Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Σογιούζ


Το διαστημικό σκάφος Σογιούζ που μεταφέρει δύο Ρώσους κοσμοναύτες και έναν Αμερικανό αστροναύτη έφθασε σήμερα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ανακοίνωσε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roskosmos.
Το Σογιούζ μεταφέρει τους Ρώσους κοσμοναύτες Αντον Σκλαπέροφ και Ανατόλι Ιβανίσιν, καθώς και τον Αμερικανό αστροναύτη Νταν Μπέρμπανκ και εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα από τον ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, επαναλαμβάνοντας τις πτήσεις προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που είχαν διακοπεί τον περασμένο Αύγουστο μετά την απώλεια ενός ρωσικού διαστημικού σκάφους τροφοδοσίας, το οποίο συνετρίβη στη Σιβηρία μετά την απογείωσή του.
Το ατύχημα προκάλεσε την αναβολή για δύο μήνες της αποστολής του Σογιούζ, για όσο διάστημα η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία επιθεωρούσε τους εκτοξευτήρες των Σογιούζ.
Στις 22 Νοεμβρίου, το ρωσο-αμερικανο-ιαπωνικό πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα επιστρέψει στη Γη και στις 21 Δεκεμβρίου νέα επανδρωμένη πτήση θα μεταφέρει τους τρεις αντικαταστάτες του πληρώματος στον σταθμό, το οποίο θα έχει από τότε πλήρη σύνθεση.
Το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα έχει γνωρίσει μία σειρά από αποτυχίες μετά τον Δεκέμβριο του 2010 και την απώλεια του δορυφόρων του ρωσικού συστήματος Glonass, το οποίο επρόκειτο να ανταγωνισθεί το αμερικανικό GPS.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου