Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Στην Κομισιόν «τα χρέη της Λιβύης» προς ελληνικές, ευρωπαϊκές επιχειρήσεις


Το θέμα των εκκρεμών λιβυκών χρεών προς ελληνικές επιχειρήσεις ανέδειξε ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος με σχετική ερώτηση προς το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι ελληνικές αρχές έχουν κατά καιρούς ασκήσει έντονες πιέσεις προς την λιβυκή πλευρά για τη διευθέτηση των εν λόγω χρεών. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εκδοθεί αποφάσεις Λιβυκών δικαστηρίων, οι οποίες δικαιώνουν τις ελληνικές εταιρείες, αλλά καμία από αυτές δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Σημειώνεται ότι το ποσό των απαιτήσεων σήμερα ανέρχεται στο ποσό των $ 716,2 εκ. δολ. ΗΠΑ λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή ισοτιμία του Λιβυκού δηναρίου (καθώς έχει υποτιμηθεί κατά 400% σε σχέση με την εποχή δημιουργίας των χρεών).
Το πρόβλημα βέβαια δεν αφορά μόνο ελληνικές επιχειρήσεις. Λιβυκά χρέη εκκρεμούν και προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Με την ερώτησή του, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος ζητά από το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσδιορίσουν σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να προβούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου