Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ε.Ε.: Ενταξιακές για τα Σκόπια μόνο με λύση για το όνομα


Το Συμβούλιο της ΕΕ δεν δίνει πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ, όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2009, ενόσω παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ονομασίας, με τις επιπτώσεις που έχει στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη χθεσινή συζήτηση των συμπερασμάτων της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, που διήρκησε μέχρι τα μεσάνυχτα, το Συμβούλιο αποφάσισε να επανέλθει στο θέμα κατά την επόμενη Προεδρία, όπως έχει επαναλάβει στα αντίστοιχα συμπεράσματα του 2009 και του 2010.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μετά από μακρά συζήτηση, οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν ομόφωνα, όπως αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα, ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Η απόφαση αυτή, σημειώνεται από κύκλους του ΥΠΕΞ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το φως της χθεσινής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της χώρας μας, καθώς υπενθυμίζει την ανάγκη επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ, προκειμένου η ΠΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Το Συμβούλιο, όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα, προσβλέπει στην παραγωγή αποτελεσμάτων σύντομα, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διάλογου μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα του Συμβουλίου, καθώς το κλίμα που δημιουργήθηκε κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα ήταν γενικά θετικό για τη χώρα μας, αν και όπως σημειώνεται, υπήρξαν κάποιοι εταίροι οι οποίοι επιχείρησαν, χωρίς επιτυχία, να συνδέσουν το θέμα της απόφασης της Χάγης με τις συζητήσεις στην ΕΕ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου