί το νέο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, τόσο το καλύτερο.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί. Όμως θα πάρει χρόνο» , κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

Τροποποίηση των συνθηκών "σε 24 μήνες" βλέπει ο Σόιμπλε

Η Ευρώπη μπορεί να τροποποιήσει τις συνθήκες της "σε 24 μήνες" ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση των κρατών-μελών της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες δομές για μια νέα μορφή διακυβέρνησης", διότι "όσο έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική, έχουμε προβλήματα", σημείωσε ο Σόιμπλε στην διάρκεια μιας συνόδου στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας ότι κρίνει πως το Σύμφωνο Σταθερότητας αποδείχθηκε ανεπαρκές.

Επιπλήξεις απο Παπαδήμο σε υπουργούς για τις διαφοροποιήσεις

Το «αυτί» στους υπουργούς, τράβηξε κατά το πρώτο υπουργικό μετά τη λήψη ψήφου εμπιστοσύνης, ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, με αφορμή τις διαφοροποιήσεις που διαπίστωσε μεταξύ υπουργών κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.
Όπως ξεκαθάρισε, το βασικό ζητούμενο αυτής της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ενότητα και προέτρεψε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να αφήσουν στην άκρη την αντιπολιτευτική διάθεση προς τους συναδέλφους τους, που εμφανίζεται με τον καταμερισμό ευθυνών για λάθη του παρελθόντος.
Τόνισε δε ότι όλοι οι υπουργοί και η κυβέρνηση συνολικά θα πρέπει να είναι ειλικρινείς και όχι να καταστροφολογούν ενώ έκανε ειδικές αναφορές στο θέμα των επενδύσεων.
Επίσης ζήτησε από τους υπουργούς να παραδώσουν άμεσα, σημειώματα με τις εκκρεμότητες που έχουν, ώστε να συντονιστεί η κυβέρνηση για την προώθηση των νομοθετημάτων.
Παράλληλα ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις συναντήσεις που θα έχει σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι νέοι Υπουργοί
Εκ των νέων υπουργών που, συμπληρώνουν πλέον το κυβερνητικό σχήμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το λόγο πήρε ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, θέτοντας θέμα εργασιακής εφεδρείας. Όπως αναφέρουν πηγές, τόνισε ότι το μέτρο είναι οριζόντιο και όταν είχαν φτιαχτεί τα επιχειρησιακά σχέδια των υπηρεσιών δεν είχαν προβλεφθεί τα έσοδα με βάση την εφεδρεία.
Ζήτησε μάλιστα να «παγώσει» για λίγο, μέχρι να υπάρξει παρέμβαση προκειμένου να επιτευχθεί εξορθολογισμός των επιπτώσεων, αφού μετά τις 28 Νοεμβρίου εφόσον κενωθούν θέσεις και καταργηθούν δεν θα υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης.
Τελικά αποφασίστηκε να υπάρξει συνάντηση των εμπλεκόμενων υπουργών για το θέμα.
Το λόγο πήρε κατά πληροφορίες και ο

Επιπλέον, τον λόγο στο υπουργικό πήρε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας για να τονίσει ότι από τις επαφές που είχε στο εξωτερικό διαπίστωσε «θετικές εντυπώσεις σε όλο τον κόσμο από τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, τις οποίες και πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Ανάκληση δίκυκλων σκούτερ HONDA στην Ελλάδα


Σε ανάκληση σκούτερ HONDA τύπου ΝΗΧ110ΕΧ LEAD στη χώρα μας, προχωρά η εταιρεία «ΓΕΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕΒΕ», επίσημος εισαγωγέας και διανομέας των μοτοσικλετών HONDA στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, λόγω πιθανού προβλήματος στη μανέτα των φρένων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή η ανάκληση αφορά 288 σκούτερ, παραγωγής από 27 Ιανουαρίου 2010 έως 23 Μαΐου 2011, στα οποία ενδέχεται η εφαρμογή/επικάλυψη με γράσο στην περιοχή που εδράζεται η βίδα στην υποδοχή της μανέτας του εμπρόσθιου φρένου, να είναι ελλιπής με αποτέλεσμα τη δημιουργία σκουριάς στην περιοχή. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία της μανέτας του εμπρόσθιου φρένου με ενδεχόμενο «κόλλημα» της μανέτας ενώ στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει μπλοκάρισμα του εμπρός φρένου.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα στη χώρα μας.

Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων, θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής, για την αντικατάσταση βλάβης χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Για περισσότερες πληροφορίες οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με την Τεχνική Διεύθυνση της εταιρείας ΓΕΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕΒΕ στα τηλέφωνα 210 3483624 και 797 με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της, ή μέσω e-mail στη διεύθυνση: info@saracakis.gr.

Με Μέρκελ-Σαρκοζί συναντάται την ερχόμενη εβδομάδα ο Μ. Μόντι

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατά την δευτερολογία του πριν από λίγο στην βουλή επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι "κυβέρνηση εθνικής προσπάθειας". Τόνισε ότι "η δημιουργία του υπουργείου για την συνοχή της ιταλικής επικράτειας δεν έρχεται σε αντίθεση με το ομοσπονδιακό μοντέλο", ενώ ζήτησε να συνεχίσουν να τον αποκαλούν καθηγητή, "διότι οι πρωθυπουργοί φεύγουν, ενώ οι καθηγητές μένουν".

Ο Μόντι είπε ότι η κυβέρνηση του θα ασκήσει καθήκοντα για "όσο το επιθυμεί το κοινοβούλιο".

"Ζητώ όμως να μην χρησιμοποιούνται εκφράσεις του τύπου 'θα βγάλουμε το καλώδιο από την πρίζα' διότι δεν είμαστε μηχάνημα και ακόμη και αν ήμασταν, δεν θα ήξερα αν θα έπρεπε να θεωρηθούμε ξυράφι ή μηχάνημα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής", συμπλήρωσε με νόημα ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ακριβώς την έκφραση "θα βγάλουμε το καλώδιο από την πρίζα όποτε το επιθυμούμε" χρησιμοποίησε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφερόμενος στην παροχή υποστήριξης στην κυβέρνηση.

Ο Μόντι ανακοίνωσε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα έχει παράλληλα συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί "για να ξεκινήσει μια σταθερή συμβολή της Ιταλίας στην επίλυση των προβλημάτων της Ευρώπης".

Ο Μόντι τόνισε --επί προσωπικού-- και πάλι σήμερα, αναφερόμενος "σε φήμες ότι επηρεαζόμαστε από μεγάλα συμφέροντα", ότι "θέλω να πω ότι δεν γνωρίζω να υπάρχουν, στην Ιταλία, τέτοιου είδους συμφέροντα. Μακάρι να υπήρχαν. Είχα όμως την τιμή να γνωρίσω τα διεθνή μεγάλα συμφέροντα, ως ευρωπαίος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού. Μπορεί οι νεότεροι βουλευτές να μην το ξέρουν, αλλά τα συμφέροντα αυτά με θυμούνται καλά. Όταν παρεμπόδισα την συνένωση δυο μεγάλων αμερικανικών εταιριών, το περιοδικό Εκόνομιστ έγραψε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θεωρούν τον Μάριο Μόντι τον 'Σαντάμ Χουσέιν' της οικονομίας".

Ο Μόντι συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί με τον πάπα Βενέδικτο στο αεροδρόμιο Λεονάρντο Ντα Βίντσι της Ρώμης. Ο Μόντι υποδέχθηκε επίσημα τον Ποντίφικα ο οποίος έφτασε από το Βατικανό με ελικόπτερο για να επιβιβασθεί σε αεροσκάφος που θα τον μεταφέρει στο Μπενίν της Αφρικής.

Ο Μόντι και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, είχαν μια σύντομη αλλά θερμή συνομιλία και οι παρατηρητές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη συνάντηση είναι μια επιπλέον απόδειξη της θετικής στάσης του Βατικανού, προς την νέα κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, οι ιταλοί καθολικοί επίσκοποι διεμήνυσαν, διαμέσου του καθολικού πρακτορείου ειδήσεων Sir, ότι "η κυβερνητική ομάδα είναι (υψηλού) επιπέδου και τα βιογραφικά των υπουργών άριστα".

Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται από τον ιταλικό τύπο καταδεικνύει ότι οι εννέα στους δέκα ιταλούς που αυτοχαρακτηρίζονται πιστοί καθολικοί υποστηρίζουν και εκτιμούν την προσπάθεια του Μάριο Μόντι.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, Ταρτσίζιο Μπερτόνε, σε άρθρο του, στην εφημερίδα Αβενίρε, προσθέτει ότι "το φθινόπωρο αυτό, μπορεί να μετατραπεί σε μια νέα περίοδο ελπίδας για την Ιταλία".

Πουλούσε το μωρό της έναντι 12.000 ευρώ

To μόλις λίγων εβδομάδων μωρό της προσπάθησε να πουλήσει έναντι 12.000ευρώ μια νεαρή, βουλγάρικης καταγωγής, σε ένα άτεκνο ζευγάρι από τον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου.
Άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες και σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου οργάνωσαν επιχείρηση και συνέλαβαν τη μητέρα του παιδιού και άλλα τρία άτομα από τη Βουλγαρία -δύο γυναίκες και έναν άνδρα- που εμπλέκονται στην αγοραπωλησία. Παράλληλα συνελήφθη και το ζευγάρι των Ελλήνων με το ποσό των 12.000 ευρώ στην κατοχή του.
Το βρέφος μεταφέρθηκε στην Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου για εξετάσεις, ενώ από τις αρχές αναζητείται ο βιολογικός πατέρας του παιδιού.

Σε κινητοποιήσεις ΜΜΜ και Φαρμακοποιοί

Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω της εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας.
Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ απέστειλαν εξώδικο στη διοίκηση της εταιρείας και συμβουλεύει τους τους εργαζομένους που θα υποβάλουν δηλώσεις για την εφεδρεία να επισημάνουν ότι το πράττουν με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός τους.
Παράλληλα οι σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν τη Δευτέρα οι φαρμακοποιοί Αττικής και Πειραιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθείται για τον κλάδο από το υπουργείο Υγείας.
Σε ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για πρωτοφανή επίθεση κατά του κλάδου και όπως επισημαίνουν, ήδη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής του υπουργού Υγείας, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, ενώ «το επόμενο διάστημα προβλέπονται συνθήκες πλήρους παράλυσης της φαρμακευτικής περίθαλψης».

Βενιζέλος: Όχι νέα μέτρα εάν εφαραρμοστούν τα εν ισχύ


Η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί μπορεί να εξασφαλίσει τη μην επιβολή πρόσθετων που να σχετίζονται με περικοπή εισοδημάτων, διαμήνυσε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Εγγύηση δε για την εφαρμογή των μέτρων αποτελεί όπως σημείωσε «Η κατάθεση αυτού του συναινετικού προϋπολογισμού και η υπερψήφισή του από τα 4/5 των βουλευτών». Αυτό το γεγονός όπως τόνισε, «σημαίνει κάτι για την εθνική μας ενότητα, η οποία πρέπει επειγόντως αναστηλωθεί προκειμένου να κάνουμε αποτελεσματική διαπραγμάτευση...Ελπίζω ο πολίτης να επωφεληθεί από το γεγονός ότι διαμορφώθηκε η αναγκαία συναίνεση».
Βέβαια έσπευσε να τονίσει τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε διεθνές οικονομικό επίπεδο, στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί ο προϋπολογισμός του 2012 ενώ επανέλαβε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα που είναι βασικός στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
Αναφερόμενος δε στο θέμα του τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, υποστήριξε ότι η ροή εξόφλησης των λογαριασμών είναι ίδια με αυτή των προηγούμενων λογαριασμών χωρίς το τέλος. Απέδωσε δε τα λάθη και τις αδικίες που παρατηρούνται, στο γεγονός ότι οι δήμοι δεν είχαν τακτοποιημένα και διαφανή αρχεία.
«Κανείς δεν θέλει να είναι φτωχός και άρρωστος, δεν υπάρχουν κακοί και ανάλγητοι, ούτε λιγότερο ή περισσότερο ευαίσθητοι, αλλά πρέπει να σώσουμε τη χώρα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, υπογράμμισε για την αναγκαιότητα του μέτρου» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «Το θέμα δεν είναι να κόβουμε το ρεύμα, το θέμα είναι να πείσουμε τον κόσμο για τα οφέλη από το συγκεκριμένα μηχανισμό».

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Αμετάβλητος στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Eurostat


Αμετάβλητος στο 2,9% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 3%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,9%. Την ίδια περίοδο, στην ΕΕ ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 3,3% σε 3,4%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,3%.
Τον Οκτώβριο, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Σουηδία (1,1%), την Ιρλανδία (1,5%) και τη Μάλτα (2,4%) και τα υψηλότερα στη Μεγάλη Βρετανία ( 5%), την Εσθονία (4,7%) και τη Σλοβακία (4,6%).
Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Οκτώβριο σε δεκατρία κράτη μέλη, παρέμενε αμετάβλητος σε πέντε και μειώθηκε σε εννέα κράτη μέλη.

Πούτιν: Το χρέος είναι απώλεια κυριαρχίας


Η Ρωσία δεν μπορεί να ζήσει όπως η Ελλάδα και άλλες δυτικές χώρες με χρέος πολύ μεγαλύτερο από το ΑΕΠ τους, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, καλώντας στο πλαίσιο προεκλογικής ομιλίας του τους βουλευτές να επιλέγουν ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες, που μπορούν να αντιμετωπιστούν και ποιες πρέπει να περιμένουν.

"Δεν μπορούμε να συνθέτουμε χρήματα από αέρα. Σημαίνει ότι οι βουλευτές σε τελική ανάλυση πρέπει να κάνουν διανομή των χρημάτων στα διάφορα άρθρα του προϋπολογισμού. Εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε έτσι, όπως η Ελλάδα και άλλα κράτη, όπου 120% και πλέον είναι το δημόσιο χρέος σε σχέση με το τι παράγει η χώρα ετησίως στο ΑΕΠ της. Αυτό είναι απώλεια κυριαρχίας. Η Ρωσία έτσι δεν μπορεί να υπάρξει, πρέπει να ζήσουμε αναλόγως των πόρων μας", είπε ο κ. Πούτιν απευθυνόμενος αργά χθες σε συνέδριο "αγροτικής διανόησης" και αντιμετωπίζοντας πιέσεις έτσι ώστε να μην υπάρξουν περικοπές σε κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η καλύτερη και δικαιότερη κατανομή στο χρόνο δεν σημαίνει ότι θα διακοπούν τα προγράμματα για τη δημόσια χρηματοδότηση της υγείας, της παιδείας και της στέγασης, ωστόσο θα γίνει ορθολογικότερη η διασπορά τους στο χρόνο.

Επαναλαμβάνοντας ένα από τα σταθερά μοτίβα της προεκλογικής του εκστρατείας ο Β. Πούτιν είπε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί ή και να γίνουν τα πράγματα χειρότερα από τη δεκαετία του 1990, διότι "υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κάτω από το βάρος του εσωτερικού και εξωτερικού δημόσιου χρέους να γκρεμιστεί όλη η οικονομία".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ