Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

«Βαθιά ανήσυχος» για την κρίση στην Ευρώπη δηλώνει ο Ομπάμα


Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε «βαθιά ανήσυχος» για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε ότι οι αναταραχές στις αγορές θα συνεχιστούν μέχρις ότου παρουσιάσουν οι Ευρωπαίοι ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.
«Μέχρι να εφαρμόσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και μια δομή που να στέλνει σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη βρίσκεται πίσω από το ευρώ και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να το στηρίξει, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτού του είδους τις αναταραχές στις αγορές», τόνισε ο Ομπάμα από την Καμπέρα της Αυστραλίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε χθες ότι οι Ευρωπαίοι προχωρούν «με αργούς ρυθμούς» προς την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την Γηραιά Ήπειρο, κατά τη διάρκεια συνεδρίου επιχειρηματικών στελεχών της Wall Street Journal.
«Ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουν ταχύτερα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» πρόσθεσε ωστόσο, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει για την αμερικανική οικονομία ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην ευρωζώνη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ασυνήθιστα ενθαρρυντικό τόνο της προηγούμενης δήλωσής του, ο Τίμοθι Γκάιτνερ απάντησε: «Μην παρερμηνεύετε τις δηλώσεις μου, είμαι απλώς ευγενής... Η κρίση αυτή μας έχει ήδη πλήξει».
«Η Ευρώπη είναι απολύτως ικανή να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει», είπε, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί «με μεγάλη προσοχή» την εξέλιξη της κατάστασης στην Ευρώπη.
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ επέμεινε στο γεγονός ότι ο στόχος της αποφυγής της μετάδοσης της κρίσης του δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολος εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στη νομισματική ένωση που τοποθετείται στο 0,2% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat.
Την ώρα που το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας έφθασε χθες σε νέο ύψος ρεκόρ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου ότι, τόσο το ιταλικό, όσο και το ισπανικό κράτος, πρέπει να είναι σε θέση «να τα καταφέρουν».
«Το θέμα είναι εάν οι αγορές δείχνουν αρκετή εμπιστοσύνη στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης από τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ζέλικ, αναφέροντας ότι θα πιέσουν για «θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις».
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ζήτησε επίσης να μην υποτιμάται «η δέσμευση της Γερμανίας υπέρ της Ευρώπης», παρά την εντύπωση που έχει δώσει τους τελευταίους μήνες ότι είναι απρόθυμη «να πληρώσει τον λογαριασμό για τα υπερχρεωμένα κράτη» της ευρωζώνης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου